Beloften KV Oostende strijden om de titel: “Als je hier goed speelt, kan je het maken in de A-kern”

De schitterende prestaties van de beloften doen de vraag rijzen waarom een beperkt aantal jongeren speelminuten krijgt bij de sportief noodlijdende A-kern. © KVO
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Niet alleen in de Jupiler Pro League is het spanning troef. De beloften van KV Oostende staan op twee maanden van het einde van de competitie op een derde stek. Als ze hun twee inhaalmatchen winnen, komen ze op een gedeelde koppositie. “Ik schrik niet van de kwaliteit van onze groep”, legt coach Kurt Bataille uit.

Het beloven nog intense weken te worden voor de jongens van Bataille en co. Momenteel staan ze op een derde plaats met 38 punten. Sint-Truiden staat op plek twee met 40 punten en Eupen heeft de leiding met 44 stuks. Alleen: ten opzichte van STVV en de Oostkantonners heeft KVO respectievelijk drie en twee inhaalmatchen tegoed. En de eerstvolgende partijen zijn tegen… Eupen en Sint-Truiden. “Als we beide matchen winnen, komen we op een gedeelde leidersplaats”, berekende Bataille al.

Maar er zijn nog meer straffe statistieken: de KVO-beloften verloren nog geen enkele competitiematch, scoorden de meeste goals (49), hebben het beste doelsaldo (+30) en tellen de op twee na beste defensie. Ze staan ook in de kwartfinale van de Beker van België, waarin ze het opnemen tegen Sint-Truiden.

Mentaliteit

Of Kurt Bataille schrikt van die prestaties? “Eigenlijk niet. Deze spelersgroep beschikt over een kwaliteit om trots op te zijn. De kunst bestaat erin om die prestaties te blijven aanhouden en dat de spelers zich blijven tonen. Waar ik wel verrast in ben, is dat de spelers die terugkeren van de A-kern zich keer op keer kunnen opladen voor matchen met de beloften. Hun mentaliteit is ronduit fantastisch. Om een voorbeeld te geven: Mo Berte viel prima in met een assist tegen Club Brugge (3-0), maar speelde bij de A-kern daarna geen minuut meer. Oké, dat kan gebeuren. Maar dan komt hij met volle overgave weer matchen afwerken bij ons, de beloften. Ik zie hier geen jongeren tegen hun gedacht rondsloffen.”

Inzet

De aanpak van Bataille en zijn staff (Nils Vanneste, Dirk Tratsaert, Robbe Vanden Abeele, Eva Romswinkel, Charles Thieren, Geert Peene, Guy Vallaeys en Michiel Jonckheere) loont.

“We zien hier geen jongeren tegen hun gedacht rondsloffen”

“We zitten er allemaal heel kort op. Dat jongens af en toe pendelen tussen de beloften en de hoofdmacht hoort bij het voetbal. Je moet er echter op blijven hameren dat honderd procent inzet vereist is om helemaal door te breken. Als je hier goed speelt, kan je het maken in de A-kern. Wie presteert voor zichzelf, presteert ook voor de groep. En als het niet hier is, dan zal het elders lukken. Want bij elke thuismatch komen er ook scouts een kijkje nemen. Ja, er is ook een prima persoonlijke band met de spelers: we bieden een luisterend oor voor sportieve en persoonlijke problemen, voor goede en mindere dagen. Let wel, we kunnen stevig uit de hoek komen als het moet. Je moet niet altijd met iedereen uitstekend overweg kunnen: je kan nooit voor elke speler even goed doen.”

A-kern

De schitterende prestaties van de beloften doen bij het grote publiek ook de vraag rijzen waarom al bij al een beperkt aantal jongeren speelminuten krijgt bij de sportief noodlijdende A-kern. Bataille begrijpt die vraag.

“Maar laat me toch duidelijk stellen dat er een logisch verschil zit tussen de beloften en profs. Stel dat KVO op een veilige plaats stond in het klassement – pakweg een zevende of tiende stek – dan hadden meer jongeren allicht minuten gekregen. Er zou nog weinig op het spel staan. Nu is echter alle hens aan dek. Moet je die jonge gasten dan voor de leeuwen gooien? Da’s niet evident, hé. Als het dan niet lekker loopt, krijg je misschien snel te horen dat ‘die of die speler het niet kan’. Je moet daar voorzichtig mee zijn. Nog een voorbeeld: neem nu Arthur Vermeeren (18) bij Antwerp, toch wel dé revelatie in onze hoogste klasse. Dat hij op het voorplan is terechtgekomen, komt door het vertrek van Radja Nainggolan en de blessure van Alhassan Yusuf. Om maar te zeggen: de omstandigheden moeten soms ook mee zitten.”

Geen promotie

Tot slot: stel dat de beloften op 24 april – daags na de slotdag in de Jupiler Pro League – kampioen zouden worden, wat levert dat de spelers op?

“Bij elke thuismatch komen er ook scouts een kijkje nemen”

“Er is geen promotie of iets dergelijks aan gekoppeld. We spelen puur voor de eer en een beloning van het keiharde werk van spelers en staff. Als team zitten we vijf tot zes dagen samen. Ook al zijn we ‘maar’ KVO, toch zou de titel een pluim op ieders hoed zijn. Dat is ook wat we de spelers inprenten: ze spelen voor trots, eer en het staat toch maar mooi op hun palmares, hé. Het zou een visitekaartje zijn in hun prille carrière. Wij willen alles winnen: niet alleen wedstrijden die ertoe doen, maar ook elk onderling partijtje op training. En ook al kán je misschien niet alles winnen, toch moet de drive er zijn om tot het uiterste te gaan.”

U18 eindigt tweede

Ook knap: de U18 van Michiel Jonckheere en Sébastien Siani strandde op een zucht van de titel, op de tweede plaats. Beerschot pakte in de slotminuut de overwinning en wipte zo alsnog over KVO naar de titel.

Hoe dan ook een sterk resultaat voor de gasten van debuterende coaches Jonckheere en Siani.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier