Al één buurtbewoner gaat in beroep tegen omgevingsvergunning voor nieuw stadion Club Brugge

Zo moet het nieuwe Clubstadion er op termijn uit zien. (foto Club Brugge)
Stefan Vankerkhoven

Alvast één buurtbewoner heeft al bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen beroep aangetekend tegen de omgevingsvergunning voor het nieuwe Clubstadion. Cercle-voorzitter Vincent Goemaere houdt zijn beslissing nog in beraad.

Norbert Vanhove, gewezen administrateur-generaal van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen én ex-bestuurder bij Cercle, woont sinds 1972 in Sint-Andries, toen er nog geen sprake was van Olympia. “Nu zou het huidig Jan Breydelstadion met 28.000 zitjes niet meer in een woonkern mogen gebouwd worden. Toen was de site omgeven door weiden.”

Wildparkeren

“Anno 2021 hoort een nieuw stadion met 40.000 zitjes niet thuis in een woonbuurt. Stedenbouwkundig is dit niet verantwoord. Een commerciële onderneming als Club Brugge, die geen vzw meer is, mag zich niet vestigen in een zone voor recreatie. Ik begrijp niet dat twee Vlaamse ministers, Zuhal Demir en Hilde Crevits, daarmee ingestemd hebben. Iedereen weet dat onze politici onder grote druk stonden, ik hoop dat de rechters in de Raad voor Vergunningsbetwistingen het dossier objectiever zullen beoordelen. De bouwhoogte van het nieuwe stadion wordt 47 meter in plaats van de huidige 28 meter. De bomen in het publiek park dat als buffer voor het stadion moet fungeren, zullen pas over dertig jaar volgroeid zijn.”

Norbert Vanhove heeft een advocaat onder de arm genomen die beroep aangetekend heeft tegen de omgevingsvergunning. Hij beweert dat andere buurtbewoners het ook zullen doen. Zijn voornaamste bezwaar blijft het mobiliteitsprobleem. Norbert Vanhove: “Club Brugge schermt met combitickets, maar zal dat nooit kunnen hard maken. Er zijn onvoldoende randparkings. Tel eens op hoeveel shuttlebusjes er nodig zijn om een paar tienduizend supporters van die randparkings naar het nieuwe stadion te brengen. Geen enkele firma heeft hiervoor voldoende busjes. Met een blauwe zone, verlegt het wildparkeren zich naar andere straten.”

Tot 45 dagen na de aanplakking van de vergunning (7 oktober) kan er beroep aangetekend worden. Bij een aanvraag tot vernietiging duurt het een jaar eer de Raad voor Vergunningsbetwistingen een oordeel velt. Ondertussen kan Club beginnen bouwen, met het risico op een boete én een kans op regularisatie. Om de eerste spadesteek tegen te houden, is er een aanvraag tot schorsing nodig. Dat noopt de Raad binnen de vier maanden tot een oppervlakkig onderzoek of de vergunning correct lijkt, in afwachting van een definitief oordeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier