Club Brugge overklast Genk in eerste helft en pakt zege in topper

Hans Vanaken na z'n eerste doelpunt van het seizoen. © belga
Valerie Van Avermaet

Club Brugge trok het laken naar zich toe in de topper tegen KRC Genk. In de eerste helft was blauw-zwart alomtegenwoordig. Vanaken speelde beter dan de vorige wedstrijden en kopte de 0-1 tegen de nettten. Na rust kwam Genk opzetten en kreeg twee penalty’s. Toch was het Club dat met 1-2 de drie punten mee naar huis nam.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de partij. Dessers kreeg de bal eens in de zestien, maar miste zijn spitsmaatje Onuachu die niet helemaal fit was. Bij Club nam Deli achteraan zijn plaatsje weer in ten koste van Balanta. Na tien minuten had Vukovic een geweldige save in huis op een vrije trap van Vormer. Bijna meteen daarna spatte een even geweldig schot van Badji uiteen op de lat.

Clement koppelde vooraan deze keer Badji aan Okereke aan elkaar. Die laatste kreeg een speciale rol toebedeeld. In Genks balbezit zakte de Nigeriaan telkens enkele rijen terug om mee te verdedigen. Genk had het moeilijk met die tactische wijziging van Clement. De troepen van Wolf gingen amper in duel, want ze kwamen overal een stap te laat. Ook zo goed als elke tweede bal was voor blauw-zwart.

Vanaken wordt beter

Dat resulteerde snel in meer kansen. Sobol stuurde Vanaken diep. Die vond als vanouds blindelings Vormer, maar Cuesta redde voor de lijn. Dennis schilderde daarna tussen twee Genk-verdedigers door de bal op het hoofd van Vanaken. De tweevoudige Gouden Schoen stond vrij en kopte zuiver binnen. Z’n eerste van het seizoen. Club verdiend op voorsprong.

Bij Genk was Ito de meeste bedrijvige man. Na 35 minuten stuurde hij Maehle in de ruimte op rechts, zijn voorzet werd niet afgewerkt. Even een opflakkering van Genk dus, maar lang duurde die niet want Rits had plots de 0-2 aan de voet. Helemaal vrij kon de verdedigende middenvelder schieten vanaf de grote rechthoek, maar zijn schot was te centraal. We ging rusten met een 0-1 voorsprong voor Club, dat duidelijk de betere ploeg was.

Twee penalty’s

In de tweede helft kregen we een ander spelbeeld. Genk kwam een pak beter uit de kleedkamer. Meteen na de rust kreeg de thuisploeg terecht een strafschop. Dessers zette zich achter de bal, maar trapte zowaar op de paal. Wat een anticlimax voor Genk dat de kans had om de mindere eerste helft weg te spoelen.

Theo Bongonda mikte zijn penalty niet naar de hoek. Mignolet stopte hem ei zo na.© BELGA

Blauw-zwart prikte tegen via een goede voorzet van Badji, Dennis kwam een teen tekort om in doel te schuiven. Op het uur kreeg Genk een herkansing. Bongonda was alleen door na een knappe kaats van Ito. Mignolet die al een hele wedstrijd autoritair uit doel zijn doel kwam, deed dat opnieuw.Maar deze keer bleef de voet van Bongonda haken achter het been van Mignolet. Ref Vissers ging kijken naar de VAR en wees opnieuw naar de stip. Bongonda zette zich achter de bal. Hij trapte de gelijkmaker tegen de netten, al zat Mignolet er nog dicht bij.

Verdiende zege

Beide ploegen gingen nog op zoek naar de winning goal. Dennis, de vervanger van de geblesseerde Diatta, had in de eerste helft enkele goede acties in huis had, maar zakte in de tweede helft weg. De Ketelaere kwam hem vervangen. Ook Vormer mocht gaan douchen, in zijn plaats kwam Schrijvers. De voormalige Genkspeler nam de hoekschoppen voor zijn rekening. Zijn eerste was meteen raak: de inlopende Badji kopte ongehinderd de 1-2 binnen.

Genk speelde een goede tweede helft, maar bracht Mignolet te weinig in gevaar om nog aanspraak te maken op een nieuwe gelijkmaker. Een deugddoende zege voor Clement en co na het verlies in eigen huis van vorige week tegen Beerschot. Clement verweet zijn spelers toen een gebrek aan vertrouwen, daar was tegen Genk niets van te zien.

Opstelling KRC Genk: Dessers, Bongonda, Kouassi (85′ Nygren), Dæhli (79′ Oyen), Muñoz, Ito, Uronen (90′ Arteaga), Lucumi, Cuesta, Mæhle, Vukovic

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Mata, Rits, Mechele, Deli, Sobol, Vormer (81′ Schrijvers), Vanaken, Badji, Okereke, Dennis (75′ De Ketelaere)

Gele kaarten: 27′ Deli, 54′ Kouassi, 64′ Clement, 79′ Vormer, 80′ Maehle, 89′ Uronen

Doelpunten: 21′ Vanaken, 60′ Bongonda, 82′ Badji