Clement: “Eerste van twee kansen om Europees te overwinteren”

Club Brugge's hoofdcoach Philippe Clement. © BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Op de vijfde speeldag van de Champions League kan Club Brugge zich al verzekeren van Europees voetbal na Nieuwjaar. Een gelijkspel is voldoende, bij winst is zelfs doorstoten in de Champions League zelf niet uitgesloten. Toch wordt het een loodzware opdracht, Brugge speelt flets de laatste partijen en Leipzig is een lastige tegenstander. “Het is een superbelangrijke wedstrijd”, aldus Clement.

Een nederlaag op KV Mechelen zonder veel grinta, een ideale voorbereiding op RB Leipzig kende Club Brugge niet. “Niet alleen het resultaat viel tegen maar ook de kwaliteit die we toonden. De lat ligt hier altijd heel hoog en ik heb een goede reactie gezien op de training de voorbije dagen.

Iedereen is klaar voor deze wedstrijd.” Sobol echter niet, hij is nog onvoldoende hersteld van een verkoudheid. Ook Sandra is nog ziek maar voor de rest is iedereen fit, ook Van der Brempt die nochtans vorige week nog een positieve coronatest aflegde.

‘Spelen om te winnen’

RB Leipzig wordt morgen een lastige opgave. Een punt volstaat altijd om door te stoten naar de Europa League en er kan zelfs nog gedroomd worden van Champions League. Met welke ingesteldheid kom je dan aan de aftrap? “We spelen om te winnen. In dien je alleen maar aan verdedigen denkt en geen intentie hebt om aan te vallen, ga je sowieso wel een goal slikken.”

“We spelen dus om te winnen maar halen we een gelijkspel is het ook fantastisch. We gaan voluit voor de kwalificatie maar we weten dat we nog altijd een wedstrijd in PSG achter de hand hebben. Dit is dus een eerste kans van twee om iets exceptioneels te doen.”

‘Extra energie van publiek’

Club Brugge mag dit in eigen huis proberen, deze ochtend werden de laatste tickets nog te koop aangeboden. Ondanks de stijgende coronacijfers wordt dus toch een uitverkocht Jan Breydel verwacht, terwijl de Nederlandse clubs het bijvoorbeeld zonder supporters moeten stellen. “Het is zeker en vast een voordeel dat onze supporters erbij zijn. Zij zijn meer dan een twaalfde man. Hopelijk kan het publiek voor extra energie zorgen, Europese thuiswedstrijden zijn altijd iets speciaals.”

Ook tegenstander Leipzig kende geen goede generale repetitie, zij gingen dit weekend onderuit op Hoffenheim. “Het verbaast me wanneer men zegt dat Leipzig niet in vorm is. Niet zo lang geleden wonnen ze overtuigend tegen Dortmund. Na onze zege daar hebben ze een goede reeks neergezet in de Bundesliga, met goed voetbal bovendien. Het is een ploeg met heel veel kwaliteit en intensiteit. Het wordt een superbelangrijke wedstrijd, drie maanden terug had niemand aan dit scenario gedacht. Dat zijn dingen die je niet mag vergeten.”

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.