Schaatser Mathias Vosté uit Brugge begint aan een drukke maand

De Brugse langebaanschaatser Mathias Vosté is in een schaatsbubbel met de Belgische delegatie vijf weken van huis ter voorbereiding van enkele internationale wedstrijden in zijn thuishaven Heerenveen. Komend weekend begint voor hem het Europees kampioenschap.

Mathias Vosté aan de start van een drukke schaatsmaand.©Martin de Jong
Mathias Vosté aan de start van een drukke schaatsmaand.©Martin de Jong

Om de langebaanschaatsers op een veilige manier zoveel mogelijk grote internationale wedstrijden te laten doen, heeft in Thialf in Heerenveen, waar Mathias Vosté (Brugse Shorttrack Club) dagelijks traint, op 16 en 17 januari het EK Allround en Sprint plaats. Gevolgd door twee wereldbekerwedstrijden (22-24 en 29-31 januari) en het WK Afstanden (11-14 februari). De 26-jarige Bruggeling maakt deel uit van de Belgische delegatie, samen met de West-Vlaamse dames Stien Vanhoutte (24, LBSG) en Sandrine Tas (25, LBSG) en Bart Swings (29, NLSV). Zij verblijven sedert deze week in Heerenveen voor vijf weken op hotel in een schaatsbubbel.

Kleine bubbel

Bij deze bubbel horen strikte veiligheidsmaatregelen. De atleten mogen zich niet buiten de bubbel, hun hotelkamer of schaatsbaan begeven. Wie de bubbel verlaat, mag er niet meer terug in. “Het is met gemengde gevoelens”, laat Mathias weten in een gesprek met Viessman, als een van zijn sponsors. “ Enerzijds mis ik mijn familie en vooral mijn vriendin Angela Dijkstra. Ik woon op vijf kilometer van Thialf. Elke dag moet ik voorbij mijn huis rijden en kan ik haar niet zien. Anderzijds zijn er zo goed als elk weekend wedstrijden. Het is lastig, maar ik ben zeer tevreden dat het seizoen begint.”

Hopen op WK

Mathias en de drie andere Belgische schaatsers staan nu dagelijks op het ijs met de Thialf Academy. Mathias komt in actie op het EK Sprint en komt aan de start van de wereldbekerwedstrijden, waar hij zich net als de andere Belgen kan kwalificeren voor het afsluitende WK. “ Het wereldkampioenschap vormt voor mij het belangrijkste. Ik hoop dan ook dat ik dit weekend en die wereldbekerwedstrijden goed kan afsluiten. Een doel stel ik niet echt voorop. Ik hoop om op het WK de 1000 meter, mijn beste afstand, een top tien plaats te behalen. Ook op het komende EK, dit weekend, hoop ik op een goede 1000 meter en stabiele 500 meters, om het nodige wedstrijdritme op te doen. En dan zie ik wel wat daaruit voort vloeit”, aldus Vosté. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.