Nog geen thuiswinst voor Cercle: 1-1 tegen Standard

© VIRGINIE LEFOUR BELGA

Cercle Brugge en Standard hielden elkaar in evenwicht. Na een vroege goal voor de bezoekers maakte Daland op het kwartier gelijk. Groen-zwart zocht, maar miste voorin nog maar eens een killer om het af te maken tegen – een toch wel in de tweede helft slap – Standard.

Cercle Brugge en Standard waren beiden op zoek naar hun eerste overwinning in vier matchen. Groen-zwart zou overigens onder voorbehoud gespeeld hebben omdat Elsner als nieuwe trainer van Standard nog altijd geen financieel akkoord zou hebben bereikt met zijn vorige werkgever KV Kortrijk.

Lege handen

Yves Vanderhaeghe zag Cercle vorige week tegen Oostende een degelijke prestatie neerzetten, maar met lege handen achterblijven. Hij sleutelde zijn elftal nog maar eens op twee posities. Hotic en Matondo kwamen erin, in de plaats van de geschorste Utkus en Vanhoutte. Van der Bruggen werd hierdoor aanvoerder bij groen-zwart dat voor een 4-4-2 koos met toch wel een groot aantal offensief ingestelde spelers.

Het was meer dan tien jaar geleden dat Cercle thuis tegen Standard nog eens kon winnen. Vorig seizoen werd het 0-1 na een vroege goal van Lestienne en ook nu weer kwamen de Rouches vrij vlug, zij het nog eerder op voorsprong, Het was opnieuw een detail dat aan de basis lag van de tegengoal. Daland moest even voor verzorging aan de schouder naar de kant. Met tien werd de defensie bij Cercle op die manier wat ontwricht en kon Standard bij zijn eerste aanval scoren. Klauss zorgde voor een slim tikje voor Bastien en die gaf na amper drie minuten met een strak schot in de verste hoek Didillon het nakijken.

Geen wissels

Net voor het applaus voor doelman Miguel Van Damme in minuut 16 inging kwam Cercle op gelijke hoogte. Een vrije trap van Hotic werd door Bodart tegen de lat getikt. Daland was er als eerste bij en kon de rebound in doel plaatsen. Groen-zwart wilde duidelijk meer, al was het opletten voor de tegenprikken van Standard. Halfweg was er zo’n situatie. Cercle vroeg scheidsrechter Boterberg om een penalty toen Millan neerging, maar ving bot. Het ging dan pijlsnel naar de overkant waar Tapsoba naast hem Dragus kon bedienen, maar die gleed de bal naast het doel. Van dan af zakte de spektakelwaarde in de match en bleven dus ook kansen en doelpunten uit. Ruststand 1-1.

Geen wissels bij aanvang van de tweede helft. Bij de thuisploeg toonde Matondo zich als een speler die het verschil wilde maken. Zo mocht hij op wandel door de defensie van Standard, maar zijn schot ging over. Tegen het uur was daar opnieuw Cercle. Een voorzet op rechts van Vitinho werd door de inlopende Somers op Bodart gekopt, dit keer was er echter niemand op de juiste plaats om de bal in doel te tikken.

Weinig doelkansen

Bij Standard werd ondertussen Carcela in de ploeg gebracht om de Rouches iets bij te brengen, want het was vooral Cercle dat op de helft van Standard postvatte. Er volgden nog meer wissels bij de bezoekers, maar ze konden voorlopig de bakens niet verzetten. Het bleef Cercle dat de wet bleef dicteren, maar men kwam toch zo moeilijk aan doelkansen. Toch was daar toch even Standard met Bastien, zijn laag schot werd door Didillon uit het doelvlak gebotst.

Ondertussen bleef Cercle er alles aan doen, maar kreeg het geen loon naar werken, al lag het spel veel stil door een opeenstapeling van fouten. Bij Cercle werden nog drie wissels doorgevoerd en gaf men vier minuten toegevoegde tijd aan. Het bleef bij 1-1 en zo blijft Cercle op zoek naar een eerste thuisoverwinning dit seizoen. Nogmaals zat er meer in voor de thuisploeg tegen toch wel een slap Standard, maar om te winnen moet je minstens een keer meer scoren dan de tegenstander en dat zat er weer niet in voor Cercle. Misschien zorgt het gelijkspel wel voor een het punt van de hoop voor groen-zwart, dat na het bekertreffen tegen Tienen zondag tegen Antwerp speelt. (ACR)

Cercle Brugge – Standard 1-1.

Cercle Brugge: Didillon, Corryn, Sousa, Daland, Vitinho, Van der Bruggen, Da Silva Lopes, Hotic (84’ Velkovskki), Matondo (90’ Vanhoutte), Somers (86’ Deman), Millan (86’ Denkey).

Doelpunten: 3’ Bastien 0-1, 16’ Daland 1-1.

Gele kaarten: 15’ Al-Dakhil, 39’ Tapsoba, 46’ Rafia, 54’ Van der Bruggen, 65’ Dusenne, 67’ Dragus, 79’ Millan, 80’ Siquet, 90’ Pavlovic.