Eendracht Wervik – KVK Westhoek is duel tussen neven Laurent en Olivier: “Met de hele familie nakaarten”

Olivier Scholaert (links) en Laurent Vandamme zijn klaar voor de derby. © API
Anton Peene Reporter

Zaterdag om 18 uur treffen Eendracht Wervik en KVK Westhoek elkaar op de tweede speeldag in derde nationale A. Het wordt een familiestrijd, want spits Laurent Vandamme ontvangt de ploeg van zijn neef Olivier Scholaert, die offensieve middenvelder is. We brachten de twee voetballers samen voor een dubbelinterview.

Eendracht Wervik en KVK Westhoek speelden jarenlang op een ander niveau, maar hebben wel een band. Beide ploegen hadden immers dezelfde mecenas André Ollevier van Meubelen Crack. André overleed en intussen spelen de ploegen sinds vorig jaar in de voorbereiding de Memorial André Ollevier. “Die verloren we dit jaar met 5-0”, weet Olivier nog.

“We moeten ons daar echter niet op vastpinnen, want in de voorbereiding zijn de ploegen vaak nog niet compleet. Het zal zaterdag een heel andere match zijn”, zegt Laurent, neef van Olivier. We ontmoeten Olivier (bijna 23) en Laurent (29) in het Crackstadion.

Jullie zijn bloedverwanten. Hoe zit dat juist in elkaar?

Laurent: “Onze moeders zijn zussen. Mijn moeder Greta Huyghe is de zus van Oliviers moeder Anneke.”

Olivier: “We groeiden allebei op in Langemark en speelden vroeger soms samen in de tuin tijdens verjaardagsfeestjes.”

Er zijn nog gemeenschappelijke kenmerken. Jullie speelden allebei bij Cercle Brugge.

Laurent: “Inderdaad, ik speelde er zes jaar. Daarna kwam ik via Koksijde, KM Torhout en Boezinge drie jaar geleden bij Eendracht Wervik terecht. Intussen verhuisde ik ook van Langemark naar Wervik.”

“We speelden vroeger soms samen in de tuin tijdens feestjes”

Olivier: “Net als Laurent speelde ik een deel van mijn jeugdopleiding bij groen en zwart. Er is wel een leeftijdsverschil van zes jaar. Dus we kwamen elkaar daar zelden tegen. Nu ben ik bezig aan mijn tweede seizoen bij KVK Westhoek. Ik ben hier ook jeugdtrainer bij de U11. De trainingsdagen vallen samen met mijn trainingen bij de eerste ploeg. Op dinsdag en donderdag train ik de U11. En met de eerste ploeg is er verder nog een vrijdagtraining.”

Jullie werken ook in dezelfde sector?

Olivier: “Ja, ik ben leerkracht lichamelijke opvoeding in enkele lagere scholen in Ieper.”

Laurent: “Ik geef les in het buitengewoon onderwijs. En we zijn trouwens ook allebei aanvaller. Al sta ik als diepe spits iets hoger op het veld. Maar we hebben wel veel gemeen, ja. Al zie ik ook een verschil. Olivier is linksvoetig en ik ben rechtsvoetig.”

Wervik won de openingsmatch en KVK Westhoek zag in het slot nog een zege uit handen glippen. Wat vonden jullie van de seizoensopener?

Laurent: “We wonnen verdiend tegen Avanti Stekene met 2-0. Ik had zelf ook nog twee keer kunnen scoren, maar uiteraard zijn we heel tevreden met deze start.”

Olivier: “Een eerste competitiematch is altijd spannend. Veel mensen hadden vraagtekens bij onze ploeg, maar ik denk dat we zondag al enkele vraagtekens hebben weggewerkt. HO Kalken is een sterke ploeg en we hadden bijna de drie punten thuisgehouden, tot we plots nog een elfmeter tegen kregen in de laatste minuut.”

Wat zijn jullie doelen dit seizoen met de ploeg en persoonlijk?

Laurent: “Met de ploeg een betere start nemen dan vorig jaar. We mikken resoluut op de linkerkolom. Hopelijk kan ik af en toe een doelpuntje meepikken.”

Olivier: “Ik denk dat wij de verrassing kunnen worden en ook mogen mikken op die linkerkolom. Ik scoorde vorig jaar drie keer en zou dit willen overtreffen. Zondag kon ik alvast mijn rekening openen.”

Komt de familie zaterdag naar de match?

Olivier: “Ze zijn steeds aanwezig en dat zal zaterdag niet anders zijn. Ik denk dat het voor de beide mama’s wel een speciaal moment wordt. Hun band is heel sterk.”

Laurent: “Na de match – die we volgens mij met 2-0 zullen winnen – kunnen we gerust met de hele familie nakaarten in de kantine. Ik heb geen plannen meer ’s avonds.”

Zaterdag 9 september om 18 uur: Eendracht Wervik – KVK Westhoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier