Rozehnal en Ujkani over de kansen van Club: “Zonder publiek is Lazio veel minder intimiderend”

Joaquin Correa scoorde tegen Club Brugge in het Jan Breydelstadion. Wil blauw-zwart iets rapen in Rome, dan zal het onder meer de Argentijn moeten kunnen afstoppen.©BRUNO FAHY BELGA
Joaquin Correa scoorde tegen Club Brugge in het Jan Breydelstadion. Wil blauw-zwart iets rapen in Rome, dan zal het onder meer de Argentijn moeten kunnen afstoppen.©BRUNO FAHY BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Wat moest gebeuren, gebeurde ook: Lazio Roma won niet bij Borussia Dortmund (1-1), terwijl Club thuis wel riant won van Zenit Sint-Petersburg (3-0). Daardoor is blauw-zwart al zeker van minstens de derde plaats en overwintering in de Europa League. En stunt Club dinsdag in Rome, dan kwalificeert het zich zowaar voor het eerst voor de knock-outfase van de Champions League. David Rozehnal en Samir Ujkani geloven alvast dat het kan.

Het is straks de derde keer dat Club in het Stadio Olimpico zal spelen. Twee keer trof het er al AS Roma. In 1975 won het er met 0-1 in de 1/8ste finales van de UEFA-beker, na een doelpunt van Raoul Lambert. Het was het seizoen waarin het onder leiding van Ernst Happel voor het eerst in zijn geschiedenis een Europese finale zou bereiken. In die tijd was dat nog mogelijk.

In 2006 verloor Club in Rome met 2-1 en was daarmee uitgeschakeld in de derde ronde van de UEFA-beker, nadat het als derde was geëindigd in de poulefase van de Champions League. Jan Ceulemans was coach en Gert Verheyen scoorde.

Gevecht onder gladiatoren

David Rozehnal (40), ex-verdediger van Club, speelde anderhalf jaar voor Lazio en won er de Italiaanse beker. Hij voetbalt nu nog voor het plezier bij een clubje in zijn geboortedorp en adviseert de nabijgelegen eersteklasser Sigma Olomouc.

“Als het stadion vol zit, is de sfeer bij Lazio voor grote wedstrijden een van de beste die ik ooit in mijn carrière meemaakte”, aldus de 60-voudige Tsjechische international. “Voor de tegenstander is die heel vijandig en dat maakt het alleen maar nog moeilijker. Thuis spelen zonder supporters maakt voor mij 25 procent verschil, maar bij Lazio is dat meer dan 25 procent. Hoe dan ook blijft het natuurlijk een heel goeie ploeg.”

Samir Ujkani speelde ooit nog voor Anderlecht.©YVES BOUCAU BELGA
Samir Ujkani speelde ooit nog voor Anderlecht.©YVES BOUCAU BELGA

Samir Ujkani (32), tweede doelman van Torino, is bevriend met doelman Thomas Strakosha, met sportief directeur Igli Tare en is bij de nationale ploeg van Kosovo ploegmaat van aanvaller Vedat Muriqi van Lazio. Hij groeide vanaf zijn zevende op in Tielt, voetbalde bij Harelbeke en bij Anderlecht en speelt intussen al twaalf jaar in Italië.

“Lazio uit”, zegt hij, “dat moet je zien als een gevecht onder gladiatoren in de arena van het historische Rome.” Hij prijst vooral hun offensieve kracht. “Iedereen spreekt over Immobile, die natuurlijk een superaanvaller is. Maar na wat ik tegen ons zag en na wat ik hier elke week op tv zie, zeg ik: Correa is een van de beste aanvallers in de Serie A.”

De Argentijn scoorde ook in Brugge. “En dan zijn er nog Muriqi en Caicedo, die vaak scoort als invaller en die tegen ons de winning goal maakte in de 98ste minuut. Hoe sterk Lazio in de breedte is, bleek ook in de heenwedstrijd tegen Club.”

Organisatie

In de Champions League klopte Lazio zowel Borussia Dortmund als Zenit Sint-Petersburg met 3-1. Maar in de Serie A staat het in de middenmoot. Zijn laatste thuismatch verloor het zelfs met 1-3 van Udinese.

