KRC Harelbeke laat zich door degradatiespook niet van de wijs brengen: “Alles loopt naar wens, behalve de prestaties van het eerste elftal”

Bestuurslid Tomas Peirsegaele: “Aan de rand van de afgrond? Wij? Dat weiger ik te geloven. Wij gaan door met ons meerjarenplan.” © VDB
Redactie KW

RC Harelbeke staat dit weekend op sportief vlak met de rug tegen de muur. Enkel als het wint bij Jong Essevee/U23 én als Mandel United verliest bij Sparta Petegem, redt de club haar vel in tweede klasse van de amateurs. “Mocht het niet lukken, dan verliezen we een jaar, maar we blijven zeer zeker even vastberaden om met RC Harelbeke te doen wat we voor ogen hebben”, zegt bestuurslid Tomas Peirsegaele.

“De dreiging is er”, erkent Peirsegaele, samen met voorzitter Nico Daenens in het Harelbeekse bestuur aangetrokken om de nieuwe plannen uit te tekenen. “Maar aan de rand van de afgrond? Dat weiger ik te aanvaarden. Wij spelen nog altijd prima voetbal. Wel is het een feit dat we al te veel gelijke spelen op de teller hebben staan: liefst twaalf, het meest van alle ploegen in onze reeks. Ik zag omzeggens alle wedstrijden, en ik kan enkel vaststellen dat er geen enkele keer een wedstrijd bij zat waarin we werden overklast. Wel integendeel, we konden er zeker de helft van gewonnen hebben. Kijk maar na, dan staan we gewoon in de middenmoot van het klassement.”

“Ook vorig weekend tegen kampioen Aalst waren we méér dan de evenknie en verdienden zeker te winnen. Het was wel weer met maar één doelpuntje verschil (1-0, red.) en net daar wringt het schoentje: we maken o zo moeilijk een doelpunt. Hadden wij een topscorer in de ploeg gehad die – ik zeg zomaar iets – vijftien, twintig potten maakt, dan draaien we mee voor de prijzen.”

Wees zoals Lucas

“Lucas Dewaele, de jongen die vorige zondag tekende voor de winning goal, is het toonbeeld van waar wij naartoe willen met onze eerste ploeg. Hij is het exponent van wat een speler zou moeten zijn: een goeie voetballer, nederig, altijd bereid om in de schaduw te werken, en hij doet dat met veel harde arbeid. Hij profileerde zich op die manier als vaste waarde en verving op zeer waardige wijze Robin Toye, die voor zijn studies naar Nederland trok. Het duurde wel een tijdje voor we dat gaatje konden opvullen. Maar kijk, Lucas heeft hetzelfde profiel als Robin. Een harde werker, geen tafelspringer, en hij weet zich daardoor onmisbaar te maken. Bovendien heeft Lucas een fantastische shot in de voeten. Hij scoorde het doelpunt van het jaar! (trap van buiten de grote rechthoek, los in de winkelhaak, red.)

“Bij een veranderings- traject heb je altijd roepers. Maar we hebben een olifantenvel” – Tomas Peirsegaele bestuurslid

“We zijn er natuurlijk nog niet. Wij moeten zondag naar Jong Essevee/U23. Daar moeten we winnen, maar terzelfder tijd mag Mandel United niet winnen bij Sparta Petegem. Gelukkig heeft Petegem nog een strohalm. Als zij winnen, dan kunnen ze hopen dat wij met Harelbeke verliezen om zo nog twee plaatsen te winnen en zich te redden. Ik bedoel maar, ze hebben redenen om er ten volle voor te gaan. Maar eerst moeten we zelf winnen natuurlijk, en daar gaan we alles aan doen. Voor mij wordt het zeker een speciale match: mijn zoon speelt bij de U15 van Zulte Waregem. Vorig seizoen wonnen we daar met 0-1, en werd de redding er vastgelegd. Ik hoop dat het dit jaar weer lukt.”

Vertraging

“Ondertussen gaan we verder met ons meerjarenplan. Het is logisch dat je bij zo’n plan incalculeert dat er vertraging op kan zitten. Wij willen progressie op en naast het veld. We tellen nu tussen de 800 en 1.000 supporters, dat is best veel. We hebben met Jo De Marez, die overkomt van Club Brugge, een nieuwe technisch verantwoordelijke voor de jeugdopleidingen (TVJO) met naam en faam, die nu al bezig is met een stevige structuur op te bouwen. Ook ons sociaal project krijgt stilaan vorm. In de blokperiode stellen wij onze vipruimte ter beschikking van de studenten om in alle sereniteit te kunnen studeren. We bieden naast wifi ook koffie en water aan…”

“Wees gerust dat we de armen niet zullen laten hangen. We gaan van het beste uit, maar als het mislukt, dan is dat net de prikkel om nog een tandje bij te steken. Alles loopt naar wens, behalve de prestatie van ons eerste elftal. Mocht het niet lukken, dan verliezen we een jaar, maar we blijven zeer zeker even vastberaden om met RC Harelbeke te doen wat we voor ogen hebben. We laten ons niet van de wijs brengen door criticasters die aan de zijlijn staan te roepen. In een veranderingstraject heb je altijd roepers. We hebben een olifantenvel en blijven ervan overtuigd dat we de goeie aanpak hanteren. Dat blijven we doen, heel vastberaden, wat er ook gebeurt.”

(Marnix Verstichel)

Zondag 5 mei om 15 uur: Jong Essevee/U23 – RC Harelbeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier