De geblesseerde Christiaan Ravych beleefde op derbytribune de namiddag van zijn leven

“Hoewel de eindmeet nog ver is, trokken we met een zeer gerust gemoed de interlandbreak in. Je zou voor minder: een fraaie zesde plaats (play-off 1), de topscorer Kévin Denkey met tien doelpunten, en zes clean sheets van doelman Steillon “ik doe gewoon mijn job” Warleson.” © BRUNO FAHY BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.

Dit gelijkspel is een overwinning

Waarom vierde heel Cercle het hard bevochten gelijkspel in de derby als een overwinning? Het antwoord is logisch: onze Brugse voorsprong in het klassement werd aangevallen, maar we lieten de achtervolgers geen millimeter naderen. In de koers heet zoiets een ontsnapping die het jagende peloton voorblijft. Dat is een overwinning waard.

Hoewel de eindmeet nog ver is, trokken we met een zeer gerust gemoed de interlandbreak in. Je zou voor minder: een fraaie zesde plaats (play-off 1), de topscorer Kévin Denkey met tien doelpunten, en zes clean sheets van doelman Steillon “ik doe gewoon mijn job” Warleson. Cercle leeft, ook op de tribunes. De 1.500 in het groen-zwarte bezoekersvak – waaronder een speciale gast, zie verder – lieten zich van het begin tot het einde van de derby horen. Dit jaar werden er ook 20% meer abonnementen verkocht.

De energie van de spionkop

De spelers waarderen die steun van de twaalfde man enorm, zo bleek dinsdag op de officiële overlegavond met de supporters. Zulke bijeenkomsten gebeuren traditioneel enkel met de vertegenwoordigers van de supportersverenigingen, maar Cercle deed deze keer een oproep naar alle geïnteresseerden. Een mooi initiatief om los van organisatiestructuren in een open geest van gedachten te wisselen tussen supporters, bestuur, spelers en medewerkers. De oproep werd gesmaakt door maar liefst tachtig mensen die het gure overstromingsweer trotseerden.

Wat mij het meeste interesseerde, was wat de spelers van de supporters verwachten. Christiaan Ravych maakte van zijn blessure een deugd om eens de derby in het supportersvak mee te maken. Hij beleefde tussen de enthousiaste aanhang een namiddag om nooit te vergeten. Van Hannes Van Der Bruggen onthoud ik dat het kabaal bij het opkomen van het veld de grootste stimulans is om te presteren. Dat is iets wat ik als muzikant – op een bescheidener niveau – volledig herken. “Ook als we in de richting van de spionkop spelen, voelen we de energie en kunnen we altijd iets meer.”

Spelers knuffelen in de kantine

Assistent-coach Jimmy De Wulf herinnert de spelers altijd aan het DNA van Cercle: “Doe het voor de supporters, die betalen om ons te zien en steken veel tijd en geld in tifo’s, maak dus voor hen je trui door- en doornat.” In zijn nuchtere stijl voegde hij eraan toe dat hij voor de derby alle nieuwkomers apart bij zich had geroepen om hen op het belang van hun taak te wijzen.

Die motivatie werd meteen getoond toen topsupporter Patricia Pauwels het idee opperde om vaker spelers na de wedstrijd tot in de kantine te laten komen “zodat we hen kunnen knuffelen”. Christiaan, Hannes en Jimmy voegden meteen de daad bij het woord, tot groot jolijt van de aanwezigen. Zoals wijlen bondscoach Robert Waseige ooit sprak: “Schfeer ies goe-oed”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier