Nog een laatste horde voor KV Kortrijk: “Het behoud is tastbaar nu”

In Lommel moest KVK Kortrijk fel strijden voor de overwinning. (foto Belga) © Johan Eyckens BELGA
Redactie KW

KV Kortrijk staat aan de vooravond van de allerlaatste horde richting de eindstreep. Die eindstreep betekent behoud. Nog één wedstrijd moeten ze tot een positief einde brengen. Een wedstrijd waaraan ze beginnen met een bonus van 1 doelpunt. Keer vier maanden terug in de tijd, vertel dit aan een voetballiefhebber en die gelooft je nooit.

Want nog niet zo lang geleden zag de situatie er helemaal anders uit voor de ‘Veekaa’. Kortrijk stond hopeloos laatste en werd door iedereen afgeschreven. Het was een bewogen seizoen. Drie coaches passeerden de revue. Eerst was er Edward Still. Hij beleefde een moeilijk seizoensbegin aan de Leieboorden.

In september was zijn verhaal al afgelopen na een schamele 2 op 24. Daarmee was KV Kortrijk de eerste ploeg in eerste klasse die zijn trainer ontsloeg dit seizoen. Het konijn dat ze uit hun hoed toverden, bracht veel rumoer met zich mee. Dat is het minste wat je ervan kan zeggen. Glen De Boeck leek het aanvankelijk beter te doen. Zeker met de winst tegen Cercle en Club Brugge.

Daarna ging het echter ook bergaf. Hij kon er niet in slagen om zijn ploeg op de rails te houden. Naast de rails ging het er niet beter aan toe. De Boeck werd belaagd met randzaken die hem uiteindelijk te veel werden. Intern liep het ook niet van een leien dakje en dat resulteerde in nog een ontslag. Tijd voor de feestdagen…

Weer die toverhoed

Feestdagen die het bestuur van Kortrijk weer naar de toverhoed deden grijpen. Het konijn dat er deze keer uitkwam, droeg de naam Freyr Alexandersson. Een naam van een man die zich intussen onsterfelijk lijkt te maken in Kortrijk. Op zijn eerste persconferentie was hij opvallend positief. Het leek alsof hij niet besefte welke job hij net had aangenomen.

Een persruimte vol cynische journalisten keek bedenkelijk. Niet veel later sloeg dat cynisme om in ongeloof. Want die Freyr Alexandersson begon resultaten te halen. In die hoeveelheid dat KVK zijn concurrenten begon bij te benen. Aan het begin van de play-offs stonden ze zelfs niet meer laatste, maar voorlaatste.

“Hopelijk hebben we volgende week geen spijt van de gemiste kansen”

De play-offs begonnen moeizaam. 1 op 9 in de heenronde. Opeens leek de redding weer heel veraf. De terugronde was een ander verhaal. Een overwinning tegen RWDM en Eupen was genoeg om op de laatste speeldag te mogen verliezen tegen Charleroi. Kortrijk mocht zich opmaken voor de barragematchen.

Van die barragematchen is intussen ook al een heenronde gespeeld. KV Kortrijk is met 0-1 gaan winnen op het veld van Lommel. Een overwinning waar ze fel voor moesten strijden. Maar ook een overwinning die ruimer kon zijn door de gemiste kansen. Dat wist coach Alexandersson ook. “Ik hoop dat we volgende week geen spijt zullen hebben van die gemiste kansen”, zei hij na afloop.

Nu is dat moment aangebroken. Zal KVK het over de streep trekken om volgend seizoen in de Jupiler Pro League te blijven? Het behoud is tastbaar, het is alleen nog niet in handen. Daarvoor moeten ze nog over die ene laatste horde. Die staat zondag gestald om 13.30 uur in het Guldensporenstadion. (Jonas De Bosschere)

Zondag 26 mei om 13.30 uur: KV Kortrijk – SK Lommel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier