Deman en doelman Warleson blijven langer bij Cercle Brugge

Olivier Deman© ACR
Olivier Deman© ACR
Redactie KW

Groen-zwart heeft de opties in de contracten van aanvaller Olivier Deman en doelman Warleson gelicht die respectievelijk tot juni 2023 en juni 2022 langer bij Cercle verbonden blijven.

Olivier Deman (20), geboren in Antwerpen en op zijn vierde naar Knokke verhuisd, was als jeugdspeler voornamelijk op de flanken te zien en zelfs even linksachter. Hij begon in Knokke met voetballen en trok op jonge leeftijd naar Cercle Brugge om vanaf de U11 voor Club Brugge uit te komen. Daar werd hij kampioen met de U13 met onder andere Maxim Decuyper (Club Brugge), Siemen Voet (KV Mechelen), Brendan Schoonbaert (Waasland-Beveren), Adrianno Bertaccini en Brandon Baiye (Austria Lustenau, Oostenrijk), Simon Paulet (Westerlo) en Brian De Keersmaecker (FC Eindhoven).

Vanaf de U14 keerde de West-Vlaming naar Cercle terug. Met de U16 werd hij kampioen in de 1B-reeks onder leiding van Wouter Artz met Calvin Dekuyper, Arne Cassaert en Olivier Scholaert. Daarna volgden enkele knappe prestaties met de beloften onder leiding van Jimmy De Wulf.

Na een opleiding rechten en klierkoorts was dit niet langer te combineren en zo koos Olivier voor bedrijfsmanagement in Vives Kortrijk, waar hij nu aan zijn tweede jaar afstandsonderwijs bezig is. Zijn profdebuut als voetballer maakte de jonge aanvaller met Cercle in maart 2019 op Standard, enkele maanden later ondertekende hij een eerste profcontract.

Begin dit seizoen, tijdens de tweede training, moest hij echter met een afgescheurde hamstring afhaken. Volgens hem was dit misschien wel een van de blessures die hem het langst aan de kant hielden en bijzonder ongelegen kwam omdat hij door Paul Clement opnieuw bij de A-kern was gehaald, nadat Bernd Storck vorig seizoen geen beroep meer op hem deed.

Dribbels

Met de komst van Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel als nieuw trainersduo dropten zij Deman meteen in de basis. “Hij staat nooit stil, anticipeert altijd heel goed daar waar de bal valt, loopt juist in de diepte en speelt vaak simpel. Hij heeft tevens de neus om doelpunten te maken”, aldus de coach. “Eenmaal we de bal niet in ons bezit hebben, kiest hij veelal mooi zijn positie. Hij kan dus nog eens goed druk zetten. Het is aan hem om die kwaliteiten optimaal te gebruiken.”

Het vertrouwen van Vanderhaeghe in Olivier Deman kwam er niet geheel toevallig. “Drie jaar geleden heb ik hem bij de beloften al eens wat aardige dribbels zien uitvoeren, met zijn linkervoet. Hij slaagde er vaak in zich uit verloren situaties te werken.”

De optie in de verbintenis om het contract van de aanvaller met twee seizoenen te verlengen tot juni 2023 werd nu geactiveerd. “Olivier Deman wordt zo beloond voor zijn inzet, passie en verbetenheid die hij de voorbije maanden specifiek aan de dag legde”, klinkt het bij Cercle. “Hij was de voorbije weken dan ook een absolute smaakmaker bij groen-zwart. Cercle blijft zich inzetten op talentvolle jeugdspelers en wil dit met deze optielichting extra in de verf zetten.”

Covid-19

Ook de optie in het contract van de Braziliaan Warleson Steillon Oliveira (24) werd gelicht. Hij werd opgeleid door Club Athletico Paranaense. De club leende hem in 2019 uit aan Sampaio Corrêa FC, waar hij een wedstrijd in de Campeonato Brasileiro Série B speelde. Uiteindelijk geraakte hij zonder club en zo kwam de doelman begin vorig jaar bij Cercle als een testspeler aan en mocht hij met de groep mee op stage naar Malta. Al vrij snel kon hij de technische staf en vooral keepertrainer Dany Verlinden van zijn kwaliteiten en potentieel overtuigen.

In zijn eerste halve seizoen was Warleson de doublure van Lennart Moser. Na diens terugkeer naar FC Union Berlin kreeg de Braziliaan op de eerste speeldag van het seizoen 2020/21 een basisplaats en maakte zo zijn debuut op Standard. Later in deze competitie stond hij nog eens twee matchen in doel toen Thomas Didillon werd getroffen door covid-19. Nadien kreeg Warleson er met Sébastien Bruzzese nog een concurrent bij. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.