Anekdotes uit drie decennia Winkel Sport: een gat in het plafond, Vicks in de boxershorts en de sponsor die training geeft

Christ Himpe in zijn karakteristieke stijl en Bart Tyvaert, met de Beker van West-Vlaanderen in handen, zorgden mee voor talrijke anekdotes. © RN/KW
Wouter Vander Stricht

In de ruim drie decennia, waarin Winkel Sport onder impuls van Geert Cool van derde provinciale naar eerste nationale doorstoomde, passeerden honderden spelers de revue. En dat leverde natuurlijk heel wat anekdotes op.

Toen Geert Cool in Winkel Sport arriveerde, scheelde het geen haar of de ploeg was naar vierde provinciale gedegradeerd. Dat werd nipt vermeden, daarna werd de weg omhoog ingezet. De titel in derde provinciale in 1995 leverde al heel wat anekdotes op. Het feestje op de terugweg van Avelgem, waar de titel behaald werd, was legendarisch. De bus moest halt houden voor een gezamenlijke plaspauze, er stond wel 30 man op een rij een plasje te maken.

“Ik liet de helft van mijn premies achter in Den Engel” – Christ Himpe

Feesten, dat zouden ze in Winkel al goed kunnen. Toen kine Koen Margot in het huwelijksbootje trad, mocht het eerste elftal niet naar het avondfeest. De dag nadien stond immers een belangrijke wedstrijd op het programma in WS Bellegem. Maar de huwelijksreceptie, dat mocht wel en daar vloeide de champagne rijkelijk. Toen de spelersgroep die receptie verliet en door de feestzaal zich een weg baande naar de auto, verdwenen al wat broodjes vanop de al gedekte tafels. Het gezelschap trok nog niet naar huis, er werd nog even verder gefeest in Wevelgem. De dag nadien, na de huwelijksnacht dus, zou kine Koen Margot wel naar de wedstrijd komen. Maar hij strandde ergens onderweg, een accidentje zonder veel erg…

Van drie longen naar eentje

Leuke tijden, zeker toen ook feestmeester Bart Tyvaert arriveerde. Zoals de kantinedames hier eerder vertelden, was hij een toogdanser par excellence. Christ Himpe, nu al altijd actief bij NV Defrancq, was ook jarenlang een sterkhouder op het middenveld in die periode. Hij arriveerde in tweede provinciale en maakte de opgang naar vierde klasse mee. “Het waren prachtige tijd, inderdaad met Bart Tyvaert die vaak op de toog stond. Zelf herinner ik me nog vele feestjes in Café Den Engel, ik denk dat ik daar de helft van mijn premies heb achtergelaten. En ik ben nog iets kwijt. Vroeger beweerde men dat ik drie longen had, nu heb ik het gevoel dat ik er maar eentje meer heb”, lacht hij.

Kurt Vercamp sloot de feestende spelers van Braine op in de kleedkamer

Toen Winkel Sport onderuit ging in Braine bouwde de thuisploeg iets te opzichtig een feestje. “Kurt Vercamp had gezien dat de sleutel aan de buitenkant van de cabine zat. Hij sloot de deur, gooide de sleutel weg en die mannen zaten daar meer dan een uur opgesloten”, geniet Christ nog na. En dan was er nog Nils Clarysse. “Als hij iets vroeger de training verliet, dan mocht je er al van uitgaan dat je boxershort was ingesmeerd met Vicks.”

Ook de doelmannen stalen af en toe de show. Spits Yannick Cannaert: “Jurgen Dekimpe sloeg een gat in het plafond in Oudenaarde en in Evergem kwam Jannick Vandromme vast te zitten onder de borden langs het veld. We hebben met vijf aan zijn been staan trekken om het los te krijgen.” Ook anderen herinneren zich nog de match op Oudenaarde met doelman Dekimpe. “Het is oorlog riep hij. Maar hij had aan de rust wel zijn bril vergeten in de cabine”, lacht Fanny Schamp.

Training van de sponsor met resultaat!

Diezelfde Fanny Schamp, speler en later ook trainer en assistent bij Winkel Sport, herinnert zich nog dat Geert ook zelf eens training gaf. “Het was nog onder Etienne Vergote. Geert vond dat we tijdens de wedstrijden te weinig achterom gingen. Dus kwam hij op training een oefening geven, we moesten de bal inspelen en achter de rug van onze medespeler gaan om een voorzet te geven. Geert wilde dat zien op zondag. En wat wil je, die zondag scoorden we op een dergelijke manier zeker…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier