Fienelotte Valcke uit Deerlijk klimt steeds hoger in het meisjesvoetbal

Fienelotte heeft haar voetbal en voetbalschoenen steeds bij de hand. © MVD
Redactie KW

Fienelotte Valcke (14) uit de Kortrijkse Heerweg, behoort tot de groep van 23 geselecteerden van de U15 Red Flames. Deze jonge voetbaltalenten werken in de loop van de herfstvakantie in Leuven interlands af tegen Mexico en Noorwegen. Of Fienelotte tot de finale elf zal behoren, bleef tot even voor de wedstrijden (en voor onze krant) een vraagteken.

“Ik ben zeer blij tot die selectie te behoren. Een nieuwe stap vooruit in de sport waar ik ten volle voor ga”, begint Fienelotte vorig weekend ten huize Valcke haar voetbalverhaal. Waar is de tijd dat zij met roze voetbalschoenen voor het eerst in onze krant stond. “Het was bij de U8 van Deerlijk Sport, waar alles begon. Ik wilde voetballen en mocht als enig meisje in een jongensploeg op het veld staan. De jongens waren bijna allemaal vrienden van in de klas en dit maakte het makkelijk.” Vanaf die startperiode speelde zij als centrale verdediger en na drie jaar ruilde zij het hoofdstuk Deerlijk Sport voor Zulte Waregem.

“Ik speelde er meestal in jongensploegen en daarna bij de meisjes. Die wedstrijden worden in Zulte gespeeld. Ondertussen groeide het verlangen naar de topsportschool in Leuven. Die droom werd werkelijkheid en ik moest op internaat. Elke ochtend, op de woensdag na, training en ook twee avondtrainingen. Daarbij 20 uren les in ASO-richting. Wij moeten veel zelfstandig werken. Er is coaching en alle leerlingen in de klas hebben het statuut topsporter.” Fienelotte behoort tot de groep U14 en krijgt regelmatig kansen bij de U15. Een selectie voor die groep Red Flames is een nieuwe stap.

Wat haar voetbalkunde typeert? “Ik heb een sterk loopvermogen en op het middenveld komt dit goed van pas. Door te oefenen heb ik een goede techniek en ben ik tweevoetig. In de topsportschool leer ik veel bij en wij beschikken over een uitgebreide omkadering van trainers, kinesisten, coaches. Het is fijn om mij op de sport te kunnen concentreren.” Het voetballen voor vrouwen krijgt meer en meer aandacht. “Het niveau stijgt en ik wil absoluut mee in die richting. Mijn droom is om ooit op het hoogste niveau te staan en indien mogelijk prof te worden. Gelukkig krijg ik alle kansen. Ik ben nogal competitief aangelegd en heb de eigenschap coachend in de ploeg te staan. Ik geef graag advies en krijg er ook van mijn ouders en trainers.”

Neymar

Dwepen met voetbalsterren is makkelijk. “Voor mij is dat Neymar en zijn Paris Saint-Germain. Als wij op vakantie zijn, maken mijn ouders tijd voor een stadionbezoek. Barcelona was er recent één van en we woonden er een wedstrijd bij. Ik ben ook in Napels geweest. Op televisie zie ik veel matchen, ken veel spelers met hun respectieve eigenschappen en vorige clubs. Op vakantie steekt er steeds een voetbal in de bagage om een uurtje per dag in balvaardigheid te trainen.” Stap voor stap in het vrouwenvoetbal; voor Fienelotte zijn het grote stappen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.