Doelman Louis Bostyn dwong voor tweede keer dit seizoen basisstek af: “Plezant om vertrouwen te krijgen van de nieuwe coach”

Louis Bostyn: “Met Bossut kom ik goed overeen, hoor. Wij doen gewoon ons best op training en pushen elkaar elke dag.” © Belga
Jochen Coorevits

Louis Bostyn was tegen Antwerp de uitblinker bij Essevee. “Jammer dat het niet veel oplevert”, zegt de West-Vlaamse doelman. “We verdienen eens loon naar werken. We zijn de laatste weken echt niet slecht bezig, en ja: die redding kan nog altijd.”

Voor Louis Bostyn is het een ietwat raar seizoen. Eerst moest hij elf weken toekijken vanop de bank. Daarna posteerde voormalig coach Mbaye Leye hem in de derby bij KV Kortrijk in doel. Zeven wedstrijden stond hij onder de lat om dan plots weer te verdwijnen naar de bank. Clubicoon Leye moest na de 2-6-nederlaag tegen AA Gent plaats ruimen voor het duo Frederik D’Hollander-Davy De fauw: enter Bostyn. De 29-jarige West-Vlaming kwam weer in de ploeg. “Van een speech was geen sprake. Ze zeiden me gewoon: ‘We kiezen voor jou.’ Dat is plezant, hè. Als je direct het vertrouwen krijgt. Je weet dan ook wel wat je moet doen”, zegt hij nuchter. “Ballen pakken.”

Hoe is het met jou, Louis?

“Met mij gaat het goed, ik voel me ook redelijk goed. Alleen de situatie waarin we verzeild zijn geraakt, is niet bepaald leuk als je kijkt naar onze plaats op de rangschikking.”

Hoe analyseer je de wedstrijd tegen Antwerp? Je was dé uitblinker.

“Ik denk dat ik een goede match heb gespeeld. Het is jammer dat het niets oplevert, aangezien we de punten toch echt kunnen gebruiken. Het wordt belangrijk om eens resultaten neer te zetten. En loon naar werken te krijgen, want de laatste weken zijn we niet slecht bezig. We hebben een driepunter nodig, dat mag zelfs een onverhoopte zijn. Maar we moeten eerlijk zijn: tegen Antwerp zat de volle buit er niet in. Al is het zuur dat je pas in minuut 85 een tegentreffer slikt. Een puntje had gekund en het is cliché, maar elk punt kan tellen in de eindafrekening.”

Het was de tweede wedstrijd onder D’Hollander, het is toch een pak meer behouden, met vier achterin.

“We voetballen iets meer berekend. Je moet niet altijd naïef spelen. We moeten uitgaan van een goede organisatie, niet zoals blinden naar voor stormen. Je moet niet altijd het spel maken en constant risico’s nemen. Daarna kunnen we zien wat wij kunnen doen.”

Gano was er niet bij wegens ziekte, jullie misten hem als aanspeelpunt, vond ik.

“Het is geen geheim dat we Zinho nodig hebben, hij is een belangrijke speler voor ons. Hij is groot en heeft een serieuze body om een bal bij te houden als we het moeilijk hebben. Jammer genoeg viel hij uit met ziekte, maar hij was vandaag (maandag, red.) alweer op training.”

Hoe goed was het dat Ruud Vormer weer op het veld stond? Hij leek nog wat hinder te ondervinden …

“Misschien wel, maar goed het gaat om profvoetbal, hè. Ruud weet hoe belangrijk deze wedstrijden zijn. Het siert hem dat hij ondanks het feit dat er nog een klein risico is, er toch vol wil voor gaan en zich in de strijd gooit. Er kunnen er nog veel van hem leren.”

In de mixed zone zag ik een desolate Vormer en Vossen. Straalt dat af op de groep, als ervaren krijgers zo ontgoocheld zijn?

“Ik snap dat wel. Je komt net van het terrein en je hebt in de slotfase goals geslikt. Het was net niet. Voor ons is er na dit weekend niet al te veel veranderd. We zitten nog in de race voor het behoud. Ik denk dat iedereen blij is dat we nog altijd mogen meedoen om in 1A te blijven. Voor hetzelfde geld won Eupen (0-1-verlies van Anderlecht, red.) of pakten ze een punt. Dan werd het heel moeilijk.”

Dan stel ik maar de vraag: kan het nog?

“Als je iets voorspelde dit seizoen, is het anders uitgedraaid. Misschien zijn we wel de verrassing? Kijk naar KV Oostende dat met 3-0 wint van Club Brugge. Of de derby in eigen huis tegen KVK. Kortrijk begon zeer sterk en die match eindigde dan toch op een 3-3-gelijkspel. Er zijn drie dalers dit seizoen en iedereen is al een hele tijd nerveus, waardoor je soms rare uitslagen krijgt.”

Het wordt puzzelen om de afwezigheid van Derijck op te vangen

Hoeveel punten hebben jullie nog nodig, van de negen die er nog te verdienen zijn?

“Zo veel mogelijk. Maar ja, minimum vier. Met de kanttekening dat Oostende en Eupen dan geen punten meer pakken.”

Morgen, zaterdag, een verplaatsing naar Charleroi. Het is geleden van 2019 dat jullie er wonnen.

“We moeten de Carolo’s niet als zwart beest bekijken. Vorig jaar gaf bijvoorbeeld al een vertekend beeld, dat was op de slotspeeldag. Wij waren net gered, alles was al gespeeld.”

Op Charleroi missen jullie Timothy Derijck door schorsing. Hoe gaan jullie dat oplossen?

“Dat zal een puzzel worden om zijn afwezigheid op te vangen. Je verliest een brok ervaring. Anderzijds zijn dat kansen voor jongens die niet aan spelen toekomen. Het is aan hen om zich te bewijzen.”

Hoe kijk je naar jouw seizoen, op de bank, in de ploeg, weer op de bank en opnieuw onder de lat. Van een jojo gesproken.

“Ik denk dat ik weer naar de bank ben gestuurd omdat ik even bezig was met een transfer. Het was toch wel redelijk concreet (een vertrek naar Antwerp, red.). De trainer zei me dat hij voor de andere doelman ging kiezen. Ik kon hem daar wel in volgen. Stel dat alles zou doorgegaan zijn, dan is het normaal dat hij naar een oplossing zoekt.”

Uiteindelijk ging de transfer naar Antwerp niet door. Hoe overleef je die periode?

“Het was een beetje een tikje. Na een tijdje moet je dat dan relativeren. Dat is voetbal, je hebt niet altijd alles in de hand. Het enige wat je kunt doen, is de draad weer oppikken, hard werken en proberen om weer in de ploeg te geraken.”

Was je extra gemotiveerd tegen The Great Old, gezien de transfersaga van afgelopen winter?

“Niet echt. Het is niet zo dat ik met een wrang gevoel op het veld stond. Een wedstrijd tegen Antwerp, die is gewoon tof om te spelen. Ik probeer gewoon te laten zien dat ik het graag doe en de groep wil helpen.”

Hoe anders is het met de nieuwe trainers? Want jij kwam direct weer in de ploeg.

“Ik denk dat ik momenteel bewijs dat ik het kan. Met Bossut kom ik goed overeen, hoor. Wij doen gewoon ons best op training en pushen elkaar elke dag. We maken daar niet te veel spel van.”

Je hebt nog een contract tot juni 2025, ben je al bezig met de toekomst en een eventuele degradatie naar 1B?

“Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik dit seizoen nog zo veel mogelijk wil doen voor Zulte Waregem. Dan zien we wel weer. Soms wordt er bij een speler heel lang gesproken over een transfer en uiteindelijk gaat die dan niet door. Ik heb nog twee jaar contract en gezien onze situatie ligt de prioriteit nu bij Essevee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier