De gunfactor voor Cercle is even groot als die voor Union

Cercle kan dit weekend opnieuw een beroep doen op Kevin Denkey. (foto Isosport) © Isosport
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Nog twee speeldagen en alle West-Vlaamse ogen zijn gericht op Cercle Brugge. Speelt Cercle straks de Champions’ play-offs? Weliswaar met het zevende budget van heel 1A (25 miljoen euro) maar met een loonmassa van 14,5 miljoen euro. Dat is zo’n 25 en 30 miljoen minder dan die van AA Gent en Genk, de grootste concurrenten voor een plek in die top zes. Cercle heeft bovendien de jongste ploeg van de hele Jupiler Pro League met gemiddeld 23 jaar. Of ze het nu straks halen of niet: een diepe buiging voor het beleid van de Vereniging – gerichte jeugdpolitiek en scouting. En een nog diepere buiging voor het uitstekende pressingvoetbal van coach Miron Muslic. Met sterkhouders Somers, Van Der Bruggen en Denkey had groen-zwart tegen KV Mechelen al de top zes quasi veilig kunnen stellen. Maar met twee matchen meer gewonnen dan Genk en AA Gent en een punt bonus op KV Mechelen hebben ze hun lot nog steeds helemaal in eigen handen. Charleroi uit wordt nog loodzwaar, thuis tegen RWDM moet de kers op de taart zijn.

Afwachten of Cercle kan bevestigen als nieuwe en frisse subtopper. Hoe afhankelijk het blijft van AS Monaco, dat intussen al zo’n 75 miljoen euro in de Vereniging pompte. Of wat gedacht van de eigenaar van de moederclub Dmitri Rybolovlev die de markt aftast. Hij wil weten hoeveel hij voor zijn aandelen kan krijgen als hij zijn club in de etalage zet. Het zou een domper op de feestvreugde zijn als het kleine broertje van Club zich niet kan nestelen tussen de topclubs van het land. Maar dat is minstens voor na 17 maart. Succes groen-zwarten, de gunfactor is even groot als die voor Union.

Of ze het nu straks halen of niet: een diepe buiging voor het beleid van de Vereniging

En wat met de andere twee West-Vlaamse eersteklassers na 17 maart? Voor grote broer Club Brugge wacht in de Champions’ play-offs nog hooguit een jacht op de tweede plaats, de Conference League winnen lijkt te hoog gegrepen. KV Kortrijk – dat wellicht niet veel punten zal rapen tegen Antwerp en Anderlecht – moet zich opladen voor de play-downs. Door de zege tegen RWDM is het geloof in de redding bij de club en de fans weer helemaal opgelaaid. Opmerkelijk hoe de fans zich vorige zondag met 7.000 supporters en een geweldige tifo heftig achter hun ploeg schaarden. Come on Kortrik! In de play-downs minstens RWDM en Eupen achter je laten – twee punten ophalen in zes matchen is dankzij het nieuwe élan zeker haalbaar – en dan volgen er misschien wel barrages tegen Zulte Waregem voor een plaats in 1A. Heel Zuid-West-Vlaanderen in brand.