Fouten bij ticketverkoop Club-Benfica in Brugge: 600 Portugese fans tussen thuispubliek

Benficasupporters staken Bengaals vuur af in het Jan Breydelstadion. Bij de fouilles van Portugese fans liep blijkbaar een en ander mis. Net als bij de ticketverkoop: er werden tickets verkocht aan 600 Portugese fans in de thuisvakken. Ze zaten tussen de Clubfans. © KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

Er liep duidelijk een en ander mis bij de ticketverkoop voor de Champions League match Club-Benfica. 600 Portugese fans kochten immers tickets voor de vakken die voorbehouden zijn voor Clubsupporters. De Brugse politie is not amused wegens de extra veiligheidsrisico’s die dit meebracht.

Het feit dat Benfica-supporters schijnbaar op eenvoudige wijze tickets konden aankopen voor de thuisvakken in het Jan Breydelstadion maakte het ons, en bij uitbreiding alle veiligheidsmedewerkers, bij momenten heel moeilijk en risicovol. Een evaluatie hiervan dringt zich op korte termijn op”, hekelt Yves Rotty, directeur Operaties Yves Rotty van de Brugse politie.

Reactie Club

Met die woorden haalt Yves Rotty zwaar uit naar Club Brugge dat verantwoordelijk is voor de ticketverkoop. Blauw-Zwart wil enkel reageren via een mededeling op haar website:

“In aanloop naar deze wedstrijd werden door Club strenge maatregelen genomen in functie van de ticketverkoop. De verkoop verliep in drie fases. Eerst en vooral kregen zoals steeds alle bestaande abonnees voorrang. Na de voorrangsperiode voor eigen abonnees kregen enkel Club ID houders de kans om een ticket te kopen.”

600 Portugese fans

“In een laatste fase werden ook tickets verkocht aan mensen zonder Club ID maar enkel aan supporters die al een account hadden op onze website van voor de loting of aan supporters die in het verleden al tickets kochten. IP-adressen uit Portugal werden gedurende de hele verkoopperiode geblokkeerd op onze ticketingsite. Via bepaalde technologische omwegen slaagden 600 Benficafans met een Portugees thuisadres of e-mailadres er toch in tickets te kopen, deze tickets werden onmiddellijk geannuleerd en teruggestort.

“Ondanks al deze maatregelen bleken toch Benficasupporters in de Brugse vakken aanwezig te zijn. Het onderzoek naar hoe dit is kunnen gebeuren loopt volop in samenwerking met de politie. Tijdens de wedstrijd hebben onze stewards zeer snel gereageerd door alle Benficafans te verzamelen in twee aanpalende vakken naast het uitvak. Daardoor bleef alles tijdens de wedstrijd relatief rustig. Na de wedstrijd waren er schermutselingen met individuele fans.”

Vermijden in toekomst

“We begrijpen dat dit een zeer onaangename ervaring voor onze eigen fans was en zullen, samen met de politie, alles in het werk stellen om dit te vermijden in de toekomst”, aldus de woordvoerder van Club Brugge.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier