Brugse Derby: De match van het jaar? Een sfeerverslag!

Laurens (tweede van links) en zijn vrienden.
Lobke Maene

Voor het eerst sinds mei 2007 kwam er nog eens een gelijkspel uit de bus in een duel tussen Cercle Brugge en Club Brugge. Maar hoe erg leeft de stadsderby onder de supporters? We vroegen, voor de wedstrijd begon, aan enkele fans op de Platse of de derby voor hen nog steeds ‘de match van het jaar is’.

Bij de Cerclesupporters is de derby nog steeds belangrijk, zeker nadat ze een aantal jaar in tweede klasse speelden. “Het is nog steeds de match van het jaar”, bevestigt Laurens. “Ik gok op 2-1 winst voor Cercle. Er zijn inderdaad geen Bruggelingen meer en er is minder eigen jeugd in de ploeg, wat jammer is. Toch ben ik er zeker van dat de spelers er volledig voor zullen gaan.” “Het is niet omdat we overgenomen zijn door Monaco dat de derby geen belang meer heeft”, lacht een vriend uit de groep.

Jan (uiterst rechts) en zijn vrienden.
Jan (uiterst rechts) en zijn vrienden.

Bij een groepje Clubsupporters horen we een ander verhaal. Ze zijn het erover eens dat het voor hen niet de belangrijkste wedstrijd van het jaar is. Wedstrijden in de Europa League of tegen topploegen schatten ze hoger in. “Het Brugse Cercle is weg”, zegt Jan. “Vroeger waren de wedstrijden specialer toen er zowel bij Club als bij Cercle Bruggelingen speelden. Nu is dat gevoel wat verdwenen. Het voelt voor ons aan als een andere wedstrijd, maar het is nog altijd tof dat de derby er is. Het is leuker dan naar pakweg Eupen of Zulte Waregem te moeten gaan.”

Jasper en Liam
Jasper en Liam

Ook de 19-jarige Brugse vrienden Jasper en Liam drinken samen een pintje voor de derby. “We vonden het wel grappig om naast elkaar te fietsen richting Sint-Andries met elk onze sjaal aan”, lacht Jasper. “Ten opzichte van mijn vrienden is de derby wel de match van het jaar, want als je als Clubsupporter verloren hebt, mag je het horen.” “Het is altijd match van jaar”, zegt Liam. “Tijdens de wedstrijd zijn we 90 minuten lang geen vrienden, nadien wel.”

We kunnen besluiten dat voor deze supporters de derby nog steeds speciaal blijft. Beide ploegen maakten er een boeiende wedstrijd van en langs beide kanten werd heftig meegeleefd met hun ‘ploeg van’t stad’. In het stadion laaiden op het einde de gemoederen hoog op, toen Cardona de Cerclevlag op het veld wilde planten. De derby leeft nog steeds in Brugge.

Bekijk ook onze fotospecial en instastory op @kw.be.

(LM) Foto’s: LM

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.