België opent Nations League met derby tegen Nederland, ook duels met Polen en Wales

De Rode Duivels konden het slechter treffen bij de loting. © BELGA

De Rode Duivels spelen volgend jaar in groep 4 van de A-divisie van de derde editie van de UEFA Nations League een Derby der Lage Landen tegen Nederland. Het team van Roberto Martinez kijkt ook Polen en Wales in de ogen. Dat is het resultaat van de loting van donderdag op de hoofdzetel van de Europese voetbalbond UEFA in het Zwitserse Nyon.

Alle UEFA-landen werden ondergebracht in vier divisies, op basis van hun prestaties in de Nations League 2020/21. Divisies A, B en C tellen elk 16 teams, die in vier groepen van vier terechtkwamen. De overige zeven ploegen werden in divisie D ingedeeld in een poule van vier en een poule van drie landen.

België zat bij de loting in de eerste pot van de A-divisie, het team van Roberto Martinez kon zo niet uitkomen tegen titelverdediger en wereldkampioen Frankrijk, Spanje en Europees kampioen Italië. België kreeg uit pot twee Nederland voor de kiezen. Polen kwam uit pot drie en Wales uit pot vier.

Vanaf juni

Alle groepswedstrijden (heen en terug) zijn voorzien in juni en september 2022, met vier van de zes speeldagen in juni aangezien het WK 2022 in de winter plaatsvindt in Qatar (21/11-18/12). De vier groepswinnaars in de A-divisie stoten door naar de Final Four, die in juni 2023 georganiseerd wordt. De nummers vier in de divisie A degraderen.

De Rode Duivels beginnen hun parcours in groep 4 van de A-divisie van de derde editie van de UEFA Nations League op vrijdag 3 juni 2022 (20.45 uur) met een Derby der Lage Landen in eigen land tegen Nederland. Dat blijkt uit het speelschema dat de Europese voetbalbond UEFA vrijdag, daags na de loting, heeft vrijgegeven.

Op de tweede speeldag, op maandag 6 juni (20.45 uur), spelen de Belgen opnieuw in eigen land. Ditmaal komt Polen op bezoek. Op vrijdag 10 juni (20.45 uur) maakt België op de derde speeldag de verplaatsing naar Wales. Drie dagen nadien, op maandag 13 juni (20.45 uur), volgt al de eerste wedstrijd van de ‘terugronde’, in Polen. Na de zomer valt het doek over de groepsfase, met op donderdag 22 september (20.45 uur) het thuisduel tegen Wales en op zondag 25 september (20.45 uur) de afsluiter in Nederland.

De Rode Duivels schopten het in de voorbije editie van de Nations League tot in de Final Four, nadat ze groepswinnaar werden voor Denemarken, Engeland en IJsland. Het finaletoernooi verliep niet zoals verhoopt voor het nummer 1 op de FIFA-ranking, de Belgen verloren van zowel Frankrijk (2-3) als Italië (1-2) en eindigden op de vierde plaats. De Fransen volgden op de nog korte erelijst Portugal op. In de eerste jaargang van de Nations League (2018/19) grepen de Belgen, die het toen in hun poule moesten afleggen tegen Zwitserland, nipt naast een plaats in de Final Four.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier