Eerbied voor hun grijze haren

Wordt Francky Dury technisch directeur bij Club? © JASPER JACOBS BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zou Bart Verhaeghe ook nog met Henk Houwaart (78) hebben gebeld? “Henk, draag je nog altijd die blauw-zwarte onderbroek? We zijn nog op zoek naar een technisch directeur. Allez, gewoon een mens waarmee onze coach kan klappen over de ploeg, we hebben al een Sports Director en een Director of Football, hé.” Henkie – rijdt nog bijna dagelijks zo’n 40 à 50 km – zou op zijn fietsje nogal gevlogen hebben van Knesselare naar Westkapelle. Of zou de grote baas van Club ook nog eens Georges Leekens hebben gecontacteerd? Die is ook nog maar 75 en Hertsberge is nog dichter bij Westkapelle. Neen, Henkie en Mack the Knife zijn níét gecontacteerd, er zijn in Westkapelle blijkbaar andere profielen op tafel gekomen. Ook mannen uit eigen streek en voetbaldieren. En jonger: Hugo Broos is tenslotte nog maar 71 en Francky Dury 66 jaar. Véél eerbied voor grijze haren!

Mag daar lacherig over worden gedaan? Neen, want het zijn allebei eminente en ervaren voetbalkenners, waar Club naar op zoek is – hun core (enige) business wordt de (nieuwe?) coach challengen. Als die nieuwe coach Hein Vanhaezebrouck zou worden, we zeggen maar wat: veel geluk TD!

In Westkapelle zouden Broos en Dury alleen in assistent-perschef Koekie een leeftijdsgenoot vinden

Maar mogen de namen die opduiken – natuurlijk stond Michel Preud’homme bovenaan, maar MPH heeft geen zin – verbazend worden genoemd? In eerste instantie omdat het bedrijf Club Brugge sinds 2012 onder Verhaeghe en Mannaert is uitgegroeid tot hét voorbeeld van een ontzettend modern en dynamisch bedrijf met een hip management op Amerikaanse sportleest geschoeid. In Westkapelle zouden Broos en Dury alleen in de immer minzame assistent-perschef Koekie een leeftijdsgenoot vinden.

Tweede opmerking: Hugo Broos is een zeer beminnelijk man maar toonde afgelopen jaren door het gebrek aan respect voor zijn palmares wel eens frustraties, zijn gouden en bronzen medaille op de Afrika Cup zijn zijn ultieme revanches. Benieuwd of hij op die leeftijd nog gedijt in de Modern Times van Club.

Derde opmerking, wat betreft Dury: jammer dat nu nooit meer zal bovenkomen of het verhaal waar is dat na zwaar protest van de Clubsupporters in ‘onderling’ overleg het contract dat hij in 2011 bij Club Brugge tekende als coach heimelijk werd verscheurd. Maar al amuseert Francky Dury zich naar eigen zeggen danig in zijn pensioen, het icoon van Zulte Waregem fietst nog vaker dan Houwaart, wees maar zeker dat Hulste- Westkapelle snel overbrugd zou zijn.