Club Brugge heeft omgevingsvergunning voor nieuw stadion beet

© BELGA

Landskampioen Club Brugge krijgt een omgevingsvergunning voor een nieuw voetbalstadion. Dat melden de Vlaamse ministers van Omgeving en Economie, Zuhal Demir (N-VA) en Jo Brouns (CD&V). Daardoor kan er op de Olympiasite een nieuw stadion komen voor 40.000 supporters ter vervanging van het Jan Breydelstadion.

Aan de omgevingsvergunning gaat een lijdensweg van 15 jaar vooraf. Eerder werd al een vergunning afgeleverd, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde die omdat de parkeerverordening van de stad Brugge en de mobiliteitsplannen in het dossier niet te rijmen waren.

De stad heeft nu een nieuwe parkeerverordening afgeleverd, waarmee ze tegemoetkomt aan de opmerkingen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, zegt minister Demir. Vandaag/maandag ondertekende ze de vergunning voor het nieuwe stadion en de aanleg van het Olympiapark op de Brugse Olympiasite.

Demir maakt zich sterk dat het project nu aan alle wettelijke vereisten voldoet. “Via de opgelegde randvoorwaarden kunnen we bovendien een goed evenwicht bewaken met de directe omgeving”, zegt ze. De minister is ook tevreden dat Club Brugge mee investeert in stedelijk groen, “een pluspunt en een belangrijke bijdrage in het kader van de klimaatverandering”.

Volgens minister Brouns biedt de bouw van het nieuwe stadion “een groot potentieel voor Vlaamse ondernemers om hun vakmanschap te tonen aan de wereld”. Tegelijkertijd blijft de impact op de buurt binnen de perken. “De handelsactiviteiten beperken zich tot een fanshop en bistro, er komt geen shoppingcentrum. Op die manier is er geen concurrentie voor de handelskern en is de druk op de buurt op niet-wedstrijddagen beperkt.”

Verheugde reactie bij Club Brugge

“Club Brugge is verheugd een nieuwe omgevingsvergunning te hebben gekregen voor haar nieuw stadion. Club Brugge zal ook een volledig nieuw buurtpark aanleggen rondom het nieuwe stadion”, klinkt het op de website van blauwzwart.

“Het nieuw stadion is absoluut noodzakelijk nu het Jan Breydel stadion na bijna 50 jaar ver over haar houdbaarheidsdatum heen is. Het nieuw stadion zal door haar ontwerp en gebruik van de nieuwste technieken en materialen substantieel minder impact hebben op de nabije omgeving, maar zal ook gepaard gaan met talrijke maatregelen om de resterende hinder tot een absoluut minimum te beperken.”

“Club Brugge zet onder meer zeer sterk in op een allesomvattend mobiliteitsplan en voert constructieve gesprekken met de buurt om bijkomende minder hinder maatregelen uit te werken en te implementeren, ook voorafgaand aan de bouw van het nieuw stadion. Club Brugge engageert zich ten aanzien van alle betrokkenen om deze constructieve gesprekken ook na de bouw van het nieuw stadion aan te houden.”