Kortrijk wint derby tegen Oostende met 1-0

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

KV Kortrijk tegen KV Oostende, dat is ook Pape Gueye tegen Makhtar Gueye. Pape Gueye kroonde zich tot matchwinnaar, maar wrong ook zes huizenhoge kansen de nek om. “Ik was te moe om nog af te werken”, zei de Senegalees met een brede grijns op het gelaat. “Iedereen is content met de 1-0-zege.”

Op papier razend interessant, in de praktijk baarde het West-Vlaamse duel tussen KV Kortrijk en KV Oostende een muis. Oké, in het eerste kwartier was de thuisploeg gevaarlijk, maar daarna zagen we weinig 100% kansen, veel duels en foute passes. Het is een bloemlezing van de tegenvallende eerste helft. Tekenend was de onbeholpenheid van Gueye, ja die van KVK, al deed die Gueye van KVO ook niet onder.

Zo miste Gueye, die van de Kerels, een dot van een kans net voor de rust. Gelukkig kreeg de Senegalees een nieuwe kans op een dienblaadje aangeboden door dé man van dit Kortrijk Selemani. Nu kon hij echt niet meer missen: 1-0.

Aan de overkant liet Gueye van KVO dan van zich spreken. Irritant gedrag, zelfs een duwtje bij Radovanovic. Hij had geluk dat de VAR en de refs niet aan het opletten waren, wat wil je na zo’n slaapverwekkende vertoning.

Het viel ook op dat KV Oostende echt zwak voor de dag kwam. “Tijdens de rust maande de coach ons aan om meer compact te gaan spelen”, zegt routinier Brecht Capon. “We waren niet alert op het moment dat het doelpunt viel, we weten nochtans dat KV Kortrijk voorin snelheid heeft.”

Festival gemiste kansen

Na de pauze was het opnieuw KVK dat gretig uit de kleedkamer kwam. Pape Gueye trapte eerst op een verdediger en mikte daarna voorlangs. Radovanovic zag zijn kopbal gestopt worden door Hubert. KV Oostende kon daar amper iets tegenover zetten. Er was een schuchtere poging van Ndicka en Ambrose zag een schot afgeblokt worden.

De Kerels lieten het eigenlijk gewoon zelf liggen om de wedstrijd helemaal in een beslissende plooi te leggen. Gueye miste voor rust al twee grote kansen, na de pauze liet hij vier (!) mogelijkheden onbenut. “Ik was te moe, man. Ik had telkens een enorme sprint getrokken, ik heb gewoon te veel gelopen”, lachte Pape Gueye de tanden bloot. “Op het einde van de rit zal er toch staan in de kranten dat Pape de matchwinnaar was”, relativeerde Trent Sainsbury.

Spannende slotfase

En zoals dat zo vaak gaat in voetbal: wie de kansen niet afmaakt, kan het deksel op de neus krijgen. In de laatste minuut mikte Kvasina een kopbal op de lat. Er ging een “oef” doorheen het Guldensporenstadion. “Het was bibberen op het einde. Maar het belangrijkste is dat we deze keer wel het resultaat over de streep hebben getrokken”, zegt Gilles Dewaele.

Brecht Capon maakte een duidelijke conclusie. “In het slotkwartier brachten we meer intensiteit. Maar onze eerste helft was niet goed. We gaan het niet elke week redden met twintig minuutjes goed voetbal en dan met een gelukje een doelpuntje te maken.” (Jochen Coorevits)

Doelpunten: 43′ P. Gueye 1-0

Gele kaarten: 22′ Palaversa, 29′ D’Haene, 32′ Tanghe, 60′ Fortes

KV Kortrijk: Ilic, Dewaele, Sainsbury, Radovanovic, D’Haene, Moreno (81′ Fixelles), Vandendriessche, Palaversa, Kadri (81′ Mbayo), Selemani (90′ Rougeaux), Gueye (86′ Badamosi)

KV Oostende: Hubert, Ndicka, Fortes, Medley (68′ Kvasina), Tanghe, Capon, D’Arpino, Amade, Bätzner (68′ Koziello), Ambrose, M. Gueye (68′ Rocha Santos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.