Simone Inzaghi is een coach die vasthoudt aan zijn verdedigende organisatie©BRUNO FAHY BELGA
Simone Inzaghi is een coach die vasthoudt aan zijn verdedigende organisatie©BRUNO FAHY BELGA

“Het valt op dat ze meer doelpunten pakken”, zegt Ujkani. “Simone Inzaghi is een coach die vasthoudt aan zijn verdedigende organisatie en niet van risico’s houdt, maar er is natuurlijk de individuele kwaliteit van iedere speler en die is enorm groot. Als je Milinkovic-Savic, Correa, Luis Alberto, Lucas Leiva en Immobile in één team steekt, krijg je voetbal.”

“Lazio is geen ploeg met die oude Italiaanse smeerlappenmentaliteit. Het zijn mannen die willen winnen met hun kwaliteiten en het gebeurt wel eens dat er té veel risico genomen wordt of dat er daardoor domme fouten worden gemaakt. Als je als tegenstander scherp bent, kan je daarvan profiteren.”

Wat ook opvalt: in de Serie A wonnen ze nog maar een van hun vijf thuiswedstrijden. “Ze missen hun aanhang en voor tegenstanders is Lazio in een leeg Stadio Olimpico veel minder intimiderend”, aldus Ujkani.

“Supporters stuwen je naar voor en zorgen ervoor dat je nooit opgeeft, maar ze waarschuwen je ook voor gevaar. Zonder volk in de tribunes voel je het gevaar soms niet en dat kan je kwetsbaarder maken. Dat is een voordeel voor de bezoekers. Maar het blijft een heel moeilijke opdracht voor Club, want qua potentieel is Lazio een Italiaanse topclub geworden. Al liet Club in Brugge zien dat het ook een sterke ploeg is. Als je thuis in staat bent om Lazio zo onder druk te zetten én kansen te creëren, dan ben je in Rome zeker niet kansloos.”

“Iedereen spreekt over Immobile maar Correa is een van de beste aanvallers in de Serie A”

Een bijkomende factor is tegenwoordig covid-19. “Corona speelt mee. Elke Italiaanse ploeg miste door het virus al spelers en stafleden en dat kan invloed hebben op prestaties en resultaten”, zegt Ujkani, die vorige maand na de interland tegen Moldavië zelf ook positief testte. “Ik snap echt niet hoe ik besmet geraakt ben. Je moet nu telkens wachten tot de laatste test voor de wedstrijd om te kunnen zeggen: die speelt en die speelt niet.”

Voetbalschandaal

Lazio ging daar creatief mee om: in Brugge en in Sint-Petersburg moest het Immobile, Leiva en Strakosha missen wegens een positieve coronatest, maar tussendoor zaten de drie wel in de selectie voor de competitiewedstrijd in Torino. Politie en voetbalbond startten meteen een onderzoek naar schending van het gezondheidsprotocol.

Volgens Lazio-voorzitter Claudio Lotito verschilt het resultaat van coronatests van labo tot labo. Hij trok zelfs de vergelijking met zwangerschapstests die soms vals positief zijn. Het is algemeen geweten: hij is een man die limieten opzoekt en die ze wel eens overschrijdt. Zo werd hij in 2006 voor 2,5 jaar geschorst wegens betrokkenheid in het Italiaanse voetbalschandaal Calciopoli.

Transfer Rozehnal

David Rozehnal sloot zijn Belgische voetbalcarrière in 2018 af bij KVO Oostende.©ERIC LALMAND BELGA
David Rozehnal sloot zijn Belgische voetbalcarrière in 2018 af bij KVO Oostende.©ERIC LALMAND BELGA

Rozehnal maakte Lotito anderhalf jaar mee. “Als je een van hen bent, dan ben je als familie”, vertelt hij. “Maar bij mijn transfer naar Hamburg negotieerde hij keihard over alles. Op een bepaald moment heb ik gezegd: Voorzitter, alstublieft, laat mij gaan of zeg mij dat ik moet blijven, want ik moet mij op mijn voetbal kunnen concentreren. Uiteindelijk stemde hij in.”

Rozehnal speelde bij Lazio ook nog samen met sportief directeur Igli Tare. “Hij was een grote, sterke, moeilijk te bespelen spits en net als de voorzitter heel direct in zijn communicatie. Ze vormen een hecht duo. Als ik het transferbeleid en de sportieve resultaten van de laatste jaren zie, dan moet ik concluderen dat ze het goed doen. Ik ben benieuwd of Club Brugge hen dinsdag kan verrassen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.