Alle twijfels weg: Clement kan in Rome weer de keizer worden

Philippe Clement©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Philippe Clement©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge heeft zich dus verzekerd van het ticket voor de 1/16de finales van de Europa League. Overwinteren in de Champions League – de uitgesproken doelstelling – kan zelfs ook nog. Daarvoor moet Club dinsdag winnen bij Lazio. Meteen een crisisje vermeden. Want na twee nederlagen tegen Dortmund en de slappe prestaties tegen Kortrijk en Moeskroen werden al een paar vuurtjes gestookt, hoor. Werd plots wel heel veel in vraag gesteld.

Zou Philippe Clement dan toch geen coach zijn voor de lange termijn? Intens en succesvol Racing Genk en Club Brugge kampioen gekneed, maar dit seizoen zijn greep kwijt? Want de ‘perfecte people manager’ kreeg zijn kleedkamer – smaakmakers Vormer, Vanaken, Diatta… voorop – niet meer elke match op niveau, toch? En had de tacticus in volle glorie zichzelf en zijn team niet overschat: we kunnen het ook zonder een nieuwe targetspits? In België misschien wel – al was dat tegen KV Kortrijk en in Moeskroen niet meteen te merken. Maar in de Champions League…?

Zou Clement na het busincident hebben gedacht aan Andrés Mendoza?

En vooral, wat hem het meest werd aangewreven: omzeggens elke wedstrijd andere keuzes voorin, dat is vragen om problemen… Vraag maar aan Okereke, Krmencik, Schrijvers, Badji… wat dat doet met het vertrouwen van een spits! En had hij wel belhamel Emmanuel Dennis, met Diatta op de flanken misschien wel het belangrijkste wapen van Club, goed aangepakt? Ontgoocheld dat deze zomer diens droomtransfer niet was doorgegaan, had de Nigeriaan al wekenlang streken, maar was Clements ingreep na het ‘bus-incident’ wel de juiste? Het gebeurde precies in de week dat ene Mbaye Diagne, vorig seizoen na het incident op PSG vakkundig afgevoerd door Clement, drie keer scoorde voor Galatasaray: had Clement de Senegalees, heus nog niet helemaal uitgespuwd door alle ploegmaats, niet te snel gedumpt? Neen.

Clement moet achteraf hebben gedacht aan Andrés Mendoza. Als speler bij Club had Clement het ontzettend moeilijk met de fratsen van Mendoza. In die mate dat hij toen ook is gaan klagen bij de coach: ‘Pak hem toch aan…’ Waarop Trond Sollied grijnsde: ‘Sommigen moet je enige vrijheid geven. Ze zijn niet allemaal zo fanatiek als gij, Fille…’ En dus stond Dennis, na een boete van de coach en een rustgevend rondje … windsurfen op zee tegen Zenit gewoon weer in de basis. Dennis Black Magic deed zijn stinkende best. En Club won. Clement kan dinsdag in Rome weer de keizer worden. Een raar Club is het, dit seizoen.

reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier