Clement: “Deze nederlaag is mijn verantwoordelijkheid”

© (Foto BELGA)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De succesvolle start van de Champions League-campagne van Club Brugge is stilaan uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. In plaats van een Europees ticket af te dwingen, werd Brugge op eigen veld met 0-5 vernederd door RB Leipzig. Een bolwassing van jewelste waardoor Brugge in een crisis is aanbeland.

Niet enkel het Brugse elftal was ondermaats, ook coach Clement liet steken vallen met een aantal vreemde keuzes. Zo belandde kapitein Vormer andermaal op de bank. Van der Brempt en Sowah stonden verrassend in de basis maar speelden een ondermaatse partij. Sowah was met een domme penaltyfout verantwoordelijk voor de tweede treffer terwijl Van den Brempt er bij de vierde goal bijliep als een toerist. De coach, opvallend stil op de persconferentie, stak de hand in eigen boezem. “Dit is mijn verantwoordelijkheid. Ik reken me deze nederlaag aan. Onze eerste helft is volledig mislukt, niet alleen het tactische verhaal maar ook op duelkracht. We verloren veel duels in het begin en dan merk je een gebrek aan vertrouwen. Iedereen ging samen ten onder.”

Publiek wil Vormer

De supporters pikten het niet dat Ruud Vormer op de bank zat en na een kwartier begonnen ze dan ook zijn naam te scanderen. “Dat neem ik niet persoonlijk. De supporters betalen voor de tickets en hebben het recht om te roepen wat ze willen.” Die supporters gaven de eigen spelers een striemend fluitconcert bij de rust. “Deze wedstrijd is wellicht de grootste teleurstelling uit mijn carrière. Dit voelt aan als een crisis maar die zijn om eruit te komen. Nu moeten we hard werken en deze situatie omdraaien. Ik denk nu nog niet aan PSG. We zijn nu eerst bezig met Genk, we hebben meer kwaliteiten dan we vandaag lieten zien. Het potentieel is er. Zondag kan niet snel genoeg komen.”

‘Sneeuwbal stoppen’

Simon Mignolet kreeg vijf treffers om de oren. Toch had hij nog een aantal cruciale reddingen in petto anders was de score nog desastreuzer uitgevallen. “We slikken heel snel drie goals, dat is opnieuw een slag in het gezicht. De enige manier om deze sneeuwbal te stoppen is door een resultaat te behalen en daarop verder bouwen. De supporters zijn teleurgesteld en ontgoocheld. Dat is logisch, wij als spelers namelijk ook. We hadden op een mooie avond gehoopt. Nu komen er twee grote wedstrijden aan”, doelend op de dubbele confrontatie in Genk, zondag in de competitie en volgende week dan voor de beker. Twee wedstrijden waarin Club Brugge best een resultaat haalt, anders zou de druk op Clement wel eens heel erg groot kunnen worden.

Zwaarste nederlaag

Club Brugge verloor woensdagavond op de vijfde speeldag in groep A van de Champions League met 0-5 forfaitcijfers (rust: 0-4) van een nochtans gehavend RB Leipzig, een evenaring van de zwaarste Europese thuisnederlaag ooit.

Op 22 oktober 2019, iets meer dan twee jaar geleden dus en toen ook al met Philippe Clement aan het roer, verloor Club op de derde speeldag in groep A met dezelfde cijfers van Paris Saint-Germain. Het wedstrijdscenario was toen wel helemaal omgekeerd, want blauw-zwart slikte toen slechts één treffer voor rust en vier in de tweede helft, na een fabelachtige invalbeurt van Kylian Mbappé.

Het was toen historisch, want nooit eerder verloor Club Europees met dergelijke cijfers in eigen huis. In augustus 2015 in de voorrondes van de Champions League werd er met 0-4 verloren tegen Manchester United.

De zwaarste nederlaag in Europa werd opgetekend in november 1988 in de Europa Cup I. Uit bij AS Monaco werd het toen 6-1. In september 2015 werd het op bezoek bij Napoli in de Europa League al eens 5-0.

Door de derde nederlaag op rij zakt Club met nog één speeldag te gaan met vier punten naar de laatste plaats in de groep en flirt het met de Europese uitschakeling. Ook Leipzig telt vier punten, maar pakt de derde plaats op basis van een beter doelsaldo in de onderlinge duels. De droomstart op het kampioenenbal dreigt zo meer dan waarschijnlijk te eindigen in een ware nachtmerrie.

Voor de achtste finales is blauw-zwart logischerwijs uitgeteld en zelfs voor de derde plaats in de groep rest er enkel nog een waterkans. Club moet dan op de slotspeeldag op bezoek bij Paris Saint-Germain beter doen dan Leipzig in eigen huis tegen Manchester City. Zonder Kevin De Bruyne won City met 2-1 van PSG, waardoor ze met twaalf punten groepswinnaar zijn. PSG is zeker van zijn tweede plaats en kwalificatie voor de achtste finales.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.