De vijf sleutelfiguren van het topseizoen van Cercle Brugge: “Het sleutelwoord toen ik hier tekende? Regelmaat”

Cercle schrijft geschiedenis door zich voor het eerst bij de eerste zes te scharen in de play-offs. © Belga
Redactie KW

Cercle Brugge kon zich voor het eerst sinds de invoering ervan plaatsen voor play-off I. Groen-zwart ontpopte zich tot een moeilijk te bespelen geheel en mag op maandag 1 april de Champions’ Play-Off openen met een thuisderby tegen Club Brugge. Maar eerst blikken we terug op de succesvolle reguliere competitie, aan de hand van vijf sleutelpionnen op het veld.

Warleson

De doelman moest geduld oefenen. Hij was sinds zijn komst vier jaar geleden doublure van Lennart Moser, Thomas Didillon – overigens nog altijd bij groen-zwart waar hij traint met Jong Cercle – en Radoslaw Majecki. Dit seizoen kreeg de Braziliaan zijn kans en greep die met beide handen. Hij speelde als enige alle 30 matchen, werd niet vervangen en ontpopte zich driemaal tot assistgever.

In de eerste stadsderby was hij niet te kloppen en hij verzamelde na Jean Butez (Antwerp) de meeste clean sheets, elf in totaal. Ook op Charleroi werd de nul behouden nadat Warleson een strafschop uit zijn doel hield. “Het was de eerste penalty die we tegen kregen dit seizoen. Ik had een goede save in huis. Met dank aan God.”

Kévin Denkey

In januari 2021 bij het Franse Nîmes weggehaald om de voorbije seizoenen door te groeien: van invaller tot basisspeler en nu zelfs tot topschutter in de League. Opvallend is dat hij tot nu toe geen enkele keer aangever was, wel 23 keer kon scoren, in 28 wedstrijden. Uit op Anderlecht ontbrak Denkey door het overlijden van zijn moeder, tegen KV Mechelen was hij geschorst.

“Of ik klaar ben voor het buitenland? Ik denk het wel”

“Ondertussen is de 23-jarige aanvaller uiteraard gegeerd in het buitenland. “Of ik daar klaar voor ben? Ik denk het wel. Je bent overigens waard wat een ploeg voor je wil geven. Daarom kan ik niet zeggen hoeveel ik waard ben. We zien wel. Ik voel mij overigens uitstekend bij Cercle.”

Thibo Somers

De enige van de vier musketiers – Charles Vanhoutte, Robbe Decostere, Olivier Deman en Thibo Somers – die nog overbleef. Hij miste de derby tegen Club maar kijkt nu alvast uit naar de komende dubbele confrontatie in de Champions’ Play-Offs. “De trainer bleef er vertrouwen in hebben. Hij zei mij toen: ‘Geen paniek, er zullen dit seizoen nog derby’s volgen.’ En kijk, ik ben zeer blij dat ik dit zal mogen meemaken.”

“Ook in de andere matchen zullen we tonen wat voor een mentaliteit we hebben. Een Europees ticket behalen zou mooi zijn. We zullen alvast proberen om het de andere ploegen moeilijk te maken”, aldus Somers, die alle lof krijgt van de trainer. “Thibo heeft een impact op de groep en als aanvoerder doet hij dat uitstekend. Op Gent speelde hij op vijf verschillende posities. Hiermee toont hij zijn waarde voor dit Cercle.”

Alan Minda

Als eerste Ecuadoriaan ooit bij Cercle was hij al goed voor zeven doelpunten en legde hij vijf keer de bal panklaar voor een medespeler zodat die kon scoren. Minda gaat net als Frederik Boi, Thibo Somers en vele anderen de geschiedenis in als de speler die kon scoren tegen Club. En hoe. Na een sensationele run van 70 meter.

“Het enige wat ik dacht toen ik de bal aan mijn voet kreeg, was om zo snel mogelijk aan het andere doel te zijn. Zelf realiseerde ik niet dat er meer Clubspelers waren. Pas bij mijn doelpunt zag ik dat ze met vier waren”, aldus Minda, die ondertussen werd geselecteerd voor een dubbele interland met zijn land.

Hannes Van Der Bruggen

Een maand geleden werd de optie in zijn contract gelicht en blijft de middenvelder dus ook volgend seizoen bij Cercle. Als opticien in wording speelt VDB tot nu toe misschien wel zijn beste seizoen. Al blijft het wachten op zijn eerste officiële goal voor groen-zwart.

“Ik heb het gevoel dat ik deze jonge groep iets kan bijbrengen. Als ik hiermee onze ploeg kan helpen, en niet door spectaculaire dingen te doen, maar door een evenwicht te bewaren, is dat goed. Toen ik bij Cercle tekende en ook in het gesprek dat eraan voorafging was ‘regelmaat’ het sleutelwoord. Ik denk dat we die vorig seizoen en zeker in deze competitie hebben gevonden. En regelmaat is iets waar ik de ploeg in kan helpen.”

(Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier