Tweeling Robbe en Siebe Vandergunst (17) spelen samen bij KSV Diksmuide (1)

Siebe en Robbe Vandergunst. © MG
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Robbe en Siebe Vandergunst zijn amper 17, maar krijgen nu al af en toe hun kans bij KSV Diksmuide A. Tijd voor een gesprek met deze tweeling, echt wel twee handen op één buik. “We doen bijna alles samen”, klinkt het.

Wie Robbe Vandergunst zegt, zegt Siebe Vandergunst. En omgekeerd. Ze studeren samen accountancy-fiscaliteit, zitten samen op kot in Brugge en voetballen al hun hele leven in dezelfde ploeg. “Sinds dit seizoen krijgen we voor het eerst onze kans bij de A-ploeg van KSVD”, vult de tweeling, die afkomstig is uit Houthulst, aan. “Het was heel speciaal om samen ons debuut te kunnen maken tegen Racing Lauwe. We doorliepen samen elke jeugdcategorie en debuteerden nu dus ook samen in eerste provinciale. Een moment om nooit meer te vergeten.”

Hadden jullie van zo’n seizoenbegin durven dromen?

Siebe Vandergunst: “Ik had alleszins nooit verwacht dat ik zo vroeg op het seizoen mijn kans zou krijgen bij de A-ploeg. Door constant te mogen meetrainen met spelers met zoveel kwaliteiten, heb ik al veel bijgeleerd.”

Robbe Vandergunst: “Ik zie dit als een leuke beloning voor ons sterk seizoensbegin.”

Jullie begonnen jullie carrière bij Boezinge en zijn intussen vier seizoenen bij KSVD aan de slag. Voelen jullie je thuis in Diksmuide?

Robbe: “Ik denk dat ik voor ons beiden spreek als ik zeg dat we ons hier heel goed voelen. De jeugd krijgt hier kansen en vertrouwen. Bovendien is het een familiale club en kwamen we in een leuke groep terecht waar we ons meteen thuis voelden.”

Wat zijn jullie persoonlijke ambities voor dit seizoen?

Siebe: “Op individueel vlak mezelf blijven ontwikkelen en selecties voor het A-team afdwingen. Op teamvlak met de ploeg in derde provinciale zoveel mogelijk winnen.”

Robbe: “Idem voor mij. Met het talenteam wil ik me voor de volle 110% geven.”

Dat lukt ook aardig. Afgelopen weekend wonnen jullie met KSVD B met maar liefst 13-0 van Adinkerke. Siebe, jij scoorde drie keer en Robbe, jij pikte ook een goaltje mee.

Siebe: “Een deugddoende overwinning. We spelen al heel het seizoen goed voetbal, maar missen soms wat geluk en een tikkeltje lef. Hopelijk kunnen we op deze zege verder bouwen.”

Robbe: “Onze groep hangt goed samen en aan de kwaliteit zal het niet liggen. Soms moeten we nog wat harder zijn in de duels en proberen slimmer te zijn dan de tegenstanders.”

Stoute vraag: wie van jullie heeft het meeste talent?

Robbe: “Dat zou ik niet durven zeggen. Siebe is flankaanvaller, ik ben centrale middenvelder, dus hebben we andere kwaliteiten nodig. Siebe is op aanvallend vlak iets beter, waar ik dan sterker ben op verdedigend vlak.”

Siebe:(knikt) “Robbe is een tikkeltje sterker in de passing, terwijl ik dan weer een iets betere dribbel heb. Qua type speler zijn we gewoon moeilijk met elkaar te vergelijken.”

Vertel eens wat jullie grootste kwaliteiten zijn.

Robbe: “Siebe is tweevoetig, heeft een goede traptechniek en is redelijk snel. Hij moet wel nog iets meer lef tonen en in zijn eigen kansen geloven.”

Siebe: “Ook Robbe is tweevoetig en maakt verder vooral het verschil met zijn passing, goeie traptechniek en fysieke sterkte. Aan zijn explosiviteit en kopspel moet hij nog werken.”

Maken jullie ook wel eens ruzie?

Samen:(lachen) “We kunnen beiden niet tegen ons verlies, dus als we op de PlayStation spelen, dan komt er wel eens ruzie van. Vooral een spelletje FIFA kan wel eens ruzie veroorzaken.”

Maar het blijft gelukkig bij een korte ruzie?

Samen: “Ja, op het veld maken we bijvoorbeeld nooit ruzie, in de kleedkamer ook niet. Als er iets verkeerd gaat, proberen we het altijd op een rustige manier op te lossen.”

Geven jullie elkaar ook vaak (opbouwende) kritiek?

Siebe: “Zeker, maar dat is vooral met de bedoeling elkaar te steunen en beter te maken. We kunnen dat ook van elkaar verdragen.”

Robbe: “Bij ons thuis gaat het eigenlijk bijna alleen maar over voetbal. We kijken ook vaak naar het voetbal en zijn er eigenlijk constant over bezig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier