Eddy Van den Berge, oud-assistent van Francky Dury over Mbaye Leye: “Leye is ideaal voor een vurige club als Standard”

foto Belga © BELGA
Redactie KW

Zondag keert Mbaye Leye (38) met Standard als trainer terug naar Zulte Waregem, de club waar hij zich tot topschutter aller tijden kroonde. Eddy Van den Berge, oud-assistent van Francky Dury, schetst een kleurrijk beeld van de Senegalees.

Mbaye Leye speelde voor Zulte Waregem 202 officiële wedstrijden, waarin hij 87 keer scoorde en 29 assists leverde. Eddy Van den Berge herinnert hem vooral als een geboren leider. “Je zag meteen: dat is iemand die meedenkt over voetbal, oefenstof en tactiek”, zegt hij. “Eigenlijk heb ik altijd al een trainer in hem gezien: iemand met een sterke eigen wil, een enorm doorzettingsvermogen, een echte prof met présence en charisma. Met zijn persoonlijkheid dwingt hij respect af en hij is een geweldige motivator. Als aanvoerder was hij heel belangrijk, op het veld én in de kleedkamer, tijdens de week, voor de wedstrijd en tijdens de rust. Wanneer hij het woord nam, werd er geluisterd. Voor een coach is zo iemand een zegen.”

“Mbaye is een ideale trainer voor een vurige club als Standard, waar de supporters verwachten dat er met veel temperament wordt gevoetbald”, aldus Eddy. “Die bezieling kan hij ontzettend goed overbrengen.”

Weinig woorden

Hij kon in Waregem ook heel autoritair zijn, ging geen conflict uit de weg, met niemand, en het gebeurde wel eens dat zijn trots met hem op de loop ging. “Mbaye is zeer eergevoelig, ja, maar zijn we dat niet allemaal een beetje? Hij staat op zijn strepen en draagt het hart op de tong. Ik weet nog dat hij in het begin in het spelershome op de vaste plaats van Nathan D’Haemers zat en dat die zei: Ik zit hier. Waarop Mbaye: wel, vanaf nu zit ik hier.” (lacht)

“Hij is geen meeloper en geen jaknikker, wel iemand met een uitgesproken mening. Als iedereen zegt dat het wit is en hij vindt dat het zwart is, dan zal hij dat zeggen en geen toegevingen doen. Je wist altijd wat je aan Mbaye had. Hij kon veel zeggen met weinig woorden. Als hij een speler eens bij de arm pakte en zijn ogen open zette, was het duidelijk dat hij overtuigd was van zijn mening.”

“Maar pas op: hij kon ook mens zijn en luisteren, erkentelijk zijn als je iets voor hem deed en enthousiast zijn schouders onder sociale projecten zetten. Na die titelwedstrijd op Anderlecht in 2013 weende hij, omdat we er zo dicht bij waren geweest. Mbaye is gevoelig, maar ook een levensgenieter die buiten het voetbal voor veel openstaat.”

Eddy twijfelt niet: Leye gaat het als coach helemaal maken. “Hij had een mooie carrière als speler en volgens mij straks ook als trainer, ja.”

(CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier