Jesper Daland is de beloftevolle Noor van Cercle Brugge

Jesper Daland.© ACR
Jesper Daland.© ACR
Redactie KW

Jesper Daland werd de eerste nieuwkomer bij Cercle Brugge. De U21-international speelde als aanvoerder van het Noorse IK Start elke wedstrijd. Hij werd er door de fans verkozen tot Belofte van het Jaar. “Na zo’n seizoen wist ik dat er iets interessants op mij kon afkomen.”

Jesper Daland ondertekende bij groen-zwart een verbintenis voor vier seizoenen. “Ik wilde de stap naar het buitenland wagen, naar een hoger niveau. Het gebeurde misschien iets vlugger dan verwacht, maar ik ben ontzettend tevreden bij Cercle.”

Door het vertrek van de centrale verdedigers Jérémy Taravel, David Bates, Jean Harisson Marcelin en Strahinja Pavlovic was er nood aan vervangers op die positie. Cercle haalde deze week met Senna Miangue een centrale verdediger in huis en een Belg. Hij moet met Daland het hart van de defensie vormen. Cercle investeerde meer dan een miljoen euro in de Noorse jeugdinternational die overkwam van het gedegradeerde IK Start. Voor de club uit Kristiansand de duurste uitgaande transfer uit hun geschiedenis.

Daland komt uit een sportieve familie. Zijn vader had een lange carrière in het handbal. Zijn oom Espen Daland voetbalde tevens bij Start en maakte in ‘93 als jeugdinternational deel uit van de selecties voor het WK U20. De nieuwe verdediger van Cercle kon zich vorig seizoen met IK Start niet handhaven in de Eliteserien. “Het was een ambitieuze club met toch wel ups en downs. De economische toestand deed hen geen goed, niet evident om dan op het hoogste niveau te blijven”, vindt Daland. “In het seizoenbegin ging het nochtans goed. We speelden tegen topteams, in de Europa League. Daarna volgden een hele resem gelijke spelen. Dit bleek op het einde onvoldoende.”

Niveau hoger

Ondertussen is de Noorse competitie al vijf speeldagen ver. De overgang naar Cercle kwam er voor Daland op de laatste dag van de transferperiode daar. “Het was bijzonder hectisch. Ook al omdat er nog andere ploegen in mij geïnteresseerd waren”, vertelt hij. “Het buitenland leek mij een mooie opportuniteit. Ook wel emotioneel, want ik woonde vlakbij het stadion van Start. Ik had een goed gesprek met de mensen van Cercle. Over hun project, de manier hoe ze willen voetballen en hun ambities. Ze willen naar een niveau hoger. Die energie leeft alvast binnen de groep. Ik ben opgenomen binnen deze familie, met zowel op als naast het veld aardige, ijverige mensen. Ik kan mij daar als een hardwerkende persoon goed in vinden. Mijn aanpassing verloopt goed, het kan nu alleen nog beter gaan.”

Snelheid en techniek

Bij de Noorse U21 is ook Kristian Thorstvedt van KRC Genk actief. “We speelden al samen bij Stabekk in Oslo. We kennen elkaar dus zeer goed. Uiteraard ging ik bij hem ten rade hoe het is om in België te voetballen. Hij maakte al mooie stappen in de Belgische League, met veel teams die aan elkaar gewaagd zijn.” Misschien aan een hoger tempo dan in Noorwegen. “Het is vooral zeer fysiek. Veel lopen, duels aangaan. Maar op een mooi niveau, in een land dat je qua levensstijl met Noorwegen kan vergelijken. Als voetballer wil ik in de eerste plaats doen waar ik vooral goed in ben. En met het team de nodige resultaten boeken.”

Cercle speelde vorig seizoen veel met drie centrale verdedigers. Daland heeft daar geen moeite mee. “Ik ben gewend om met twee naast elkaar te spelen, met drie is mij niet vreemd. Soms gebeurde dit bij de nationale ploeg. Mij maakt het niet uit. Ik doe sowieso, in welke opstelling ook, mijn uiterste best. Ik hou van een goede techniek, veel aan de bal zijn, passing en een goede snelheid. Ik kan de spelsituaties goed inschatten met soms een offensieve ingesteldheid.”

Jaar aan de kant

Twee seizoenen terug zag het leven voor Jesper er even anders uit. Na zijn overgang van FK Vigor naar Start bleef hij met een ernstige heupblessure een volledig seizoen aan de kant. “Die blessure sleepte bijzonder lang aan. Ik trok naar Denemarken, naar een specialist, om mij te laten opereren. Een risico omdat je nooit weet of het een positieve afloop zal hebben. Die ingreep, net als de revalidatie, verliep uiteindelijk goed. Dat jaar zonder voetbal kwam bijzonder hard aan. Ik was een jonge speler met ambities.”

Gelukkig maakte vorig seizoen veel goed. Met als gevolg voor Daland een buitenlandse transfer. “Twee en een half jaar geleden zat ik voor even in een rolstoel. Nu ben ik bij Cercle. Het kan vlug gaan.”

Bij zijn komst naar Brugge had Jesper een trainingskamp met de Noorse U21 achter de rug. In september volgen voor hem de eerste kwalificatiematchen voor het EK. “Ik kijk er naar uit. We hebben een goede ploeg, met talentvolle spelers die in Nederland en andere grote competities actief zijn. We maken een goede kans om ons te kwalificeren.”

Nog dit. In Noorwegen en ook bij Borussia Dortmund heeft men de mond vol van aanvaller Erling Haaland, overigens een generatiegenoot van Daland. “We maakten beiden ons debuut bij de nationale U15 in 2015. Op zijn achttiende zette hij een stap hoger. Erling is een half jaar jonger dan mij. Het is ongelooflijk wat voor een carrière hij nu al heeft”, besluit Jesper als een vrijgezel die nu in Jabbeke verblijft.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.