https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Boek over honderd jaar Football Club Tielt (VV Tielt) op komst: “Het is een echt huzarenstukje”

(foto WDV)
Redactie KW

In 1921 werd FC Tielt opgericht als Football Club Tielt, die zich aansloot bij de Belgische Voetbalbond. De club ging van start in de gewestelijke reeksen en kreeg bij de invoering van de stamnummers in 1926 het nummer 218. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag komt er een stevig boek over de historiek van de club, een werk van Johny Desmet en Luc De Rammelaere.

Johny Desmet: “Enkele jaren geleden zaten Luc De Rammelaere, de gewezen voorzitter van de club, en ik eens samen over voetbal te babbelen, toen het idee voor een boek opborrelde. Het interesseerde ook Bernice Vanrenterghem, die secretaris is van de Tieltse heemkundige kring ‘De Roede van Tielt’. Er werd dan ook beslist om met die vereniging samen te werken om het boek eind 2021 uit te brengen.”

Ben je zelf bij de club betrokken geweest?

“Als jong gastje heb ik enkele wedstrijden gespeeld met de jeugd van de Tieltse voetbalclub. Daarna speelde ik bij verschillende caféploegen in Tielt. Ik ben ook een paar jaar actief geweest in het jeugdbestuur.”

“Mijn interesse in voetbal in het algemeen is groot. Ik heb er meer dan duizend boeken over, ik ben op 48 velden van buitenlandse clubs geweest, en ben jarenlang steward bij Club Brugge geweest. Van die club ben ik supporter sinds 1968, toen Tieltenaar Freddy De Coninck de overstap maakte van de FC naar blauw-zwart. Ik ging ook mee op verplaatsing naar de Europese wedstrijden. En op Euro 2000 heb ik mijn hele vakantie opgeofferd om op Olympia als steward actief te zijn.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan bij de samenstelling?

“Het is een echt huzarenstukje geworden. Ik was in het bezit gekomen van wat wijlen Georges Vermeersch over FC Tielt had verzameld. Dat was het uitgangspunt en leverde enorm veel op over de historiek. We hebben twee jaar opzoekingswerk gedaan, in het Tieltse archief en zelfs in het Rijksarchief in Brussel. Ook hebben we gesproken met de nog levende oud-spelers van de club. We hebben, ten slotte, ook een oproep gedaan om oude foto’s van de club te bezorgen, en daar zijn wij de mensen die foto’s ter beschikking hebben gesteld heel dankbaar voor.”

Wat zal er zoal te vinden zijn in het boek?

“Het boek zal zo’n 340 bladzijden beslaan. Natuurlijk behandelen we uitgebreid de historiek van de club, en zijn er uitslagen en standen in terug te vinden. In de loop der geschiedenis heeft de club hoogtepunten meegemaakt, maar ook de mindere momenten worden belicht. Heel veel foto’s, oude en zeldzame, zullen erin gepubliceerd worden. Ook de fusiegesprekken tussen KFC Tielt – met toenmalig voorzitter Luc De Rammelaere – en SK Tielt in 1999 worden belicht.”

Wanneer kunnen we het boek verwachten?

“Het boek komt, als een uitgave van de Tieltse heemkundige kring ‘De Roede van Tielt’, uit in december. Nog tot 15 oktober kan je inschrijven, door 15 euro over te schrijven op de rekening van de heemkundige kring BE93 7310 3810 7767, met vermelding van ‘voetbalboek’, en je naam, voornaam en woonplaats. Dan krijg je een naamsvermelding in het boek. Eventuele portkosten van 8,10 euro zijn niet in de prijs inbegrepen.”

“Het boek afhalen kan tijdens de tentoonstelling in het Tieltse stadhuis tijdens de Tieltse kerstmarkt op 11 en 12 december, van 14 tot 20 uur. Vanaf 18 december kan dat in de bibliotheek van de heemkundige kring, in de Beernegemstraat, van 10 tot 11.30 uur”.

(WDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten