RC Harelbeke stelt op laatste speeldag behoud veilig, Mandel United degradeert voor tweede jaar op rij

In de Harelbeekse kleedkamer kon een feestje beginnen.
Wouter Vander Stricht

Op de slotspeeldag in tweede afdeling moest de beslissing over de degradatie nog vallen. RFC Wetteren was al zeker, maar voor de twee overige plaatsen kwamen nog drie ploegen in aanmerking. Het was RC Harelbeke dat uiteindelijk het behoud wist veilig te stellen. Mandel United had het lot in eigen handen, maar ging met 3-0 onderuit tegen rechtstreekse concurrent Sparta Petegem dat door de winst van Harelbeke ook zakt.

Mandel United stond het best gerangschikt van het trio. Winst en het bleef sowieso in tweede afdeling, maar het werd een 3-0 nederlaag. Sparta Petegem wipte zo over Mandel United, maar omdat RC Harelbeke met 1-2 ging winnen bij Jong Essevee waren het uiteindelijk de Ratten die feest mochten vieren. Met een zes op zes, net als Sparta Petegem overigens, doet Harelbeke het. In de laatste twee matchen kon Mandel United geen enkel punt rapen. Mandel zakt nu voor het tweede jaar op rij en moet volgend jaar in derde amateur aan de slag.

Strijden voor behoud

Twee weken geleden waren veel voetbalkenners er nochtans zeker van dat RC Harelbeke een jaartje in het vagevuur van derde klasse zou vertoeven. Het had nog twee loodzware matchen voor de boeg: Aalst en U23-Essevee en moest twee keer winnen om nog kans te maken. Vorige speeldag werd de eerste opdracht met succes afgewerkt, en ook de uitmatch in Zulte tegen de B-ploeg van Zulte-Waregem werd met 1-2 gewonnen. Niet zonder slag of stoot, weliswaar. De Ratten kwamen verdiend op voorsprong tot 0-2, maar misten tussendoor een strafschop. De thuisploeg speelde een prima tweede helft, scoorde de aansluitingstreffer, maar botste op een heel stugge paars-witte verdediging.

Gelegenheidscoach Bruno Derveaux – T1 Kurt Delaere zat een dag schorsing uit – sleepte de ploeg uit het moeras. “Niet goed voor het hart, zoiets”, lachte hij na afloop. Kurt Delaere, die in het tussenseizoen overkwam van Oostkamp, was zelfs geëmotioneerd: “Kampioen worden is héél mooi, maar zo moeten strijden voor het behoud is emotioneel al even mooi.” (WVS/MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier