Broers Yentl en Yinthe keren met Eendracht Wervik terug naar KVK Westhoek: “Voor de titelstrijd kunnen we nog beslissend zijn”

De broers Yinthe (links) en Yentl Dewilde zijn bij Eendracht Wervik bijna aan het einde van hun eerste seizoen. © VDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De derby komende zondag tussen leider KVK Westhoek en Eendracht Wervik is op drie speeldagen van het einde voor de thuisploeg van enorm groot belang. Een overwinning brengt hen een stap dichter bij de titel. De bezoekers komen ontspannen aan de aftrap. Het is voor hen om de premie en de eer te doen. Voor de broers Yentl (20) en Yinthe (19) Dewilde wordt het een terugkeer naar het Crack Stadion in Ieper. Bij Eendracht Wervik zijn ze bezig aan hun eerste seizoen. Yentl is al enkele weken geblesseerd.

“Op Eendracht Aalter halverwege maart viel ik halfweg de eerste helft uit, de ligamenten aan de voet bleken gescheurd”, zegt Yentl. “Ik liep een tijdlang op krukken. Nu ga ik al een aantal keer naar de kine en begon met lopen. Evenwel nog geen lange afstanden. Ik mag dus weer iets doen. Om alsnog dit seizoen te kunnen spelen, zal het heel nipt worden. Het zal beter zijn om geen risico’s te nemen. Het is zuur dat ik er zondag niet bij ben. Tegen Westhoek zijn dat de matchen waar je als ex-speler naartoe leeft.”

Na een turbulent seizoen en de fusie met Sassport Boezinge die er niet kwam, degradeerde Westhoek uit tweede amateur en draait het boven alle verwachtingen bovenaan mee. “Na een paar mindere jaren zijn ze blijven verder vechten en hebben die mentaliteit teruggevonden”, zegt Yentl. Qua punten loopt het met 6 op 18 de afgelopen weken duidelijk minder voor Westhoek. “Ze hebben het blijkbaar moeilijk om het af te maken”, zegt Yentl.

Na acht weken zonder nederlaag en maar liefst zesmaal op rij een gelijkspel beet Eendracht Wervik zaterdag thuis tegen eersteperiodekampioen KSC Wielsbeke in het zand (0-3). KVK Westhoek speelde daags nadien op Eendracht Elene-Grotenberge gelijk (0-0). Medeleider VW Hamme verloor zaterdag thuis tegen Avanti Stekene. Het team van trainer Bram Lucker is dus opnieuw leider met één punt verschil.

Hoofdsponsor

Voor de titel gaat het alvast tussen Westhoek en Hamme. “Eerlijk gezegd, wie het uiteindelijk wordt, maakt me niks uit”, zegt Yentl Dewilde. “We kunnen alvast nog scherprechter worden, want op de laatste speeldag moeten we naar Hamme.”

Het is zondag niet alleen derby, maar ook een duel tussen twee ploegen met dezelfde hoofdsponsor: Meubelen Crack. “Ik weet niet wie ze liever zien winnen”, lacht Yentl. “Neen, ik ben nog naar geen enkele wedstrijd van Westhoek gaan kijken.” Het is alvast een feit dat er tussen tweede en derde amateur qua niveau een groot verschil is. “Vandaar dat ik me de vraag stel of Westhoek de capaciteiten heeft om een reeks hoger te spelen”, klinkt het bij Yentl.

Zijn jongere broer Yinthe kreeg van trainer Jakob Crombez al veel speelkansen. Zaterdag startte hij op de bank en viel in. Net als zijn broer was hij op nog geen enkele thuismatch van Westhoek aanwezig. “Het klinkt misschien raar, maar ik zie niet graag voetbal”, klinkt het toch wel verrassend. “Uitgezonderd met enkele spelers van de beloften heb ik daar met niemand contact meer. Voor mij is het zondag een match als een ander, maar het wordt wel geestig. We gaan scherp moeten zijn. Daar gaan winnen zou mooi zijn. Westhoek of Hamme kampioen? Eerlijk gezegd, ik heb niet echt een voorkeur. Nu we nog naar VW Hamme moeten, kunnen we voor de titelstrijd beslissend zijn.”

Veel selecties

Vorig seizoen speelde Yinthe vooral met de beloften van Westhoek. Bij zijn nieuwe ploeg is dat helemaal anders. “Het is wel tof dat ik hier al vaak met mijn broer in de ploeg stond”, zegt hij. “Vorig seizoen maar één keer en dat was op Sparta Petegem. Na drie minuten was ik er meteen goed voor een assist. Zoveel selecties had ik hier niet verwacht.”

“Het is wel jammer dat Yentl nu geblesseerd is. Het is beter dat hij verder revalideert dan te vroeg te willen terugkeren.” Yentl moet het nu dus allemaal volgen vanop de tribune. “Het is nooit leuk om jouw ploeg te zien verliezen, ik had ze liever geholpen”, zegt de man die het een ervaring noemt om met zijn broer op het veld te staan. “Dat is altijd geestig. Yinthe is nog jong en het is voor hem niet altijd gemakkelijk.”

Zondag 14 april om 15 uur: KVK Westhoek – Eendracht Wervik

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier