Franky Van der Elst over de Gouden Schoen: “Voor mij mag Charles De Ketelaere winnen”

Mag Charles De Ketelaere straks de Gouden Schoen op zijn schouw zetten? © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Volgende woensdag is het zover: de uitreiking van de Gouden Schoen. Wie volgt Lior Refaelov op? Wij stelden vijf prangende vragen aan analist Franky Van der Elst, die de trofee zelf twee keer won.

1. Vergooide Noa Lang met zijn onvolwassen gedrag zijn kansen om de Gouden Schoen te winnen?

“Het gaat in de eerste plaats om de prestaties natuurlijk. Maar als het erg in balans ligt met andere kandidaten kan ik mij wel voorstellen dat er mensen zijn bij wie dat meespeelt. Na wat ik van hem zag tegen Cercle, vind ik ook wel dat het mag stoppen.”

2. Waarom zou Charles De Ketelaere voor Hans Vanaken eindigen?

“Door de gunfactor, denk ik: een nieuw gezicht, een jong talent. En dankzij zijn cijfers, dit seizoen toch al 9 doelpunten en 6 assists. Bij Hans kan de gewenning meespelen, hij heeft hem al twee keer gewonnen.”

3. Wie is de grootste concurrent van de Clubspelers?

“Die komen uit Genk, op basis van de play-offs van vorig seizoen, waarin Genk beter was dan Club. En dan denk ik vooral aan Onuachu en Ito, en in mindere mate aan Bongonda.”

4. Wie wint er uiteindelijk?

“Ik vind dat deze keer heel moeilijk. Over de twee stemrondes bekeken lagen de individuele prestaties van de kandidaten heel dicht bij elkaar en volgens mij zal dat ook uit de uitslag blijken. Ik denk wel dat er iemand van Club zal winnen, maar een naam durf ik er niet op plakken. Als ik moet kiezen, dan misschien toch De Ketelaere. Als nieuw, jong Belgisch product maakt hij mischien iets meer kans dan Vanaken en Lang.”

5. Voor wie heb jij gestemd?

“In de eerste stemronde weet ik het zelfs al niet meer, echt waar. Dat overkomt mij elke keer weer: je stemt elektronisch en dan is dat weg. Ik weet wel nog dat ik ook spelers van Genk punten heb gegeven. Nu heb ik gestemd op: 1. De Ketelaere, 2. Vanaken en 3. Undav.” (CV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.