Johnny Nierynck (KM Torhout) stopt eind dit seizoen als voetbaltrainer: “Ik wil geen verplichtingen meer als coach”

Johnny Nierynck (51) stopt eind dit seizoen als voetbaltrainer en ambieert een functie als manager. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Oostendenaar Johnny Nierynck (51) stopt eind dit seizoen als voetbaltrainer. Dat betekent dat KM Torhout, de ploeg die hij in de tweede amateurklasse naar het behoud heeft geloodst, straks op zoek moet naar een nieuwe coach. Johnny ambieert een andere uitdaging in de voetbalwereld, met name die van manager.

Toen Johnny in oktober als trainer bij KM binnengehaald werd, stond de ploeg laatste met amper 4 punten uit zeven wedstrijden. Hij slaagde erin om de spelers weer met vertrouwen te laten spelen en de winnersmentaliteit in de rangen terug te brengen. Er werd tien keer gewonnen en zeven keer gelijkgespeeld. Gevolg: het team staat nu 13de op 18 ploegen met 41 punten en is definitief gered.

‘De Zeekapiting’ wil manager worden

“Wat ik dit seizoen met KM voor mekaar gekregen heb, is misschien wel het beste uit mijn trainerscarrière”, aldus Johnny. “Een hoogtepunt en dus het ideale moment om te stoppen. Ik wil straks geen verplichtingen meer als coach. Wat niet betekent dat ik de voetbalwereld afzweer. Graag zou ik manager worden op amateur- of professioneel niveau. Ook blijf ik mijn dochter Gaëlle begeleiden in haar voetballoopbaan. Ze speelt volgend seizoen bij Westerlo, de nieuwe Super League-ploeg op het hoogste niveau bij de dames in België.”

Johnny heeft destijds 10 jaar bij KV Oostende gevoetbald en zes jaar bij Cercle Brugge. Uit die tijd dateert zijn bijnaam De Zeekapiting. Daarna werd hij trainer. Uniek: in de 20 seizoenen die hij als coach op zijn palmares heeft, werd hij nooit door zijn clubs ontslagen. Ook KM Torhout is heel lovend over zijn aanpak en de dynamiek die hij in een spelersgroep kan pompen.

Sterk in ‘people management’

Johnny heeft naar eigen zeggen een hekel aan de onbekwaamheid van flink wat mensen in de voetbalwereld. “Wie betaalt, bepaalt hoe het eraan toegaat, wat ik logisch vind”, zegt hij daarover. “Maar helaas laten de personen met het kapitaal zich te vaak leiden door de verkeerde mensen. Door mensen die allerlei verhalen verzinnen om hun falen te verdoezelen.”

Johnny’s grootste kwaliteit? People management. “Je moet je spelers én het bestuur kunnen begeesteren. Hen uitleggen wat je wilt bereiken en hen meekrijgen in je verhaal. Ik denk dat ik de juiste dingen – goed of slecht – op het juiste moment kan benoemen, nu eens stevig, dan weer met de nodige humor. Vlot en doordacht met mensen kunnen omgaan, is een noodzaak in het moderne voetbal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier