https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Cercle-voorzitter Vincent Goemaere: “Wij willen enkel onze rechten verdedigen”

Vincent Goemaere: “Dit is geen actie tegen Club.”© BELGA
Vincent Goemaere: “Dit is geen actie tegen Club.”© BELGA
Stefan Vankerkhoven

Coup de théâtre! Cercle Brugge heeft ook een bezwaarschrift ingediend tegen de omgevingsvergunning voor een nieuw Club-stadion. “Zolang er geen oplossing is voor de Vereniging, mag het huidig Jan Breydelstadion niet afgebroken worden”, zegt Cercle-voorzitter Vincent Goemaere.

Waarom heeft Cercle een bezwaarschrift ingediend?

Vincent Goemaere: “De aanvraag tot omgevingsvergunning stipuleert dat het Jan Breydelstadion moet afgebroken worden om het volledig plan van Club te realiseren. Dat is voor Cercle een struikelblok. Olympia is onze thuisbasis, zolang er geen definitieve oplossing is voor groen-zwart, kunnen we niet akkoord gaan met een afbraak. Daarnaast vinden we dat de buurtbewoners terechte opmerkingen hebben over onder andere de mobiliteitsaspecten van dit dossier. Een stadion met 40.000 zitjes hoort niet thuis in Sint-Andries, de draagkracht van deze woonwijk wordt overschreden. Cercle meent dat dit niet het juiste project op de juiste plaats is en heeft daarom een degelijk onderbouwd bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunningaanvraag van Club.”

Jan Breydel is ten prooi aan betonrot, het zal sowieso op termijn moeten afgebroken worden. De stad Brugge, die eigenaar is van het stadion, wil die zware renovatiewerken niet meer financieren. Volgens burgemeester Dirk De fauw zal de federale overheid in 2024 Jan Breydel ‘onveilig’ verklaren, zodat er niet meer mag gevoetbald worden op die locatie…

Vincent Goemaere: “Dat is een andere discussie. In 2014 heeft Cercle al een alternatief plan op tafel gelegd. Herinner u dat aanvankelijk Club zou vertrekken uit Jan Breydel? Wij hebben toen voorgesteld om het huidig stadion te verbouwen voor Cercle. Met appartementen in de vier hoeken die de modernisering zouden financieren. Nu uit burgemeester Dirk De fauw dreigementen: door betonrot wordt het stadion onveilig. Dat is geen reden om groen-zwart uit zijn huis te zetten. Er moet er zo snel mogelijk een structurele, realistische oplossing worden gevonden voor beide voetbalploegen, op maat van de buurt. Wij beseffen dat Jan Breydel moet onderhouden worden, het is kwestie van goede afspraken. Maar dat is geen alibi om het stadion af te breken.”

Tegen 2024 voldoet het huidig stadion niet meer aan de UEFA-normen, Club zou er geen Europese matchen meer kunnen spelen. Een sportieve catastrofe…

Vincent Goemaere: “Club heeft een businessplan om op Europees niveau mee te draaien. Ik begrijp dat en gun het onze buren. Met ons bezwaarschrift ageren wij niet tegen Club, wij verdedigen enkel onze rechten. Jan Breydel is evenzeer ons huis, ik wil samenwerken aan een oplossing voor alle partijen. De piste die nu uitgewerkt wordt, komt enkel Club ten goede. Volgens de burgemeester heeft het project langs de Blankenbergse Steenweg nog een kans op slagen, maar ik geloof er niet meer in. Als dat echt nog realistisch is, waarom verhuist Club dan niet naar Sint-Pieters? Het is veel beter gelegen voor een mastodont van een stadion: er is meer ruimte, er zijn minder mobiliteitsproblemen.”

In Sint-Pieters moeten voor een groter stadion gronden onteigend worden. Club vreest dat hierdoor de deadline van 2024 niet meer gehaald wordt…

Vincent Goemaere: “Ik heb Bart Verhaeghe enkel gevraagd om de pauzeknop even in te drukken, totdat er meer zekerheid is voor Cercle. Hij had geen tijd, maar ik vrees dat 2024 met al die bezwaren ook moeilijk haalbaar wordt op Jan Breydel. Er zijn 125 bezwaarschriften ingediend, dat van Cercle is er slechts één van.”

Het plan-MER is honderden pagina’s dik en telt tal van milderende effecten, die de lichtpollutie en de geluidsoverlast moeten tegengaan. Om de mobiliteitsproblemen op te lossen, komt er een blauwe zone in Sint-Andries en zal Club met combi-tickets werken. Elke supporter zal voor het seizoen moeten aangeven hoe hij naar het stadion komt. Is dat geen voldoende garantie dat er geen enkele auto zal kunnen wildparkeren in de buurt van het nieuwe stadion?

Vincent Goemaere: “Dat is materie voor mobiliteitsexperten. Ik weet wel dat de politienota over de mobiliteitsproblemen voor Sint-Andries bij een stadion met 40.000 zitjes zeer uitgebreid is. Ik spreek mij daar niet over uit. Ten onrechte wordt Cercle al in de media gebrandmerkt als de vereniging die tegen Club is. Dat zijn we enkel op het veld, bij de stadsderby’s. We gunnen Club een stadion!”

Volgens burgemeester Dirk De fauw heeft Cercle zelf het voorstel gelanceerd om weg te trekken uit Olympia…

Vincent Goemaere: “Neen! Mijn woorden werden verdraaid. We hebben enkel aan tafel tegen de burgemeester in juni 2019 gezegd dat het voorstel van schepen Mercedes Van Volcem om een kleiner stadion op het Kanaaleiland te bouwen ons charmeerde. Het idee was om een leisure eiland te realiseren. We wilden praten over die oplossing, maar we hebben nooit gezegd dat Cercle graag naar de Blankenbergse Steenweg wil. En zes maanden later op 9 januari wordt die nieuwe piste door onze strot geduwd.”

Het stadsbestuur belooft een oplossing voor Cercle. Is het zo erg om in afwachting, twee seizoenen in een nieuw Clubstadion te spelen?

Vincent Goemaere: “’Een tijdelijke oplossing staat voor ons gelijk met geen oplossing. We willen met Club concurreren op het veld, in een eerlijke competitie. We willen niet wedijveren met de eigenaar van het stadion waarin we spelen. Hoewel dit lijkt op de huidige situatie in het Jan Breydelstadion, is er een groot verschil tussen twee teams die in een neutraal stadion spelen en twee teams die in een stadion spelen dat eigendom is van één van deze ploegen. Stel dat morgen KW de melding krijgt dat haar hoofdkantoor wordt afgebroken en dat uw redactie voortaan om de twee weken enkele artikels mag gaan schrijven in de bureaus van Het Nieuwsblad. Dat zou u toch niet aanvaarden?”

Is uw bezwaarschrift enkel een alarmbel om garanties te eisen voor de toekomst van Cercle?

Vincent Goemaere : “We hebben op vandaag geen enkele schriftelijke garantie voor een definitieve oplossing voor Cercle.”

Hypothekeert u met uw bezwaarschrift niet de toekomst van beide Brugse ploegen?

Vi ncent Goemaere: “Neen. We denken aan de toekomst van Cercle, dat is het enige dat voor ons telt. We kunnen als goede huisvader niet aanvaarden dat de burgemeester ons op straat zet. Goed bestuur begint met een gelijke behandeling van beide partijen. We herhalen het: we hebben niks tegen Club en delen de bezorgdheid van de blauw-zwarte fans. Net als de supporters van Cercle willen zij zekerheid over de plek waar ons team kan voetballen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.