Club Brugge zet Zenit opzij en mag Europees overwinteren

Hans Vanaken scoorde de 2-0 op penalty en zette zo Club op weg naar winst.©BRUNO FAHY BELGA
Hans Vanaken scoorde de 2-0 op penalty en zette zo Club op weg naar winst.©BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Club Brugge won met duidelijke 3-0 cijfers tegen de Russen van Zenit. Een halfuur lang kon het niet overtuigen maar na de openingsgoal van De Ketelaere kwam het zelfvertrouwen terug. Goals van Vanaken en Lang gaven nog meer kleur aan de thuiszege. Volgende week speelt Brugge in en tegen Lazio voor een plaats in de tweede ronde van de Champions League.

De belangen op deze vijfde speeldag waren erg groot. Het Club Brugge van vandaag is geen schijn meer van het Club van de heenmatch. Na de zege op de openingsspeeldag op Zenit was ‘the sky the limit’. Er werd al hardop gedroomd van overwinteren in de Champions League. Week na week viel Club stilaan van die wolk. Dortmund was twee keer een paar maatjes te groot en ook in de Belgische competitie zakte het niveau zienderogen. De laatste twee partijen waren niet om aan te zien. Coach Clement bleef telkens opvallend mild voor zijn vedetten. Het was dus dringend tijd dat zij hun coach eens uit de wind konden zetten. Dan werd in de eerste plaats gekeken naar Dennis. Het woelwater kwam terug in de ploeg na zijn fratsen van vorige week. Ook Ricca kwam in het elftal, eindelijk verlost van zijn vervelende voetblessure. Krmencik en Okereke moesten vrede nemen met een plaatsje op de bank. Meevaller voor Club: Zenit-spits Dzyuba moest verstek geven.

Met de schrik vrij

Zenit moest winnen om nog kansen te maken op Europees voetbal na Nieuwjaar en de coach had dan ook aanvallende intenties beloofd. In de aanvangsfase was daar echter weinig van te merken. Geen van beide ploegen durfde hoog druk zetten en naar analogie van de laatste wedstrijden was het weer lang wachten op enig doelgevaar. Toch kwam Brugge twee keer goed weg. Nipt buitenspel voorkwam een handsbal en strafschop van Kossounou. En toen Azmoun tussen de benen van Mignolet binnen knalde was er ook hier al voor buitenspel gevlagd.

Eerste kans, eerste goal

Het was meer dan een half uur wachten op de eerste mogelijkheid van de thuisploeg. Ricca kon zich doorzetten op links, zijn center belandde via een Russisch been voor de voeten van De Ketelaere. Die twijfelde niet en trapte de 1-0 tegen de touwen. De Ketelaere, op het veld van hekkensluiter Moeskroen zaterdag nog linksachter, vandaag tegen de Russische kampioen diep in de spits. Het zegt veel over de veelzijdigheid van de nieuwe Brugse chouchou , die ook in Zenit tot scoren kwam. Het had een helend effect op de hele thuisploeg want Vanaken verdubbelde bijna onmiddellijk de score met een kopbal. Brugge dus met een voorsprong de rust in, verdiend op basis van het slotkwartier.

Strafschop Vanaken

Zenit had geen andere opties meer dan vol voor de aanval kiezen. Er kwamen dan ook drie nieuwe namen aan de aftrap van de tweede helft. Club had het moeilijk tijdens het eerste kwartier. Het was meerdere keren bibberen achteraan met alweer een afgekeurd doelpunt. Net dan sloeg Brugge zelf genadeloos toe. De Ketelaere, weer hij, werd aangetrapt in de zestien. Vanaken bleef zoals steeds ijzig kalm en met de dubbele voorsprong was de Europa League al een zekerheid. Clement had op de persconferentie laten weten dat hij op de bank ook wel de tussenstand in Dortmund-Lazio zou volgen. Ook daar viel goed nieuws te rapen want Lazio won niet.

Europa League of Champions League?

Die bonus van twee goals sneed de bezoekers een beetje de adem af. Een gefrustreerde Sutormin kwam goed weg met geel na een aanslag op Ricca. Lang maakte het nog erger voor Zenit. Dennis kon eindelijk eens flitsen en Lang bedienen. Lang behield het overzicht en legde knap in het zijnetje binnen. Club kan verder bouwen op deze mooie zege en krijgt volgende week zelfs een unieke kans op een verlengd verblijf in de Champions League indien het wint op Lazio. Clement en zijn troepen hebben alvast niks te verliezen en kunnen met open vizier naar Italië trekken. (JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Ricca, Kossounou, Mechele, Mata (91’ Van Den Keybus), De Ketelaere, Vormer (88’ Sobol), Balanta, Vanaken (88’ Schrijvers), Lang (88’ Okereke), Dennis.

Opstelling Zenit: Kerzhakov, Douglas Santos, Rakitskyy (46’ Krugovoi), Prokhin, Sutormin, Kuzyaev (65’ Musaev), Barrios, Erokhin (46’ Ozdoev), Malcom, Azmoun, Driussi (46’ Mostovoy).

Gele kaarten: 67’ Sutormin.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 33’ 1-0 De Ketelaere, 57’ 2-0 Vanaken (pen), 73’ 3-0 Lang.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.