Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vincent Verschueren en Kortrijkzaan Filip Cuvelier winnen de 6 Uren van Kortrijk

Redactie KW

De achtste editie van de 6 Uren van Kortrijk sinds de herstart werd opnieuw gewonnen door Vincent Verschueren die dit jaar genavigeerd werd door Kortrijkzaan Filip Cuvelier.

De eerste klassementsproef, zaterdagavond, moesten Verschueren en Cuvelier nog laten aan Freddy Loix maar vanaf zondagmorgen namen zij de leiding over en konden ze hun voorsprong stelselmatig uitbouwen. Voor Oost Vlaming Verschueren is dit zijn zevende zege te Kortrijk terwijl copiloot Filip Cuvelier zijn derde zege behaalde.

Het eenmalig heroptreden van Freddy Loix resulteerde in een knappe tweede plaats en daarmee bewees de Limburger dat hij, ondanks een gebrek aan wedstrijdritme, nog altijd zeer snel is.

Casier op derde plaats

Voor de resterende podiumplaats zagen we een zeer spannende strijd tussen Davy Vanneste, Bernd Casier en Sebastien Bedoret (genavigeerd door Kortrijkzaan Hans Delorge). Bedoret leek lange tijd op weg naar de derde plaats maar verloor tijdens de laatste omloop meer dan een volle minuut en moest uiteindelijk vrede nemen met de vijfde plaats. Die derde plaats ging in extremis naar Bernd Casier die vlak voor de finish van Aalbeke in de fout ging maar op de proef van Moeskroen alles of niets speelde en Davy Vanneste nog kon remonteren.

Davy Vanneste had bij de start podium ambities maar moest toch een veiligheidsmarge inbouwen omdat zijn Citroen verkocht is. Het zag er lange tijd goed uit voor Vanneste maar hij kon op laatste proef Bernd Casier net niet afhouden.

Mechanische problemen

De Oost-Vlamingen Miclotte en Stampaert eindigden respectievelijk zesde en zevende terwijl Bert Coene de strijd voor de achtste plaats won van streekgenoot Jo Muylle. Rally legende Robert Droogmans stuurde de Alpine A110 naar een knappe tiende plaats. Bij de historics stond er aanvankelijk geen maat op Didier Vanwijnsberghe maar toen zijn Toyota Celica zondagmiddag aan de kant moest met mechanische problemen kwam Danny Kerckhof aan de leiding. De Rumbekenaar won met meer dan een minuut voorsprong ondanks tijdsverlies door elektrische storingen.

Amper publiek

Qua publieksopkomst was het zondagmorgen bijna nihil door een zeer bewolkte hemel en aanhoudend regenachtig weer, maar dit lieten de rallyrijders en hun technisch team niet aan hun hart komen. Er kwamen in totaal 126 deelnemers aan de start. Eerst startten de Classics, de oldtimers dus. Daarna was het de beurt aan onder meer Paul Lietaer en copiloot Michiel Feys in een Skoda Fabia R5 EVO.

Pittig detail: Paul reed tot nu toe ruim 500 rally’s. Ook Pauls zoon Mathieu rijdt mee, samen met copiloot Robbe Ghesquiere in een Ford Escort MK2. Verder zijn Robert Droogmans en copiloot Johnny Vangrieken van de partij in een Renault Alpine en Xavier Dekeyser en zijn Kortrijkse copiloot Nele Tassaert in een Renault Clio Rally5.

Nele Tassaert.
Nele Tassaert. © JVGK

Niet aan proefstuk toe

Nele, die beroepshalve zaakvoerder is van haar eigen Immokantoor, is niet aan haar proefstuk toe. Zij was dit jaar al 19 keer copiloot. Nele en Xavier zijn geen onbekenden voor elkaar en kennen elkaar al 25 jaar. Xavier en Nele kochten bij Pieter Tsjoen Racing een gloednieuwe Renault Clio Rally 5 en gingen deze samen met Jonas Langenakens inrijden op het circuit van Zolder.

“Het is niet de bedoeling om te concurreren met het jong geweld maar we hebben zeker ambitie om veel te rijden. Het is vooral heel leuk dat we dit volledig samen doen van begin tot eind … welke auto, aankoop, sponsors… is volledig eigen project van ons twee”, aldus Nele die af en toe ook met Michel Casseyas rijdt.

Commentator Jan-Paul Clinkers in het gezelschap van zijn vrouw Francine Six en zijn schoonbroer Leo Six.
Commentator Jan-Paul Clinkers in het gezelschap van zijn vrouw Francine Six en zijn schoonbroer Leo Six. © JVGK

Kwinkslag

Jean-Paul Clinkers was ‘speaker’ van dienst. “Ik doe dit al 40 jaar met veel plezier want het is mijn grote hobby. Ik doe alle Belgische wedstrijden en af en toe ook Nederlandse. Ook het wereldkampioenschap in Duitsland staat op mijn palmares”, glundert Jean-Paul.

“Ik ken veel piloten persoonlijk en probeer altijd in mijn commentaar aan de startplaats te kruiden met een kwinkslag. Een naam van een winnaar heb ik niet in gedachten maar vandaag zijn er velen kandidaat.”

(EM/PVH)