https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De eerste week van Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel bij Cercle Brugge

Thomas Buffel en Yves Vanderhaeghe bij hun voorstelling vorige week donderdag. Beiden zijn terug op het groen-zwarte nest. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Thomas Buffel en Yves Vanderhaeghe bij hun voorstelling vorige week donderdag. Beiden zijn terug op het groen-zwarte nest. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel werden opnieuw met Cercle Brugge herenigd. “In voetbal zijn veel details bepalend en we gaan proberen die naar onze kant te keren”, stelt de nieuwe coach. De eerste week van het nieuwe trainersduo zit erop. Een overzicht.

Donderdag 4 februari

Vanderhaeghe en Buffel staan een eerste keer op het trainingsveld, waar beiden zelf een verleden hadden. De avond voordien namen ze plaats in de tribune van OH Leuven om te zien dat een ander mooi trainersduo, Jimmy De Wulf en Wouter Artz, met een vertimmerde ploeg doorstootte in de Croky Cup. “De combinatie van talent, ervaring en kwaliteit moet voldoende zijn om dit tot een goed einde te brengen. Natuurlijk zijn er heel wat jonge spelers, die nog niet ouder zijn dan 21 jaar, en dan weet je dat je hier en daar foutjes moet incalculeren. Maar het is nu money time . We gaan heel kort op de bal spelen. Dat mag natuurlijk met goed voetbal, maar momenteel ligt de focus op resultaten halen.”

De vernieuwde technische staf wil met alle spelers vanaf nul beginnen. Kylian Hazard wordt daar (voorlopig) niet bijgerekend. Vanderhaeghe: “Momenteel volg ik de beslissing die genomen werd. Daar zal wel een of andere reden toe zijn. Het neemt niet weg dat ik daar intern over zal praten.”

Vrijdag 5 februari

Het regime van een dag voor de match wordt aangehouden met focus op de wedstrijd tegen KV Mechelen. Vooraleer de groep naar het hotel in Oostkamp trekt staat er tussen 16 en 17.45 uur een veldtraining op het programma. Voordien waren er enkele meetings en was ook psycholoog Jef Brouwers aanwezig. In het hotel wordt om 19 uur een maaltijd geserveerd, gevolgd door een verzorging of massages. “De voorbije matchen zat het hem in de kleine details. Er waren wedstrijden genoeg waar er kon gewonnen worden, maar ze grepen de momenten niet”, stelt Vanderhaeghe in het vooruitzicht van zijn eerste match met Cercle.

Zaterdag 6 februari

De beloften hebben in Ruddervoorde een oefenmatch gepland tegen Anderlecht, maar die wordt in laatste instantie afgeblazen omwille van corona bij paars-wit. De eerste ploeg maakt ondertussen een wandeling. Er wordt dan tot 14.45 uur gerust, gevolgd door een maaltijd om dan na nog een meeting richting het Jan Breydelstadion te pendelen om Mechelen partij te geven.

In een gesloten wedstrijd met weinig kansen die geen winnaar verdiende beet Cercle nog maar eens in de slotfase in het zand. Opnieuw met het kleinste verschil. Vanderhaeghe is positief. “De reactie van mijn spelers in de tweede helft om de tegenstander vast te zetten was zeer goed. We kregen wat voet aan de grond. Jammer dat we alsnog verliezen.”

Enkele bepalende spelers en vooral het nodige gewicht voorin werd gemist. “We zaten met een proces die altijd maar negatief is geweest. We moeten er blijven op hameren dat het geloof steeds sterker moet. De spelers hebben dat nu zelf in de hand door op het veld de juiste mentaliteit en prestatie te leveren. Dat is tot op heden onvoldoende geweest. De statistieken en de punten tonen dit ook aan.”

Zondag 7 februari

Vanderhaeghe krijgt er met ex-Tunesisch international Radhi Jaïdi een assistent bij. Eenmaal zijn quarantaine van tien dagen achter de rug is, sluit hij aan. Na enige sneeuwval wordt ’s morgens het Tillegembos opgezocht voor een bosloop. Voor zij die wat contact hadden tijdens de match is er een tocht met de mountainbike. Voor wie niet speelde is er een intensievere loop.

Maandag 8 februari

Cercle trekt ‘s avonds niet op afzondering, ook al omdat het om een thuismatch gaat. Er wordt dinsdag wel om 14 uur op hotel verzameld om de bekerwedstrijd na een maaltijd voor te bereiden. “Er waren al veel matchen, we gaan de groep nu iets langer in hun comfortzone houden. Eenmaal de belangrijke wedstrijden op verplaatsing er komen, gaan we zeker een afzondering doen”, aldus Vanderhaeghe. “Er is morgen maar een zaak die telt. De kwalificatie. Er zullen bij ons wel wat wissels zijn, om toch wat aan frisheid te bewaren. Met de bekermatch van vorige week in het achterhoofd, de match tegen KV Mechelen en de wedstrijd van morgen zal ik bijna iedereen zien spelen hebben. Dat is positief om er een soort analyse van te maken. Om te zien wie de knokkers zijn om die acht laatste competitiematchen aan te vatten.”

Dinsdag 9 februari

’s Avonds is KVO te gast, de club waarmee Vanderhaeghe enkele seizoenen terug de bekerfinale speelde. Hij houdt woord en stelt elf spelers op die tegen KVM naast de basis vielen. Een gok die gezien mag worden. Cercle gaat met 3-1 een ronde verder. “Door die vele wissels denk je dat het minder zal zijn, maar het werd een bijzondere meevaller. Zij die er echt voor knokken, probeer ik zondag op het veld te krijgen.”

Woensdag 10 februari

Vanderhaeghe en Buffel splitsen de groep in twee op training, in zij die wel en niet gespeeld hebben. Thomas fungeert als assistent en probeert Yves zoveel mogelijk te steunen. Hij verzorgt tevens bepaalde oefeningen tijdens de opwarming. Tussen beiden is er zeer veel overleg. Ze werken als een team. Bij het training geven is er een goede wisselwerking. Donderdag zijn de spelers vrij en vanaf vrijdag gaat alles na een coronatest in voorbereiding van de match tegen Anderlecht.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.