Clement wil Genk uitschakelen in beker: “Bewezen dat we er kunnen winnen in alle omstandigheden”

Club Brugge-coach Philippe Clement © KURT DESPLENTER BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De spectaculaire ommekeer op Racing Genk is nog maar half verteerd of er wacht alweer een nieuwe voetbalopdracht voor Club Brugge. Woensdagavond keren ze andermaal terug naar de Cegeka Arena, ditmaal met een plaats in de kwartfinale van de beker als inzet. Coach Philippe Clement zag er alvast een stuk meer ontspannen uit dat de afgelopen weken.

“Voetbal is emotie”, stak de coach van wal. “Als speler heb je een succesbeleving nodig. De voorbije weken hebben we een aantal momenten gehad waarbij we succesvoller konden zijn. Zoiets kruipt in een mens, vandaar dat de reactie in Genk heel belangrijk was. Ondanks de rode kaart hebben we veerkracht getoond en dat zorgt voor een ander gevoel.”

Van der Brom onder druk

De wedstrijd tussen vicekampioen Racing Genk en landskampioen Club Brugge is met voorsprong de kraker van de achtste finales. Clement had het liever anders gezien. “Voor de bekerloting was dit niet het scenario dat je zelf zou kiezen. Maar we hebben zondag bewezen dat we daar kunnen winnen, wat de omstandigheden ook mogen zijn. Het is moeilijk te zeggen of we favoriet zijn. Het is een moeilijke verplaatsing. Zij hebben hun kern bij elkaar gehouden en verder geïnvesteerd. Ze hebben ook duidelijk gesproken over de titel. Ze hebben een heel kwalitatieve groep met een goede trainersstaf.”

Die trainer, John van den Brom, staat onder serieuze druk na een 4 op 21 in de competitie. Kan hij morgen zijn vel redden, net zoals Clement dat afgelopen zondag deed? “Er wordt veel geschreven de laatste weken. Als ik de media mag geloven heeft iedereen behalve Mazzu al onder druk gestaan dit seizoen. John is een goede trainer. Hij heeft dat al bewezen in België bij Anderlecht en in Nederland.”

Vormer in de basis?

Clement beschikt, op Providence na, op een volledig fitte kern. Benieuwd of hij opnieuw zijn kapitein op de bank durft te houden na zijn prima invalbeurt zondag. “Providence traint momenteel individueel. Hij is op de goede weg en kan na de winterstop minuten pakken. Dat zal eerst bij Club NXT gebeuren om zo ritme op te bouwen. Vormer heeft goed ingevallen zondag, hij toonde gretigheid. Het is belangrijk dat iedereen klaar is. Het is een grote uitdaging om van mijn groep van 30 spelers een sterke groep te maken die er collectief elke wedstrijd staat.” Een keuze uit 30 spelers dus, maar het zou ons verbazen, mocht Vormer naast de elf vallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.