Maart als zwarte maand?

De nederlaag tegen Anderlecht op eigen veld kwam hard aan bij spelers en fans van Club. (foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Ook al voelen we stilaan de lentekriebels, de maand maart kondigt zware bewolking en hier en daar een onweder aan op de weerkaart van het West-Vlaams topvoetbal. Nog voor de terugwedstrijd in de halve finale van de Croky Cup op Union woensdag was al duidelijk dat Club Brugge onder Ronny Deila van geen succesvol seizoen kan spreken. Want eind februari al twintig punten achter op de leider – wég titel – en voor het eerst in zes jaar thuis verloren van Anderlecht. Eerder ook al twee keer niet kunnen winnen van Cercle. In maart dreigt de stadsgenoot zelfs nog Club voorbij te gaan in de top zes.

Maart als zwarte maand. Als er zondag opnieuw verloren wordt in de topper op Genk, dreigt de rijke titelfavoriet nummer één zelfs geen Champions play-offs te halen. Dan mochten ze nog de bekerfinale en de kwartfinales van de Conference League hebben gehaald/halen, dat wordt toch een zwarte maand. Hoe Club in competitie zo diep is kunnen wegglijden, daar zijn alle analisten en supporters het blijkbaar over eens: Deila kan dan wel een goede peoplemanager zijn, hij mist de nodige tactische skills voor dit niveau.

“Essevee, meer ambitie dan kwaliteit, heeft zich vorige zomer te snel te rijk gerekend”

Al even zwart kan het komende maand boven Kortrijk worden indien de Veekaa zondag niét wint van RWDM. Anders begint de Zuid-West-Vlaamse eersteklasser, met nog Antwerp en Anderlecht voor de kiezen, in een nagenoeg kansloze positie aan de play-downs.

Dan kan het misschien in 1B Zulte Waregem vervoegen, als de zwarte wolken zich de komende weken ook samentrekken boven wat ooit het Regenboogstadion heette. In de Challenger Pro League zijn er nog zeven matchen te gaan. Op 15 en op 30 maart staat Essevee voor zijn twee matchen van de waarheid: tegen de leiders Beerschot en Deinze, allebei vier punten voorsprong op Zulte Waregem op de twee eerste promotieplaatsen. Essevee, meer ambitie dan kwaliteit, heeft zich vorige zomer echt te snel te rijk gerekend.

KV Oostende leeft al langer onder de armoedegrens. Het had gisteren nog even een gedenkwaardig moment op de Bosuil, in maart wordt het moneytime. Sportief in 1B blijven en het faillissement vermijden. Eigenlijk kan van onze West-Vlaamse topclubs alleen Cercle in maart heel veel zon verwachten.