KRC Genk en Cercle Brugge voeren actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag: “Blij dat deze grote clubs meedoen”

Voor hun wedstrijd zullen spelers van Cercle en Genk het veld betreden met op hun shirt de naam van een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. © JOHAN EYCKENS BELGA

De spelers van KRC Genk en Cercle Brugge zullen zaterdagavond voor hun onderlinge wedstrijd op de derde speeldag in de Champions’ Play-off het veld betreden met op hun shirt de naam van een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De actie kadert in de sensibiliseringscampagne We Zien U van Vlaams minister van Justitie & Handhaving Zuhal Demir.

“Met de campagne probeerde ik het afgelopen anderhalf jaar met verschillende acties, via verschillende kanalen, zo veel mogelijk doelgroepen aan te spreken. Doorheen de campagne merkten we dat we ondanks alle inspanningen toch meer vrouwen bereikten dan mannen. Daarom zocht ik voor dit sluitstuk van de campagne naar een actie waarmee ik veel mannen kon bereiken… en met wat kan je dat beter dan met voetbal”, legt Demir uit.

Met video op grote schermen

Naast de unieke line-up met de spelersshirts, zal voor de aftrap (om 20.45 uur) en tijdens de pauze een impactvolle video getoond worden op de grote schermen van de Cegeka Arena en op led-schermen rond het veld. Beide clubs, de Pro League en rechtenhouder DAZN zullen zich op sociale media ook uitspreken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Het is belangrijk voor jongens om van andere stoere mannen te horen dat dit gedrag niet kan”

De campagne ‘We Zien U’ werd in maart 2023 opgestart om de problematiek onder de aandacht te brengen, met een speciale focus op jongeren. “Het is een grote meerwaarde dat de voetbalclubs meedoen”, onderstreept Demir. “In het voetbal worden fouten gezien en bediscussieerd. Iedereen let mee op hoe het spel gespeeld wordt. Als we met zijn allen maar een fractie daarvan op mekaar letten als mensen over de lijn gaan, dan wordt de wereld een veiligere plaats. Voor veel jongens zijn voetballers echte rolmodellen. Er zijn nog zoveel mythes in de wereld rond grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk voor jongens om van andere stoere mannen te horen dat zoiets niet kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier