Essevee en de Beker: een haat-liefdeverhouding

18 maart 2017: kapitein Mbaye Leye steekt de Beker van België in de lucht, na de winst tegen KV Oostende. De tweede beker van Essevee is binnen. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Op het palmares van SV Zulte Waregem pronken twee bekerzeges. Een in het prille bestaan van de club, tegen Moeskroen in 2006, en de meest recente zege in 2017 tegen KV Oostende. Maar tegenover die twee trofeeën staan enkele roemloze uitschakelingen. Al te vaak in de eerste ronde…

SV Zulte Waregem viert dit seizoen zijn jubileum. De fusieclub bestaat 20 jaar en maakte heel wat hoogtes en laagtes mee in die periode. Van een vice-kampioenschap, twee bekerzeges en Europese wedstrijden tot het verlies van een bekerfinale en jaren zonder play-offs. De supporters kunnen terugblikken op een afwisselend tijdperk van hun club.

Korte bekercampagnes

De Beker van België is geen eenvoudige competitie. Als je de eerste wedstrijd verliest, zit je bekeravontuur er al meteen op. Bij Essevee kwam dit tot nu toe vier keer voor, geteld vanaf hun laatste seizoen in tweede klasse.

De meest recente vroege bekeruitschakeling was vorig seizoen. Amateurclub Olympic Charleroi mocht de troepen van trainer Francky Dury verwelkomen in hun eigen Neuvillestadion. Voor de wedstrijd verwachtte iedere Zulte Waregem-fan dat het een walk-over zou worden voor hun favoriete club. Niets was minder waar. Les Dogues versloegen De Boeren met 1-0 door een doelpunt van Yassine Delbergue.

“Die match was het gewoon weg niet goed genoeg”, zegt Essevee-verdediger Ewoud Pletinckx. “We hadden veel balbezit, maar we deden er in het algemeen te weinig mee en ons spel was ook niet goed genoeg. Zij hadden wat meer geluk hun zijde toen ze scoorden uit een afvallende bal. We probeerden wel nog, maar het mocht niet meer baten.”

Matchen voor de beker zijn altijd moeilijk, ook al is het tegen amateurploegen of 1B-clubs – Ewoud Pletinckx

SV Zulte Waregem was vorig seizoen zelfs de enige eersteklasser die uitgeschakeld werd door een ploeg uit de amateurreeksen. “In die match kwamen er spelers in de ploeg die dat seizoen nog niet al te vaak aan de bak waren gekomen en enkele vaste waarden bleven op de bank”, zegt Pletinckx. “Dat is typisch bij bekerwedstrijden, maar ook bij die jongens was er geen sprake van onderschatting, want zij wilden er even hard voor gaan net als de rest van de ploeg. De ontgoocheling toen was groot, omdat iedereen een mooi bekeravontuur voor ogen had.”

De eerste keer dat het bekerparcours van Essevee meteen een einde kende was in het seizoen 2004-2005. STVV versloeg toenmalige tweedeklasser Zulte Waregem op strafschoppen met 10-9. De andere korte avonturen waren tegen twee Brusselse clubs: Anderlecht en White Star Woluwe.

Successen

Naast een paar vroege uitschakelingen kan SV Zulte Waregem ook terugblikken op mooie campagnes. Twee seizoenen geleden geraakten ze tot in de halve finales, waar Club Brugge wachtte op twee onderlinge duels. Essevee speelde op Jan Breydel gelijk met een mooie uitgangspositie van één uitdoelpunt, maar verloor thuis door een laat doelpunt van Charles De Ketelaere. “Ik heb nog niet veel bekerwedstrijden gespeeld sinds ik tot de eerste ploeg behoor”, begint Pletinckx. “Ik herinner me wel nog de campagne waar we tot in de halve finale geraakten. Spijtig genoeg was Club net een tikkeltje te sterk voor ons om door te stoten naar de finale, maar het waren fantastische avonden voor ons als ploeg en voor onze supporters. Weer zo’n parcours afleggen, zou uiteraard mooi zijn, maar ik hoop dat we dit keer wel de finale halen.”

Waar ze aan de Gaverbeek terecht trots op zijn, zijn de twee bekerzeges onder leiding van trainer Francky Dury. In 2006 veroverden ze hun eerste cup tegen Moeskroen met spelers als Stijn Meert, Ludwin Van Nieuwenhuyze en Frédéric Dupré. Elf jaar later werd een tweede beker toegevoegd aan hun prijzenkast. Ze versloegen KV Oostende, waar Marc Coucke toen nog eigenaar was, op strafschoppen. “Bij de bekerwinst in 2017 was ik mee met de jeugdploeg van de Rode Duivels. Ik zat nog niet bij het eerste elftal, maar bekeek de match op de computer. Toen ze drie jaar eerder de finale verloren van Lokeren, was ik er wel bij op De Heizel.”

RWDM

Vorige week vrijdag werden de zestiende finales van de Beker van België geloot. Essevee werd gekoppeld aan RWD Molenbeek, een club uit 1B. De Brusselaars bezetten momenteel de zevende plek en laten alleen Moeskroen achter zich. “Het zal geen makkie worden”, zegt Ewoud Pletinckx. “Zulke wedstrijden blijven altijd moeilijk, ook al zijn het amateurploegen of 1B-clubs. Die jongens zijn altijd extra gemotiveerd om tegen eersteklassers uit te komen en wij moeten zorgen dat we diezelfde motivatie hebben van de eerste minuut, want anders krijgen we hetzelfde scenario als vorig seizoen.” (Elian Coussement)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.