Dankzij slimme camera krijgen ook amateurvoetballers hun voetbalstatistieken op een schoteltje

Klaas Vervaeke (links) en Jim Bogaert op het veld van RC Waregem waar al heel wat werd getraind om het MyPitch-systeem te optimaliseren. Tussen hen herken je de zes meter hoge camera. © Hein Demeyer
Wouter Vander Stricht

De Kortrijkse start-up MyPitch wil de provinciale voetbalwereld veroveren met een app waarbij je je persoonlijke statistieken kunt volgen. Bij zes eersteprovincialers staat ondertussen een camera opgesteld die via rugnummerherkenning data verzamelt. Zo kunnen de spelers na de match onder meer checken hoeveel kilometer ze aflegden en welk percentage van hun passes aankwam. “Kort door de bocht kun je ons kun je ons zien als het Strava voor voetbal.”

Jim Bogaert (35, Zwevegem) en Klaas Vervaeke (35, Menen) – die vrienden zijn sinds ze bij de jeugd van KV Kortrijk speelden – waren de mannen achter Provbal. Met Provbal deelden ze nieuwsfeiten uit het provinciale voetbal en creëerden ze zo ook een community. “En met die community wilden we zelf verder aan de slag. We leerden dat het provinciale voetbal nog leeft en soms een onontgonnen markt is. Maar je moet ook iets te bieden hebben dat men elders niet vindt.”

Met MyPitch gaan ze enkele digitale stappen verder. Jim en Klaas haalden Remi Bataille (Wevelgem) en Thomas Rypens (Mechelen) aan boord en via imec.start – het Vlaamse accelatorprogramma dat Vlaamse tech-ondernemers ondersteunt – zag hun start-up het levenslicht.

Feedback van spelers

Het idee achter de app is om spelers toe te laten hun eigen statistieken en die van hun vrienden of concurrenten te volgen. Een zes meter hoge 180 graden-camera staat nu al opgesteld aan de velden van WS Lauwe, RC Waregem, Sp. Heestert, Sassp. Boezinge, KSV Diksmuide en KSK Oostnieuwkerke. “De camera kan de volledige breedte van het veld in beeld brengen. Met behulp van artificiële intelligentie zet de slimme camera de beelden om in statistieken: aantal gelopen km, aantal sprints, hoogste snelheid, geslaagde passes, doelpogingen, gewonnen duels en schoten op doel. We willen daar in de toekomst nog features aan toevoegen. We vragen ook feedback van clubs en spelers, zodat we onze app kunnen optimaliseren.”

De camera kan de volledige breedte van het veld in beeld brengen.
De camera kan de volledige breedte van het veld in beeld brengen.

Het MyPitch-kwartet heeft al een voorbereidend jaar achter de rug en kan het systeem nu uitrollen. “Voorlopig bij zes teams, maar bedoeling is dat we snel gaan opschalen. De jongste maanden hebben we ons eigen systeem getraind onder meer door caféploegen tegen elkaar te laten spelen op velden met een camera. Het systeem herkent een speler aan zijn rugnummer en kan je zo tracken over het veld. Een rugnummer is niet altijd zichtbaar, maar het systeem is zo slim dat het ook andere eigenschappen van de speler begint te herkennen en aan de betreffende speler koppelt.”

Voetbalwereld veranderen

De spelers kunnen een app downloaden waarbij ze voor de wedstrijd bevestigen dat ze met een bepaald rugnummer spelen, na de match krijgen ze dan hun statistieken. “De eigen statistieken kun je open stellen voor vrienden. En er is ook het teamrapport dat altijd zichtbaar is. Zo zie je hoeveel alle spelers samen hebben gelopen. Bedoeling is dat de statistieken ook motiverend werken, dat je je eigen niveau naar een hoger niveau probeert te tillen. We willen de voetballers in een community verenigen, maar tegelijk ook het lokaal voetbal van binnenuit veranderen.”

Statistieken van spelers lijkt ons gefundenes Fressen voor trainers. “Die zijn uitermate geïnteresseerd, maar het zijn de spelers die mogen beslissen of ze ze vrijgeven. Het zijn immers hun data. Maar als de gegevens openbaar staan, kunnen we ook een rangschikking maken per club en zelfs per reeks. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Delen op sociale media is nu nog niet mogelijk, maar je kunt dat wel via een screenshot. Maar ons systeem zal verder blijven evolueren met nieuwe toepassingen.”

Clubs als ambassadeurs

Klaas Vervaeke – net als Jim Bogaert gepokt en gemazeld in het provinciale voetbal – is de man die de clubs van het potentieel van MyPitch wil overtuigen. “Als we ergens een camera gaan plaatsen, zien we dat dat de nodige belangstelling opwekt. Dat is wellicht al de beste marketing. De clubs zijn onze ambassadeurs. We hopen dat zij de spelers aanmoedigen om zich te registreren. Een abonnement kost een speler 7,99 euro per maand, maar de club kan voor alle spelers van U14 tot en met de eerste ploeg een clubabonnement aanschaffen voor net geen 4.000 euro. Maar er zit ook een cashback-systeem achter waarbij de clubs geld kunnen terugverdienen naarmate ze registraties hebben. Vanaf 30 registraties per club gaan we een camera plaatsen. We hopen op 16 nieuwe clubs per maand.”

Jim Bogaert, zelf tot vorig seizoen kapitein bij KFC Aalbeke Sport: “We zijn nu gestart in West-Vlaanderen, onze heimat. Maar we willen straks ook de amateur- en provinciale reeksen over heel België bedienen. En wie weet de stap zetten naar het buitenland. We werken al samen met Orange en ook dat biedt mogelijkheden. De software die we laten ontwikkelen wordt onze eigendom. We hebben ook al een startkapitaal van 350.000 euro bijeen gehaald en kregen in De Krook in Gent als start-up een uitvalsbasis. Ideaal als we straks ook over heel het land aan de slag zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier