KV Kortrijk heeft het behoud in eigen handen: Winnen tegen Charleroi is een absolute must

KVK-coach Freyr Alexandersson was heel tevreden met de overwinning tegen Eupen. © BELGA
Redactie KW

KV Kortrijk staat voor de zoveelste ‘match van de waarheid’ en mogelijks nog niet de laatste. Na de overwinning tegen Eupen afgelopen weekend hebben ze het behoud in eigen handen. Dat is voor het eerst dit seizoen. Al is er nog veel werk voor de boeg. Met een punt bonus op RWDM moeten ze minstens evenveel punten halen tegen Charleroi als RWDM tegen Eupen. Alleen winnen lijkt dus te volstaan zaterdag.

Waarom zou het lukken?

Er zijn veel redenen om te denken dat KVK het behoud over de streep kan trekken. De sterren lijken op het allerlaatste moment op juist te staan. Het is de eerste keer dit seizoen dat KV Kortrijk kan zeggen dat ze het behoud in eigen handen hebben. Na bijna een heel seizoen achtervolgen en schade beperken, mogen ze nu een voorsprong van slechts één punt verdedigen. En dat op de allerlaatste speeldag. Daarnaast zit KVK in een goede flow. De motivatie en het geloof zijn hoog. Dat zijn cruciale aspecten om te kunnen winnen. Sinds de wedstrijd op RWDM hoor je maar een boodschap van de spelers: “We hebben enkel nog finales voor de boeg en moeten die winnen om kans te maken. We geloven er dan ook allemaal in dat dat zal gebeuren.”

In wezen hoeft KVK zelfs niet te winnen om het te halen. Als Eupen kan winnen tegen RWDM is KVK zeker van de tweede plaats. Als Eupen en RWDM gelijkspelen, hoeft KVK ook maar gelijk te spelen om de tweede plaats veilig te stellen. Alles lijkt dus in het voordeel van Kortrijk te pleiten. Eupen is dan al zeker van de degradatie, maar betekent niet per se dat ze er de brui aan geven. Toch niet als we coach Kristoffer Andersen mogen geloven. Na de wedstrijd in Kortrijk beweerde hij dat hij er alles aan zal doen om RWDM te verslaan, ondanks de moeilijke situatie. Het zou dan ook niet voor het eerst zijn dat een gedegradeerde ploeg een laatste stuiptrekking vertoont. Voor de spelers kan het een motivatie zijn om de laatste wedstrijd in eerste klasse tot een goed einde te brengen.

Daarnaast is het zeker niet uitgesloten dat de Veekaa gaat winnen op Charleroi. Charleroi is dan wel de betere ploeg en heeft vorig weekend getoond dat ze nog niet in vakantiemodus zijn. Toch kan Kortrijk punten gaan pakken. Dat hebben ze al getoond dit seizoen. In de heenronde van de Relegation Play-offs verloren ze pas in de laatste minuten. Tijdens de reguliere competitie konden ze thuis winnen van de Zebra’s. In Charleroi verloren ze nipt. Het is dus niet uitgesloten dat KV Kortrijk er deze keer wel gaat winnen. Zeker met de motivatie van de afgelopen twee wedstrijden.

Als KVK dan doorstoot, zijn ze dé favoriet in de barragewedstrijden. Deinze en Lommel zijn de potentiële tegenstanders. Die eindigden respectievelijk op de derde en vierde plaats in het klassement van de Challenger Pro League. Over het algemeen beschikt Kortrijk over een betere ploeg dan alle ploegen uit 1B. Aangezien de barrageronde uit een heen- en een terugwedstrijd bestaat, moet KV Kortrijk dat kunnen flikken.

Waarom zou het niet lukken?

Natuurlijk is het ook een realistisch scenario dat KVK het niet haalt. Veel moet er daar niet voor gebeuren. Als RWDM zaterdag wint en Kortrijk niet, dan is het zover. Zelfs als RWDM gelijkspeelt, kan het nog. Dan moet KV Kortrijk verliezen. Want dan eindigen beide ploegen met 31 punten en is RWDM in het voordeel omdat ze voor Kortrijk stonden na de reguliere competitie. Het is dus aannemelijk om te zeggen dat Kortrijk moét winnen om het behoud veilig te stellen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Kortrijk zit dan wel in een goede flow, het spel is niet denderend. Tegen RWDM was de eerste helft goed, maar met een 0-1 voorsprong in de tweede helft was het een stuk minder. RWDM had kansen om gelijk te maken. Tegen Eupen kregen we een gelijkaardig wedstrijdverloop. KVK ging ook met een 1-0 voorsprong rusten en kwam die met een bang hartje verdedigen in de tweede helft. Beide wedstrijden kon het kwartje perfect aan de andere kant gevallen zijn. Na de wedstrijd zei coach Freyr Alexandersson dat het absoluut niet de bedoeling was om meer te verdedigen, integendeel zelfs. Maar dat het een natuurlijke reactie was van zijn spelers. Puur uit schrik voor de tegengoal. Als dat scenario tegen Charleroi gebeurt, is de kans groot dat het fout afloopt. Het bewijs daarvan is de heenmatch. De Kerels verloren toen ook in de tweede helft hun 1-0 voorsprong. Kortrijk zal de wedstrijd moeten doodmaken om te kunnen winnen. Iets wat ze dit seizoen nog nooit gelukt is.

Als KVK het toch zou halen om de barragematchen te spelen, is het nog niet definitief. Ondanks het feit dat ze favoriet zijn om te winnen tegen Deinze of Lommel blijft het voetbal. Een mooi aspect aan voetbal is dat je niet beter moet zijn om te winnen. Het is dus perfect mogelijk dat de tweedeklasser erin slaagt om te promoveren via de barragewedstrijden. (JDB)

Zaterdag 11 mei om 18.15 uur: Charleroi – KV Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier