Daniek Vanhelsuwé (Eendracht De Haan) stopt definitief met keepen: “De pijn is echt niet meer te harden”

Daniek Vanhelsuwe zal nooit meer de netten verdedigen. Zijn lichaam laat het niet meer toe. © JPV
Redactie KW

Het blessureleed van Daniek Vanhelsuwé begon bij de start van de voorbereiding van het net afgelopen kampioenschap. Pas op zondag 4 februari van dit jaar, vierde de reus zijn rentree tegen Daring Brugge. De kustformatie degradeerde, niet omdat er te weinig talent beschikbaar was, wel wegens de onvoorstelbaar zware blessurelast.

Daniek Vanhelsuwé (26) leerde de knepen van het ballen pakken bij VG Oostende en KV Oostende. Nog één keer blikt hij terug op het vervolg van zijn korte maar talentrijke loopbaan. “Ik telde amper 19 lentes toen ik als tweede keeper in Varsenare actief was. Daarna trok ik naar Blankenberge, waar de miserie begon. Het ene letsel volgde na het andere. Wingene en Dosko waren mijn volgende uitdagingen. De letsels bleven even uit en met Dosko promoveerde ik zelfs, via de nacompetitie. Tijdens die eindronde moest ik hard op de tanden bijten. De heup speelde enorm op. Eens we de promotie op zak hadden, ging ik een specialist raadplegen. Zijn drie boodschappen brachten me volledig van mijn melk: te veel bot aan de heup, midden juli 2023 operatieve ingreep en geen voetbal gedurende een volledig jaar!”

Genezing

“De genezing verliep vlotter dan verwacht en begin februari van dit kampioenschap stond ik voor het eerst weer tussen de palen. Amper één maand later nam ik contact met mijn keeperstrainer Christophe Vermeire, die voor mij zoveel heeft betekend. Alles mocht ik hem vragen. Ik deelde hem mee dat ik serieus twijfelde om nog door te gaan. Mijn lichaam protesteerde bij elke sprong op training of tijdens de wedstrijden.”

“Twee weken later vroeg ik een gesprek aan met Christophe Vermeire en hoofdtrainer Livio Proot. Op dat moment deelde ik mijn definitieve beslissing mee. Zij toonden zeer veel begrip. De daaropvolgende oefensessie mocht ik de groep toespreken. Dat ging er emotioneel aan toe. Ik beklemtoonde dat de pijn echt niet meer te harden was, hoe graag ik ook voetbal.”

“Trainer zijn is niet aan mij besteed. Wel liggen enkele opties open als talentscout”

“Ploegmaat Jens Boey, een van mijn beste vrienden, toonde zich allerminst verbaasd, hij wist dat die beslissing al lang door mijn hoofd spookte. Angel Keters van Snaaskerke wordt mijn opvolger. Ik wens hem alle succes toe. Eendracht De Haan zal ik altijd in mijn hart koesteren. Ik ben 26 jaar oud en moet nu een andere hobby zoeken. Trainer zijn is niet aan mij besteed. Wel liggen enkele opties open als talentscout. We zien wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier