Twee jaar na vierde plaats in Roubaix gaat Tom Devriendt (31) niet naar de Hel: “Ik sta niet stil bij het verleden”

Tom Devriendt is op de sukkel met maag- en darmproblemen. © BELGA
Tom Vandenbussche

Het zit Tom Devriendt (31) niet mee. Nadat 2023 door maag- en darmproblemen voor hem volledig de mist inging, staat de Otegemnaar door hetzelfde probleem ook dit voorjaar aan de kant. Twee jaar geleden werd Devriendt nog knap vierde in Parijs-Roubaix. “Ik sta niet te veel stil bij het verleden.”

“Neen, het gaat niet zo goed met mij”, trapt Tom Devriendt meteen een open deur in. “Ik ben nog altijd op de sukkel met mijn lichaam. Vorig jaar speelden maag- en darmproblemen mij parten en ook nu is dat opnieuw het geval. Veel kan ik er momenteel niet over vertellen, behalve dat we weten wat er scheelt en ik gepaste medicatie aan het nemen ben. Normaal zou het vanaf nu weer de goeie richting moeten uitgaan. Maar het neemt niet weg dat dit vervelend is. Voor de tweede keer op rij is mijn voorjaar om zeep, al kan ik er zelf niets aan doen.”

Vierde plaats

Twee jaar geleden reed Devriendt zichzelf bijna de geschiedenisboeken in door in Parijs-Roubaix ei zo na op het podium te finishen. “Ik had de jaren ervoor natuurlijk al een paar keer mooie dingen laten zien en heb altijd geweten dat er meer inzat dan wat ik tot dan had getoond, maar om nu te zeggen dat ik in Parijs-Roubaix in de top vijf ging eindigen, is ook weer een brug te ver. Alles zat die dag mee en finaal ben ik boven mezelf uitgestegen. Maar voor mij was dat een koers als een ander. Ik heb daar zelf nooit echt bij stilgestaan.”

“Het enige waar ik van wakker lag, is die sprint”

En toch. Bekijk de uitslag van die dag en je weet waarom we nu, twee jaar na datum, met Devriendt over die ene wedstrijd willen praten. 1. Dylan van Baarle, 2. Wout van Aert (op 1’47”), 3. Stefan Küng, 4. Tom Devriendt, 5. Matej Mohoric, 6. Adrien Petit (op 2’27”), 7. Jasper Stuyven, 8. Laurent Pichon, 9. Mathieu van der Poel (op 2’34”), 10. Yves Lampaert (op 2’59”). “Ik sta daar eerlijk gezegd niet bij stil, want de dag na Parijs-Roubaix wacht alweer een nieuwe dag. De impact van buitenaf is groter dan dat voor mezelf het geval is. Zelf kan ik niet zolang stilstaan bij iets dat gebeurd is. Ik kijk altijd meer vooruit dan achteruit. Die vierde plaats was zeker een mooie prestatie en het zal vermoedelijk ook de prestatie uit mijn carrière zijn die het meest bijblijft, maar zelf lig ik daar niet zo wakker van.”

“Koers als een ander”

We vragen Devriendt om toch nog eens terug te blikken op de dag waarop hij bekend werd bij het brede wielerpubliek. “Ah, ik ben vroeg opgestaan, ben naar de koers vertrokken, heb die koers gereden en ben vervolgens weer naar huis gegaan. Het was een koers als een ander en die dag was het resultaat er ook”, vertelt hij eerst een beetje droog. We dringen nog even aan. “Het enige waar ik van wakker gelegen heb, is mijn sprint voor de tweede plaats, maar uiteindelijk weet je na afloop dat het gepasseerd is en er niets meer aan te veranderen valt. Ik ben iemand die er dan eerder zolang mogelijk een vervolg aan probeert te breien. Gans 2022 heb ik op een deftig niveau kunnen presteren.”

“Ik heb tijdens mijn carrière al vaak gemerkt dat ik beter tot mijn recht kom als ik me voor een kopman kan wegcijferen”

Dat zijn toenmalige ploeg, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, in 2022 uitstekend presteerde, speelde misschien ook wel een rol. “We hadden in de klassiekers lang geen kopman gehad, maar nu was die er wel met Alexander Kristoff. Zelf opereer ik liever vanuit zo’n knechtenrol. Ik weet wat ik kan en ik weet ook wat ik niet kan. Misschien ben ik daar iets te braaf in, maar als iedereen voor zichzelf probeert te rijden, is er binnen een team geen samenwerking. Ik heb tijdens mijn carrière al vaak gemerkt dat ik beter tot mijn recht kom als ik me voor een kopman kan wegcijferen. Kristoff raakte in het begin van de koers echter verzeild in de laatste waaier, maar op het moment dat alles weer zou samensmelten, wist ik: we kunnen wegrijden wanneer het stilvalt en een mooie voorsprong krijgen. Dat lukte. En hoe dieper ik in de finale mee was, hoe meer steun de kopman kon krijgen als hij bij mij geraakte. Al wist ik in de laatste 20 km zelf ook wel dat er geen enkele ploegmaat meer zou terugkomen en ik voor de dikke prijzen aan het rijden was.”

Mooie zomer

Na zijn knappe vierde plaats in Parijs-Roubaix versierde Devriendt een transfer naar Q36.5 Pro Cycling Team. “Dat was in de hoop te weten te komen dat ik ook voor mezelf prestaties kon neerzetten, maar zo simpel is het natuurlijk allemaal niet. Op dit moment is het moeilijk voor mij om vooruit te kijken, maar uiteraard hoop ik de zomer nog iets moois van dit seizoen te kunnen maken. Wie weet kan ik weer zo’n uitstekend najaar neerzetten als enkele jaren geleden, toen ik ook lange tijd op de sukkel was”, besluit Tom Devriendt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier