Anderlecht wordt een uitgelezen kans voor Opbouwwerken Club

Nicky Hayen neemt tijdelijk over bij Club. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Nauwelijks 8.000 toeschouwers, drie tribunes half of helemaal leeg en een minimum aan Club-fans toegelaten. Hoe jammer is het niet dat een uitzonderlijke ‘Brugsche’ derby, de eerste in play-off 1, in een stadion gespeeld moet worden dat maar voor een derde kan/mag gevuld worden uit vrees voor supportersgeweld. Brugge, die Scone?

Die eerste helft oogde al even teleurstellend. Onder de nieuwe coach Nicky Hayen oogde Club nog altijd even ziek, om dan na de pauze plots wel een verrijzenis bij blauw-zwart te zien op paasmaandag – al had dat ook te maken met het wegzakken van Cercle. Dat Nicky Hayen na afloop zei dat daarop verder gebouwd kan worden, was dan weer zeer voorspelbaar.

Maar de komst van Anderlecht zondag is daarvoor wel de uitgelezen kans. De aartsrivaal staat na de eerste speeldag in deze Champions’ play-offs al meteen mee op kop, maar het is bij paars-wit ook na de moeizame zege tegen Antwerp nog steeds wachten op een referentiematch. Op kampioenenvoetbal dus. Zó ver zal Club wel niet meteen geraken, blauw-zwart moet gewoon eindelijk eens “90 minuten brengen wat we in de tweede helft toonden. Strijd. Diepgang. Overgave”, dixit Hayen. De jonge Limburger oogt langs de lijn zenuwachtig, maar spreekt best zinnige en duidelijke voetbaltaal.

“Een historische derby in een stadion dat maar voor een derde kan/mag gevuld worden. Brugge, die Scone?”

Daar zijn Anderlecht en PAOK Saloniki, donderdag thuis in de kwartfinale van de Conference League, de ideale tegenstanders voor. Een zege brengt Club zondag weer wat dichter bij de tweede plaats. Een titel is dan misschien niet langer onmogelijk, er zijn al gekkere dingen gebeurd in play-off 1. Na alle ellende een uitgelezen kans voor Club om de fans nog eens te tonen waar het volgens Hayen nog steeds voor staat. Strijd. Diepgang. Overgave. Als de spelers dat tegen die vurige Grieken donderdag nog eens kunnen overdoen en zo de weg plaveien naar de halve finales van de Conference League, kan het in april en mei toch nog even plezant worden als in het groen-zwarte deel van Jan Breydel.

En als KV Kortrijk zondag ook eens kan winnen op Eupen, dan wordt het voor álle West-Vlaamse voetballiefhebbers toch nog plezant… in eersteklas. Hallo, Essevee?