Deila redt zijn vel met winst tegen Molde en ziet Club doorstoten naar kwartfinales Conference League: “Dit betekent heel veel”

Een uitschakeling in Europa had het einde van de 48-jarige Noor in het Jan Breydelstadion kunnen betekenen, maar Brugge won. © KURT DESPLENTER BELGA

Met een 3-0-zege tegen Molde plaatste Club Brugge zich donderdagavond voor de kwartfinales van de Conference League en redde coach Ronny Deila meer dan waarschijnlijk zijn vel. Een uitschakeling in Europa had immers het einde van de 48-jarige Noor in het Jan Breydelstadion kunnen betekenen.

Voor Club Brugge is het de eerste keer in negen jaar dat ze bij de laatste acht in een Europese beker staan. In het seizoen 2014-2015 werden de kwartfinales van de Europa League bereikt, maar daarin bleek het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk nipt te sterk. Nadien volgden wel nog heel wat mooie campagnes in de groepsfase van de Champions League, met de kwalificatie voor de tweede ronde van vorig seizoen als absolute uitschieter.

“Hard voor gewerkt”

“Dit betekent heel veel”, vertelde Deila na afloop. “Er zitten niet al te veel spelers in onze selectie die al eens zo’n Europese kwartfinale meegemaakt hebben. We hebben hier ook hard voor gewerkt en veel voor opgeofferd. Niet vergeten dat ons Europese seizoen al in juli in Denemarken gestart is. Tegen Molde vond ik dat we vandaag de controle hadden. Voor de pauze creërden we niet veel kansen, maar dan viel de goal van Skov toch en na de pauze gingen we er vervolgens helemaal over. Andreas was nochtans twijfelachtig met een liesblessure, maar hij speelde een fantastische wedstrijd die bekroond werd met twee schitterende doelpunten.”

De spelers vieren de overwinning.
De spelers vieren de overwinning. © BRUNO FAHY BELGA

Vrijdagmiddag in Nyon volgt er een open loting. Dat betekent dat er geen reekshoofden zijn en geen restricties met betrekking tot landen. Alle teams kunnen dus tegen elkaar uitkomen. En daar zitten wel enkele stevige namen bij. Zo is het Aston Villa van Youri Tielemans de nummer vier uit de Premier League, en zijn Fiorentina, dat eerder te sterk bleek voor KRC Genk, en Lille toch ook te vermijden tegenstanders. Het Fenerbahçe van Michy Batshuayi ging in de achtste finales dan weer voorbij competitieleider Union, waardoor Club de enige Belgische overblijver in Europa is. De overige potentiële tegenstanders zijn het altijd broeierige PAOK, Viktoria Plzen en Olympiakos, dat verlengingen nodig had tegen Maccabi Tel-Aviv.

Alles nu mogelijk

“De beste ploeg in de kwartfinales is Aston Villa”, weet Deila. “Wij zijn in staat om iedereen te kloppen, maar als ik mag kiezen, kies ik toch voor de makkelijkste weg. Maar ik blijf erbij: alles is mogelijk, al komt er soms wat geluk bij kijken. In elk geval willen we zover als mogelijk doorstoten. Met de supporters achter het team moet dat lukken.”

Vast staat dat Deila moeilijke weken achter de rug heeft in Brugge. Na een reeks mindere en wisselvallige prestaties werd blauw-zwart in enkele weken tijd volledig uit de titelrace geslagen en volgde in de Beker de uitschakeling tegen Union. De Conference League is nog de enige manier om het seizoen te redden. Wat volgde was dan ook een minutenlange monoloog tijdens het persmoment over gelekte informatie en kritiek in de pers. Deila legde uit wat hij aan het doen is en waarom dat volgens hem de juiste manier van werken is.

Skov Olsen was goed voor twee goals.
Skov Olsen was goed voor twee goals. © BRUNO FAHY BELGA

“Het klopt dat ik de spelers gezegd heb dat ze niet voor mij hoeven te spelen, maar voor zichzelf”, bevestigde Deila. “De spelers moeten niet denken dat het aan hen ligt. Ze hebben me onvoorwaardelijk gesteund en gaan er elke wedstrijd vol voor. Elke wedstrijd opnieuw wordt er hard gewerkt op het veld. Ik geef het toe: we spelen niet fantastisch, maar er zijn positieve zaken merkbaar en daar moeten we op bouwen. Dat is mijn rol: met mensen omgaan en hen klaarstomen voor de volgende wedstrijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier