Berahino een gezonde boerenzoon? Bonne chance, Francky!

© Action Plus via Getty Images
Frank Buyse

Senior writer Frank Buyse geeft voortaan hier zijn commentaar op het grootste nieuws bij onze West-Vlaamse eersteklassers.

De West-Vlaamse eersteklassers roeren zich op de transfermarkt. De meesten toch. Dat het in Kortrijk, vooral op zoek naar een (scorende) spits, heel stil blijft, kan geen verbazing wekken – Leterme wacht liever op de koopjes van augustus. En Club heeft zijn belangrijkste huiswerk al gedaan – met Okereke een vervanger voor Wesley, met Sobol, Kossounou en Deli vervangers voor Poulain en Denswil. Club is vooral blij dat Diatta, Dennis en Danjuma (over Vanaken niet eens geruchten) nog steeds vrolijk rondlopen in Westkapelle. Dat Nakamba nukkig doet, stoort nauwelijks – ook 10 miljoen zal uiteindelijk wel mooi geld zijn voor de Zimbabwaan, vorig seizoen tweede keuze (al is hij een Clement-type).

De andere drie eersteklassers toonden zich afgelopen dagen wel ijverig.

Afgelopen weekend stelde KV Oostende met de Deen Hjulsager na Palaversa een nieuwe mogelijke revelatie voor – de 0-4 in de oefenmatch tegen Moeskroen is wellicht een accident de parcours.

Het meest roeren zich evenwel Cercle Brugge en SV Waregem. De eerste vooral in kwantiteit, met de drie versterkingen die begin deze week op één dag werden geofficialiseerd: de gehuurde verdediger Yves Dabila (Lille) en Jordi Mboula (Monaco, opgeleid bij Barcelona) en een contract van vier jaar voor de Belgische middenvelder Stef Peeters. Dat maakt al 13 aanwinsten voor Cercle, dat tikt aan, coach Fabien Mercadal zal toch met een valabele ploeg kunnen starten. Bonne chance, Fabien.

Hoed af als Berahino plots weer een gezonde ‘boerenzoon’ wordt en even vlot gaat scoren als vijf jaar geleden

Zulte Waregem laat op een andere manier van zich spreken: Saido Berahino mag er testen. En dat is een naam met klank. Met veel wanklanken vooral. Vijf jaar geleden was de immigrant met Burundese roots dé rijzende ster van het Britse voetbal, zelfs even Engels international, Tottenham bood toen West Brom 25 miljoen voor de vlotscorende spits. Maar het was zijn hoogtepunt, door een opeenvolging van schandaaltjes – een paar keer betrapt op dronken rijden, een paar keer vader op een paar weken bij een paar verschillende vrouwen (volgens de Britse tabloids), een paar keer betrapt op drugs… – gleed hij almaar af en nu wil Stoke City (dat in 2017 nog 14 miljoen voor hem betaalde) helemaal van de wildebras af.

Waarop zijn makelaar hem dus aanbood aan de Gaverbeek. Aan coach Francky Dury, ‘formateur’ van missie, vaderfiguur in bijberoep. Bonne chance, Francky. Je beschouwt het ongetwijfeld als een uitdaging op je lijf geschreven. En jawel, je vond al vaker de juiste handleiding voor jonge talenten die doolden – ze tellen bij Essevee nóg de centen wat ze verdienden aan Meïté en Bongonda. Maar hoed af, als déze lukt, als Berahino plots weer een gezonde ‘boerenzoon’ wordt en even vlot gaat scoren als vijf jaar geleden, dan kan het weer plezant worden aan de Gaverbeek. Want Govea en Berahino: tóppers hoor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.