Er waren eens een Pannenaar en een IJslander

Michiel Jonckheere (rechts) neemt zondag tijdelijk over van hoofdcoach Nicky Hayen, die de match na een rode kaart dient te volgen in de tribunes. (foto Belga) © NIKOLA KRSTIC BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

We hebben het nagekeken. Diép gedoken in de geschiedenis van Club Brugge, tot 1959 zelfs, toen blauw-zwart opnieuw eersteklasser werd en sindsdien nooit meer zou verdwijnen uit ‘s lands hoogste voetbalafdeling. Vijf Belgen, vier Nederlanders, een Oostenrijker, een Noor en een Kroaat werden als trainer sindsdien kampioen met de topclub van onze provincie.

Maar nog nooit een geboren en getogen West-Vlaming. Dat kan zondag voor het eerst in de geschiedenis van blauw-zwart. Michiel Jonckheere dus. Pannenaar, hij voetbalde alleen in West-Vlaanderen: bij KRC De Panne, Club Brugge, Zulte Waregem, KV Oostende, KV Kortrijk en SV Bredene. KVO was zijn leven. In 2022, op zijn 32ste, verdween de middenvelder in de luwte: op Wikipedia staat nog steeds ‘middenvelder bij KV Kortrijk’ vermeld. Maar KVK hoefde hem niet meer.

Hij was dolblij dat hij terug kon naar zee: nog wat sjotten bij Bredene, in combinatie met een job als jeugdcoach bij ‘zijn’ KVO. Om er dit seizoen T2 te worden. In januari werd het zinkende schip met veel pijn verlaten voor de U18 van Club. Twee maanden later werd hij door Nicky Hayen, vervanger van Ronny Deila, meegenomen naar het eerste elftal. Nog eens twee maanden later, op zondag 26 mei, staat Club Brugge op 90 minuten van een nieuwe titel, na een onwaarschijnlijke 23 op 27 in de Champions’ play-offs.

Kampioen als coach van Club: zou dat op Wikipedia komen?

Door de schorsing van T1 Nicky Hayen (uiteraard de hoofdverantwoordelijke van de reanimatie van Club, maar we hadden eerder al Limburgse kampioenenmakers van Club) zit Jonckheere, nauwelijks 34, als hoofdcoach op de bank. Indien Club een punt haalt tegen Cercle wordt Jonckheere, een jaar geleden nog jeugdtrainer van een tweedeklasser, kampioenentrainer. Zou dat dan op Wikipedia komen?

Maar dan mag Club dus niet verliezen van dat wonderlijke Cercle. En daar gaan we toch geen geld op verwedden. Dat zou Hein Vanhaezebrouck blijkbaar ook niet doen. Want iéts zegt ons dat de Jupiler Pro League 2023-2024 op de laatste speeldag net als vorig seizoen een dramatisch slot kan krijgen. We gunnen Muslic en Cercle evenzeer een vierde plaats. Indien het niet lukt moet de Bosniër maar in de barrage de maat nemen van HVH, nog een West-Vlaamse topcoach.

En die IJslander? Freyr Alexandersson dus. Iéts zegt ons dat het drama ook in Kortrijk kan. KVK wist in zijn laatste matchen niet echt te overtuigen en Lommel is een goed elftal dat ook op Deinze kon winnen. Het wordt zondagmiddag ook in het Guldensporenstadion nog nagelbijten. Maar een Pannenaar en een IJslander als grote helden van zondag, we zouden er zeer mee kunnen leven.