Club Brugge staat straks op één match van derde Europese finale: “Ik haat verliezen en ik wil altijd winnen”

Nicky Hayen blikt tijdens de persconferentie vooruit op de wedstrijd tegen Fiorentina, een absoluut hoogtepunt in zijn tot dusver jonge trainerscarrière op het allerhoogste niveau. © Belga

Club Brugge kan zich woensdagavond voor de derde keer in de geschiedenis plaatsen voor de finale van een Europees bekertoernooi. Als blauw-zwart in eigen huis het Italiaanse Fiorentina opzijzet, dan ligt er een ticket klaar voor de eindstrijd van de Conference League op 29 mei in Athene.

Het team van Nicky Hayen moet in Jan Breydel een 3-2-nederlaag uit de heenwedstrijd ophalen. Als dat lukt, dan wacht over drie weken een finale tegen Aston Villa of Olympiakos. De Grieken hebben na een 2-4-zege in Birmingham de beste kaarten op kwalificatie in handen. Club moet de finaleplaats wel afdwingen zonder de geschorste middenvelder Raphael Onyedika en linksachter Bjorn Meijer, met knieproblemen out voor de rest van het seizoen.

Hoogtepunt

Nicky Hayen houdt in de aanloop naar de historische terugwedstrijd het hoofd koel. “Ik haat verliezen en ik wil altijd winnen”, blikte de Brugse coach vooruit op de kraker, een absoluut hoogtepunt in zijn tot dusver jonge trainerscarrière op het allerhoogste niveau. “Langs de andere kant hoop ik dat er nog mooiere wedstrijden op mijn pad komen. Op papier is het misschien de belangrijkste, maar ik vecht voor meer.”

De terugwedstrijd tussen Club en Fiorentina is overigens met een dag vervroegd vanwege de Heilig Bloedprocessie die donderdag in Brugge plaatsvindt. Olympiakos en Aston Villa zullen voor de aftrap van hun duel in Piraeus dus weten wie de tegenstander in de finale wordt.

Jaren ‘70

In de jaren ‘70 speelde Club Brugge al twee Europese finales. Telkens was Liverpool de tegenstander en in beide wedstrijden trokken de Engelsen aan het langste eind. Dat was zo in 1976 in de finale van de UEFA Cup (3-2 en 1-1) en twee jaar later in de finale van Europacup I (1-0).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier